Background

Tuesday, June 28, 2011

~Rumahku Syurgaku~

Hurmmm....dh lama x update blog nie...bkn xder story nk morry tp masa yg xder...hehehehe....*konon aku nie busy laa sgt2 duk umah smbil goyang kaki jer....

Hari nie pegi survey2 barang2 keperluan nk masuk umah baru...bajet sumer dh set brapa...so x lih laaa over bajet...harussss laaa x lih over bajet...bak kata Amin Botak "jangan membazir" tp klu bak kata aku plak "alaaaa...kan nk pakai lama...bukan nk tukar setahun sekali pun...kira xpelaaa klu mahal sket pun" hurrmmm...bile diskus2 akhirnyer tergantung cam tue jer...huhuhu

Survey punyer survey, akhirnya aku sangkut laaa kt satu bedroom set nie...harga yg di offer pun bagus...still lam bajet...punya satu jam duk kt kedai tue, akhirnya kami decided nk amik yg tue....tambah ngan tilam eric leong 13"...msti tido smpi x nk bgn...huhuhu....tukar itu tukar ini, akhirnya kami amik set tue...after less harga still lam bajet, malah jimat smpi rm500...Amin Botak laaaa yg paling suker...dia klu bab dpt jimat duit nie memme suker...ekonomi dunia pun sumer dia nk amik tau...aku laa yg perit sket...nk beli aper2 kene tggu approval bajet dulu melainkan klu dlm bajet...blh angkat terus laaaa klu berkenan....huhuhu....

Tapi memandangkan x bajet nk beli aper2, duit pun xbawak...ader pun beberapa rat jer...sib baik tauke kedai tue ok jer deposit byk tue, patutnyer 30% deposit...huhuhu...sadisss jer...tu laaa saper suh tergoda...hahahha...tp bagi aku memme berbaloi pun offer dia...sbb tue kami amik...tp yg lucunyer kiter org ingatkan blh dpt awal rupernyer dua minggu pas tue baru lih dpt sbb dia nk order dulu kt kilang...tmbh lagi aku tukar itu tukar ini....hurmmmm tp aku okey jer...nk masuk umah pun after 10 july...rasa cam x sabar jer nk kemas susun atur umah nie...excited plak lebey...Amin Botak x yah ckp laaa...siap amik cuti lagi...aku plak memme dh sedia cuti pun...maklum laaa student...huhuhuhu....

Exceli start dr mggu lepas lgi dh survey2 perabot umah nie...smpikan color dlm umah pun dh decided nk tukar kaler aper...tiles sumer nk tukar kasi kilat punyer....grill xnk yg canggih manggih pun yg penting safety first....pastu barang2 len pun dh survey...set meja makan sofa peti sejuk aku nk besar punyer...mesin basuh plak aku nk fully automated...maklumlaaa aku nie malas sungguh nk gune semi auto... *padahal kt kampung elok jer aku guna semi auto.... tv plasma aku nk yg gedabak punyer...LED punyer...xnak LCD...nnti panas....ahahhaa...demand siut...huhuhuhu...okey laaa...kt sini jer...esok2 update lagie...bubyeeeee....


Nie laaa tilam yg Amin Botak duk baring2 smpi kene beli....tp katil tue bukanlaaa....nnti over bajet plak...;p

Wednesday, June 8, 2011

Goreng Pisang or Pisang Goreng

Goreng Pisang...Pisang Goreng...dua2 pun sama...tp aku lebeh suker mkn pisang goreng yg lembik...xpasti aper nama pisang tue...klu pisang yg keras tue aku x brapa suker...klu beli pun memme aku x berebut laa nk mkn byk2...tp klu jenis yg lembik tue aku berebut jer nk mkn byk2...hehehehehe....
Tadi pagi aku pesan kt *Amin Botak mintak belikan bihun...konon nk buat bihun goreng jer tghari nnti...lgpun bihun hari tue ader lagi...so campur jelaa ngan bihun len pastu boleh masak lebey sket...exceli aku nie yang sebenarnya malas nk masak tuk mkn mlm so aku masak jer sekaligus...lunch+dinner...hehehee... so kire cam diet laaa...hahahah...sekali terlebih letak bihun...dh mcm nk wat kenduri dh aku masak td...hahaha...nasib laa....tp yg pastinyer tiba2 aku nmpk ader pisang goreng...mula laa aku bebel tnya nk buat aper beli...nnti saper nk mkn...pastu *Amin Botak ckp laa dia belikan tuk aku...sbb dia tgk pisang tue lembik...lagipun dia tau aku suker pisang tue...waaaaaa...touching plak...hahhahaa...agaknyer nama pisang tue seingat aku pisang abu kot...yang pastinyer bukan pisang ali...hehehhehe....nie aku nk mkn pisang tue cicah ngan air cuke keropok...yummm...yumm....sedapnyerrrr...klu kt kampung nie aku dh mkn kt pantai dah...huhuhuhu....
Pepun, thanks kpd *Amin Botak yang susah payah belikan pisang goreng tue...terharu plak...hahahahaha....*padahal nk bodek aku tue...hehehe...

Nielaaa Pisang Goreng feveret aku...hehhehe

Monday, June 6, 2011

Biler Mentor Masuk Dapur

Hari nie hari malas aku...x tau laa naper...asalnyer nk gi jln2 kt sogo tp x jd laa plak...kot2 laa panas cam selalu tp elok jer hari nie mendung sepanjang masa...tu pen kt serdang laaa...kt kl x sure aper status....dh aku rasa rugi x merewang ngabiskan duit hari nie...rugi sogo hari nie...huhuhuhu...

Sebab malas punyer pasal, hari nie aku makan roti jer 2 keping ngan air milo ngan apam...sedappppp....huhuhuhuhu....lgpun bkn aper, klu aku x masak ari nie jimat dh penghasilan sampah kt umah aku tuk satu hari...lauk semalam pun ader lgi...so panaskan jelaa...xdelaa membazirkan?? lgpun ptg nie ader pasar...pegi pasar aku borong sumer jenis sayur yg ader...sbb esok aku nk masak sup sayur laa...makan sehat...hehhehee...hari sabtu ahri tu aku dh borong ikan kembong ngan talapia...sebab nnti aku nk wat talapia goreng cili padi....heheheh...lauk feveret aku...

Tapi aku x tau laa aper mimpi laki aku ptg td tiba2 nk mkn telur dadar...dia pun buat laa telur dadar tue sendirik sbb dia x ckp pun nk mkn...klu x boley laa aku wat2 rajin nk tlg masakkan...walhal malas jer sebenarnyer....hehehhee....so, nie laa hasilnyer....



Telur dadar yang geseng

Hahahaa...bukan nk gelak...tp sajer aku nk gedik kt sini...hehehhee...selalu dia masak lg sedap dari aku tp hari nie ntah laa...x tau aper yg x kene....kuali kot yg bermasalah...xpun dapur gas yg rosak...hahahhaaa....tp yg pasti, aku rasa nie kes nk tgk citer Nora Elena nie...dh x sabar nk tgk pujaan hati dia...Siti Saliha...hahahhahaa...pepun, telurnyer layannnnnnn....esok2 boley laaa masak lagi yer....hehehhee.....kamu kan mentor saya dlm bab masak2 nie...;p

Friday, June 3, 2011

Men masak-masak

Sepanjang aku cuti sem nie, asyik masak jer...duk umah sorg2 xtau nk buat aper...boleh tahan bosannyer...dulu masa kijer ade laa gak alasan x sempat nk masak sbb sampai umah dh pukul 7pm tp skrg nie jgn harap laa...klu nk bg alasan pun yg bolehnya malas...hahahha...macam2 aku masak...ader masak siakap masak stim limau, ikan goreng cicah air asam...nie kira lauk yg aku x pernah buat laa...hahaha...cam jakun jer nk masak mende2 camnie walhal senang jer...nak amsak mee hoon goreng pun aku google, bukan aper takut aku salah recipe...hahaa...last2 aku pakai jer recipe aku zaman bujang2 dulu...huhuhu...klu yg selalu aku masak cam bese laaa...lauk feveret aku...tomyam seafood, sup ayam, sup sayur, nasi goreng, mee hoon tomyam...heheheh...

Exceli terasa gak aku ketandusan idea nk masak...bukannyer aper, sbb dh xder idea...aku nie bkn laa kategori rajin masak smpi tau sumer makanan aper yg best...huahauhauaa....

Citer bab masak2 nie, teringt aku kt seseorg...nama dia Amin Botak...pernah skli dia masak tym aku sakit kepala...sakit kepala mengada2...baru blk jln2 kene panas...besela tue....huhuhu...punya laa sedap dia masak tomyam seafood...aku pun tnya laa beli kt mana?? berubah air muka dia...rupanyer dia yg masak...hauhauahuaaa....terkesima jap aku tym tue...sib baik laaa dia tue jenis hati kering...hahahhahaa...

Memandangkan hari tu dh lapar sgt, so x ingt nk amik gmbr ikan tue...nnti pasni boleh beli lagi...punyer raound2 kt pasar malam tue, satu kedai jer ader...harga pun okeylaa sbb sebelum nie tau order kt kedai jer tp harga x hingat mahalnyer...beli sekor ikan bari rm19...1kg...xper, next tym buat lagi...lauknyer cam beselaa...tomyam seafood, kailam goreng ikan masin ngan siakap masak stim limau...huaa...yumm...yumm...

Thursday, June 2, 2011

~Putih~

Putih...tp aku tulis gune kaler kelabu sbb klu gune putih xnmpk plak...huhuhuhu...
Baru jer nk happy2 lps tgk putih dh keluar, siap dh nk beli dah tp kewangan x mengizinkan...huhuhu...sedey jer rasa...xtau dh nk wat camner lagi...skrg tgh cuti blajar so gaji x byk...nk replace sayang...nk beli baru takut terbeban plak...lmbtnyer 2 thn setengah nie nk berlalu...nk kene wat satu2...takut nnti yg dikejar x dpt yg dikendong plak berciciran...huhuhu...
Aper nk buat yer?? cara yg ader buat aku rasa cam aku nie amik kesempatan plak...cara lagi satu rasa aku nie selfish plak...*kalu aku sell fish okey laa jgk boley dpt duit lebey...huhuhu...klu boleh xnk beban kan org len...tapi aku yg terbeban plak...tp sbb x boleh pentingkan diri so pendam kan ajelaaaa...mungkin itulah yg terbaik...yaaa...i think...hopefully this is the best desicion...mohon supaya Yang Maha Esa memudahkan segala urusanku...melimpahkan rezeki untuk ku...supaya apa yang aku hajati dan minati itu akan tercapai...amin...



Nie laa kete yg aku duk giler skrg nie...sbbnyer satu jer...kaler putih...
Proton Persona Elegance Solid White...is coming to my house....

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~