Background

Monday, December 31, 2012

::Malam Ambang Tahun Baru 2013::

"Happy New Year 2013...Selamat Tahun Baru 2013...2013 Xinnian Kuaile"

Ucapan i ni tak brapa nak 1 Malaysia...maklumlah i tak belajar bahasa tamil...so, i tak tahu nak tulis apa...huhuhu...
By de way...di saat orang len keluar merambu nak celebrate kedatangan tahun baru, i pulak tengah bersengkang mata menelaah pelajaran...gila kentang i nie committed ngan study i...tambah pulak, 3 januari ni my first paper...huhuhu...tp saat2 kecemasan i ni, i paling jeles biler tengok Inchik Amin Botak melayari tenet ngan senang hati sambil berbaring riang di ruang tamu dgn ditemani rancangan yang tah apa2 kt tv...*ini tidak adil...tidak adil bagi diriku* emosi jap (* _ *) tp nasib baik ader Anje yang sentiasa menemani i study sampai tertido kat lam beg buku i...huhu...cian Anje...nasib baik chumelll...macham tuan dia...hehehe...
Dah penat study, maka pewottt pun lapar...i pun kenyit-kenyit mata kat asben i...nak ajak kuar pergi makan laaa...kot dapat pekena roti canai ker roti telor ker...and i tahu asben i mesti ON punyer...sbb dapat pergi mamak...huhuhu...kemaruk kari mamak asben i nie...(^ _ ^)
Tapi yang tak bestnya, kuah kari dah abis...i punyerlaaa semangat pergi order 2 keping roti...roti canai 1, roti telur 1...air sirap limau ais...huhuhu...pukul 2 pagi minum sirap limau ais...*sgt laaa tak elok tuk kesihatan* so, sila jgn amalkan yer...asben i pulak order tosai bawang...feveret dia laa tue...(* _ *) and saat roti canai i cecah meja, i tgk kuah kari xder...bila mintak, ane tu ckp, kari sudah abis....uwaaaa...mati selera i...mana sedap makan roti canai xder kuah kari...(! _ !)
Dah abis makan, balik umah...nak sambung study yg tak tau laa smpi biler baru nak abis...kli ni mmg tak berani nak spot soklan...sbb lecturer yg ni, soalan KBKK bangat okey...klu setakat baca notes dia, mmg x lepas laa...huhuhu...tym nie mmg emosi sgt perlu di kawal supaya i ak stress...and klu i stress pun confirm i carik Inchik Amin Botak tuk dijadikan mangsa...hehehe...tp konon jelaaa balik nk study...sekali study atas katil smbil tutup mata bersama notes disebelah...good nites...sweet dream...tido lena jer walopun study x abis lg sbb perot pun dah kenyang...hehehhee....good nites tuk Anje chumelll...
Apapun, semoga tahun baru 2013 nie membawa rahmat tuk i sekeluarga juga tuk sekelian alam...tuk semua umat manusia yang ader kat muka bumi nie....in shaa Allah...
And secara rumusannya, tahun 2012 memberikan i banyak kenangan sama ada manis or pahit...yang manis tuk dikenang, yang pahit pulak tuk dijadikan ubat...sbb ubat tue pahit...kan?? nak list satu2 kt sini macham over pulak...so, apa yang boleh i katakan:-

# Hidup ini ibarat roda...yang sentiasa akan berputar...adakalanya kita akan berada di bawah tapi tak bermakna kita takkan berada di atas...tapi jika kita sedang berada di atas, jangan lupa untuk memandang ke bawah...dan jika kita berada di tahap keseimbangan, bersykurlah dgn apa yang ader...
# Allah sentiasa mahukan kita berdoa dan meminta kepadanya....makanya sentiasalah berdoa untuk meminta sesuatu dariNYA...akan tetapi, ingatlah bahawa jika kiter tidak memperolehi apa yang kiter hajati, bukan kerana Allah tidak mahu memberikannya, tetapi adakalanya Allah memberikan apa yang kiter perlu, bukan apa yang kita mahu...
# Jangan mudah melatah ngan kerenah manusia disekeliling kiter...ader kalanya perangai manusia itu sgt laaa annoying pada pandangan mata kiter...apatah lagi klu kiter kene berurusan ngan mereka or mereka berada dikalangan kiter...pandanglah dari perspektif lain di mana ianya mungkin memberikan impak positive dalam kehidupan kiter....
# Hargailah apa yang telah dikurniakan kepada kiter selagi mana ianya mampu memberikan kiter senyuman dan jika apa yang dikurniakan itu membuatkan kiter menitiskan airmata, cubalah untuk tersenyum dan hargailah kerana Allah memilih kita untuk memilikinya...semakin berat ujian Allah kepada hambaNYA, itu menunjukkan Allah sayang kiter lebih dari org len...dan besar ganjarannya kelak...
# Yang paling penting, sentiasa berfikiran positive walau apapun yang berlaku...Allah sentiasa ada memerhatikan kiter...setiap apa yang berlaku pasti ader sebabnya...cepat atau lambat, kiter tetap akan melihat or merasainya...

~My heart is belonging to you...siapakah?~
~Jangan pernah berhenti untuk saling menasihati~
~Sampai tertidur teman i study...ciannn dia~meoowww~

~My workstation bersepah...study tymmmme~
~Xtvt release tension after penat study...sawittt tym~
~Tau jer nak amik pic dia...siap celik mata lagi~
~Masih setia menemani sampai ke siang~





 Nota kaki:-
Tahun nie, i lupa nak pasang azam baru sbbnya azam yang dulu2 pun tak sempat nak pasang...yang pasti, i sentiasa mahukan yang terbaik dan semestinya ianya adalah terbaik tuk i...semestinya i mengejar pak dekan lagi for this semester, next semester, and next...next...next semester...(* _ *)
Inchik Amin Botak, xder hadiah ker tuk exam i sem nie?? hadiah before exam dah dpt...tinggal hadiah after exam jer belum lagik...tp x yah bg yg mahal2...cukup sekadar bawak i gi jenjalan KL...hahaha...*Mood cuci mata+window shopping ON*    

Friday, December 21, 2012

::Last Class, Last Presentation, Last Day::

Minggu nie minggu last utk sem 5 2012...atau nak disedapkan pendengaran ialah last day before final examination...tapi itu bukan tiket utk melompat kegembiraan seolah-olah semua telah berakhir...tapi boleh cakap "syukur, alhamdulillah...for this semester, well done." So, tinggal nak pergi masuk examination hall jer...wallah...huuhuhu...tiba-tiba rasa macham ader butterfly duk berterbangan kt dalam perut...nevesss okey....hehehee....(* _ *)
Exceli, this week is full with final practical exam...from monday until thursday...cuma hari rabu jer free sket...pagi kene submit movie mandarin, then proceed with presentation immunohematology smpi ke ptg...tp sbb x sempat abis, so kene proceed esok...after clinical virology...and, i boleh ckp, my group is the best presenters sbb we all sumer well prepared okey...sumer soklan dari audiences kami boley jawab...sampaikan lecturer pun xder soklan nak tnya ngan group kiter org...bkn nk riak tp biler kiter berusaha dgn sebaik mungkin, in shaa Allah akan dipermudahkan...
And last but not least, hari jumaat adalah hari last kelas bersama ngan presentation poster cytology...with Encik Wan Shahriman Yushdie Wan Yusoff...secara keseluruhannya, i boleh katakan bahawa last class with En.Wan is the best and terbaikkkk...last group yg present, we all sama-sama tepuk tangan dengan gemuruhnya...masing-masing ngan wajah and experession yang gembira...happy...and yang paling happy bila En.Wan annouce ckp final exam wet, cancel...sbb we all give full effort tuk presentation nie...Ya Allah, dalam hati, rasa macham nk melompat sampai ke bintang...boleh ker?? boleh kot...huhuhu....semoga dapat markah yang terbaik tuk both presentation...amin....
Secara keseluruhannya, sem 5 adalah sem yang paling banyak kenangan...manis mahupun pahit...paling banyak isu jugak...tp abaikan...just put aside...not important...manusia...macam2 kerenah selagi perkara tu tak berpihak kepada diri dia...kalu berpihak kpd diri dia sumer setuju...bile tak, sumer nk bangkang or cakap belakang...to me??? i dun care if you want to be like that...your life and your attitude...what goes around comes around...kpd lecturers yang terlibat memberikan ilmu and mendidik kami semua, thanks a lot and thanks for everything....hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa kalian...credit to Puan Mazura Bahari, Dr. Hjh Zuridah Haji Hassan, En.Wan Shahriman Yushdie Wan Yusoff and Laoshi Wong Su Ching...
Dan berita baiknya, 3/1/2013 is my first paper...bagus jugak start awal...abis awal...konon jelaaa...rupanya abis lambat jugak....huhuhu...

3/01/2013 - Immunohematology
5/01/2013 - Clinical Virology
14/01/2013 - Cytology

Harap i boleh buat yang terbaik masa final exam nanti...dh abis exam, i bajet nk gi bercuti...mana2 tmpt yg best...tgk kangaroo ker...koala ker...shopping ngabiskan duit ker...hehehe...tp duit Inchik Amin Botak laaa...hehehehe....apalagi, sebaik jer kelas abis kul 6.30ptg, i pun menapaklah pulang ke pangkuan Inchik Amin Botak and Anje....hehehe...

~Semoga i dapat sesuatu dari apa yang i pelajari tuk semester ni~
 Nota Kaki:-
Don’t aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally...
 

Saturday, December 15, 2012

~Bila Berjalan Tak Jejak Lantai~

Bila jalan dah mula tak jejak lantai...itu laa yg i rasa skrg nie...sumer nk kena cepat...sumer nak kena buat...test beratur nak kena buat...parctical test pun dh mula amik giliran...final practical exam pun dah mula booking tarikh...prensentation...antar final drama and script...online test pun tak kurang jugak...dh menanti-nanti utk di klik and jawab...huhuhu...belum lagi ngan kelas ganti tuk beberapa session...so, nak tak nak kena jugak harunginya dengan senyuman...dan yang paling nak kena senyum mestilah nak berdepan ngan final exam...tp final exam lambat lagi...next year... (kononlah lambat lagi...hari nie jer dah 15/12/2012...final exam start 3 januari 2013 okey)
Dalam kelam kelibut kejar-mengejar and dikejar serta terkejar, macam main kejar2 pun ader...hehehe...tp apapun yg berlaku, sokongan kawan2 disekeliling sgt membantu...balik rumah jupe Inchik Amin Botak?? Takyah cakaplah...sem nie paling kurang balik umah...rindu kat Anje...rindu kat Inchik Amin Botak...hehehehe...saper Anje?? Ohhh...my beloved Siamese Cat...
For this semester, i sgt2 bersyukur sbb i ader lecturer yg bukan sahaja mengajar ilmu dunia tp jugak ilmu akhirat...ilmu politik?? x der okey...tp macam biasalah, bila ader yg memberi lebih dr sepatutnya, adelah bunyi or cakap2 belakang yg x sedap di dengar...tp terpulanglah...mungkin mereka bukan insan terpilih yang Allah pilih untuk mendengar and menerima ilmu akhirat...apapun i doakan moga satu hari nanti akan ader peluang itu untuk mereka...in shaa Allah...
Meroyan??? sem nie i memang xder rasa nk meroyan...sebab sumernya tersusun...terancang...i cume follow jer...senang...xder nk meroyan2 macham sem lepas...isu parking bagai...sbb sem nie i parking kt depan fac farmasi...klu dh xder petak parking, i park jer kt tmpt staff...bajet i nak jadi lecturer kat uitm...hehehhe,,,nasib baik tak kena saman...klu tak, tak pasal2 kena bayar saman....hehehehe...tapi dh terdesak, nak wat camner...nk parking kt atas bukit, memang xder laaa...nk parking kt kawasan batu2 kerikil...apatah lagi...nk menapak pun jauh...sem ni, jgn tak tahu ader kes kereta terbakar kt kawasan parking tue...x sure sbb apa...sbb i mmg dh lama x amik tahu hal kawasan parking belah sana...klu isu tayar meletop tue dh biasa sgt...biasalah parking kt kawasan batu...parking is at your own risk okey...hehehee...(^ _ ^)
Tuk drama mandarin, thanks sgt2 kpd group members yg cuba sedaya upaya tuk siapkan kerja tue yer...i know uolls sumer ader keje masing2...and tuk Rain yg baru lepas operate tue, sorry if nyusahkan kamu...and tuk Ipin and Farid, isu tak ingat skrip mende biasa...faham korang masing2 ader keje yg perlu diselesaikan...and to Khairil...thanks sbb sudi luangkan masa jadi cameraman...and last but not least, of cos laaa tuk Inchik Amin Botak, thanks jugak sbb sudi amik cuti sbb nk selesaikan drama mandarin i yer....(* _ *)
Last but not least, next week adelah last week and next week jugak full with final practical exam...hopefully boleh buat yg terbaik...to Cytology, Immunohematology and Clinical Virology, please be nice to me....and tuk presentation cytology and immunohematology, harap blh dpt marks yg terbaik and blh score...nnti blh topup and up carry marks...in shaa Allah...amin...

~Schedule for November 2012...masih ader ruang2 tuk bernafas~

~Fully booked...tak cukup nafas~

Nota kaki:-
“Action is the foundational key to all success...Belief in oneself is one of the most important bricks in building any successful venture.”

Tuesday, November 27, 2012

~Pusat Darah Negara & Johan Raja Lawak~

Today, 27 November 2012...i ader field trip ke PDN, KL...compulsory tp x brp nk compulsory pun iyer jugak...tak der kena wat report or what...like pergi jenjalan isi masa lapang...hhehehe...
Tapi, before nk pergi PDN nie, macam2 isu ader...dr elok2 nk pergi tuk berjimba2 boleh jd kes gaduh pun iyer jugak...tak tahu nk klasifikasikan sebagai apa...tp to me biasalah keje ngan budak2 yg declare diri mereka matang...(bajet umur bertmbh maka tahap kematangan bertambha ker??) sendiri pikirlaaa yer sesaper yg terlibat tue sbb uolls yg declare diri uolls dah matang...maybe dlm konteks pemikiran or tahap kematangan koranglaaa agaknya...huhuhu...
Tapi i taknak citer isu2 sensitif yg berlaku...nnti memburukkan orang pulak...korang nak buat apa, buatlah...macham yg selalu i ckp...gaji i tak luak pun...tp pahala uollss may be luak...so, if ader sesaper yg nak hupdate status or kutuk org len or i ker kt twitter uollss ker, kt wall FB uollss ker, kat blog uolls ker, i bukan kesah pun...i pernah jupe or berurusan ngan manusia yg berattitude lagi teruk dr uolls pun ader...so, setakat perangai rubbish mcm uolls tu simpan jela...buat tmbh dosa free uolls jer...hahaha...oppppsss...sorry...terkasar pulak bahasa...nasihat i, jgn selalu2 menuding jari or menyalahkan org len or jd selfish yer...if uolls ader problems or what, come and discuss with me properly...if u think i will come and see uolls, memang xkan berlaku...SEBAB??? i xder apa2 masalah ngan uollsss okey...and one more thing, if uollss yg suker sgt gune nama org len tuk kepentingan sendiri, jgn tuding jari ckp kt orglen yg suker buat mcm tu yer sbb hnya org yg buat mcm tu jer yg akan ckp mcm tue...
Ohhh...panjang lebar pulak nasihat i kt uolls...case closed...now proceeded with the main story...PDN and Johan Raja Lawak...sebelum tu, i nk story laa we all gerak dari puncak alam sekitar 8.30 pagi...smpi KL sekitar 10 pagi...bukan jauh pun tp jam jer yg lebih...dh smpi tu mcm biasalah buat site visit...tgk apa yg patut...amik ilmu yg perlu...especially tuk final exam nnti...manalah tau kot2 masuk final exam ker, kan???
Kt PDN nie, ader classmate i yg donate blood...i??? i tak donate laaa sbb i tak cukup berat...then if sesaper yg under medicine, coughing more than 1 week, menstrual phase, pregnant, underweight...they all xlih donate donate blood...deferral for a while....but if ader transmitted diseases such as HIV, hepatitis B, CMV, AIDS, and etc pun xlih donate blood...for the rest of their life time okey....so, if doc nak transfused blood kt uolls, uolls berhak bertanya terlebih dahulu sama ada if korang tak terima blood tu, ianya bahaya ke tak...if tak bahaya, better uolls jgn buat blood transfused...better blood sendiri jer...huhuhu....
After dah jalan-jalan cari darah kat PDN nie, smpilah masa tuk we all makan2 and berehat...menu tuk lunch nasi tomato+ayam masak merah...tp i mkn menu breakfast td nasi lemak+ayam masak merah...i kan x mkn berakfast...so dr membazir elokla i mkn, kan??? Dah selesai makan, i pergilah amik aircond kt dlm bangunan PDN tue....takkan nk tggu bas UiTM dtg kt luar yg panas terik tue...hehehe...tgh duk tunggu bas tue, tb2 i dengar classmate i duk ckp2 kata Johan Raja Lawak dtg...i mcm biasalah mana nk impress klu jupe retisss...diorg nie dh sibuk2 nk bergambar...so, i join laaa sekali...mcm biasa laa trade mark Johan "Jangan Nak Poyo Sgt yer." hahahaha....Excited diorg nie...and Johan ngan wife dia Ozlyn sgt mesra...tak sombong...siap boleh sembang2 lagi...nie ader serba sedikit pic ngan diorg...jom layan...
~Just arrived...safely...PDN, here we go~

~With Johan's wife...Ozlynn...Gojesss~

~Wif lya yg silau and pija yg ngantuk~

~Classmate...happy tym...together2~

~Edited by Pija wif Johan Raja Lawak~

 Nota kaki:-
Saat yang indah itu tidak akan berulang...so hargai saat-saat bahagia itu...Inchik Amin Botak, kamu jangan nak jeles yer...or yg lebih tepat "jangan nak poyo yer" hahaha....

Monday, October 8, 2012

::Silence Speaks When Words Can't::

Hurmmm, dah agak lama tak hupdate blog...bila hupdate jer ader isu sentimental yg boleh buat sakit mental.....huhuhu....
Tapi, exceli takdelah sakit mental pun...cuma bugging in my mind laaa...terpikir sejenak salahkah ker klu i nk komplein pasal management campus i??? hahaha...hilang akal kot i masa tue...ngan berani-beraninya i pergi komplein kt page naib canselor uitm...dato' sahol...(salah tak mention nama dia kt blog i nie? huhuhu)
Tapi dh tym tue NC tnya and beri ruang and peluang pada mana2 student tuk buat aduan pasal staf or apa2 je...so, memandangkan i pun dh byk kali sgt terkena, even dari hari pertama masuk lagi...tp nie bukan kes dendam okey...kes yg mula2 kena tue lantaklah...selagi staf tu tak carik pasal ngan i, i buat2 lupa jelah...tp x jugak...hahaha....
Nak tau i buat report pasal apa?? huhuhu....i ngan beraninya pergi komplein pasal staf dtg lambat and opis HEA lambat bukak. Tapi kt cermin tulis office hour from 8am-5pm, from Monday to Friday...tp tuk sem nie sajer dh 3 kali i kene tggu smpi kul 8.30am...padahal kleas dh start 8.20am...belumlagi kes nak menapak naik tgga pergi kelas...klu setakat tingkat satu or dua blh laa dipertimbangkan lgi tp klu yg kena kelas sampai tingkat 9 tu macam mana? Lif full jer semedang...bukan nk salahkan uitm x dpt bg fasiliti yg baik...tp mmg student ramai, even yg tingkat 2 pun nk naik lif...masing2 punya hal, kan??
Sekali ader staf HEA nie terperasan isu i nie...hurmmm...aderlaa yg mengamuk...tp siapa yg makan cili dialah yg rasa pedas...yg makan nangka dialah yg kena getahnya...yg makan ayam kfc dialah yg rasa sedapnya...kan??? sebabnya i tak mention pun i dari faculty mana...tp staf tu telebih dahulu rasa i buat aduan pasal HEA diorang...tp terpulanglah nk terima ke tak...klu i ader tulis mende2 yg buat uollsss terasa ker or tak betul ker, i mintak maaflah...tp secara hakikatnya perkara nie berlaku...klu x, xdelah ustaz yg ngajar arab blh call dekan ckp opis x bukak lagi...tp sorry laaa...isu lecturer buat aduan kt dekan i mmg x mention kt situ sbb i nak tgk sejauh mana uollss boleh terima and handle isu ni...
Lagipun i pantang tau bile dengar ramai2 student kt situ, diorg blh ckp, "ala, keje gomen, biasalah isu lewat nie...bonus tiap2 taun nk tp performance keje hancusss." sambil gelak2 lagi ckp mcm tu...i nie yg keje gomen nie mmg laa x terasa tp panas gak telinga sbb budak tu mention staf gomen...apa ingat sumer staf gomen attitude buruk macam tue ker??? Urgghhhh...overreact...
Dan yang paling penting, i siap private mesej lg kt dato' NC isu nie...sbb biler ader jer student yg buat aduan confirm kene shoot balik...so macam mana student nak buat aduan and dato' NC reply kat i "Adakalanya lebih baik kita berdiam diri, kerana itu melambangkan kematangan seseorang." Padat and ringkas tp cukup bermakna okey. So biarkan ajer staf tue nk melalak ker haper...bukan luak pun gaji i, kan??

 
~Silent Mode Is Better~
Nota kaki:-
Silence is an argument carried out by other means...Silence is a source of great strength...So, SILENCE IS GOLDEN...

Sunday, September 16, 2012

::Student Life::

Now, i am at Sem 5...based on my experience, of cos laaa sem 5 nie sem yg paling busy...sbb sumer subject main course...sumer ader lab...pastu mostly killer paper...nak tau subject apa?? Jom...i explain serba sedikit...(bajet gaya fasilitator tak?? hahaha)

1. Immunohematology (3 credit hour)
Ni sumer pasal how to produce safe blood product to the patient...blood components and their function...how and when to used it...test that can be used to determine the unexpected antibodies in the blood or blood components such as antibody screening (initial testing) and antibody detection (confirmation testing) and method used to resolved the blood testing problems...Elution...Neutralization...etc...Of cos laaa kene study about Autoimmune Hemolytic Anemia, Hemolytic Diseases of Newborn and Fetus, Transfusion Reaction due to the blood or blood components transfused and transmitted blood diseases...besides that of cos laaa blajar how to determine the blood group...coding warna which belong to each blood group...Yellow=Blood Group A, Pink=Blood Group B, Blue=Blood Group O, Black=Blood Group AB (mostly used white card because black card mahal...pulak tu xder...hehehe) 
2. Clinical Virology (3 credit hour)
Subject nie byk study pasal viral diseases...bukan sikit nak kena ingat nama virus nie sumer...dari Orders (Virales), Families (Viridae), Genus (Virus), and last but not least of cos laa Species...Virus infection yg ader byk, e.g:- Rotavirus, Adenovirus, Hepadnavirus, Arbovirus, Alphavirus, Reovirus, Orthomyxovirus, Paramyxovirus, Flavivirus, Retrovirus, Picornavirus, Papillomavirus, Herpesvirus, Parvovirus, Poxvirus, Togavirus, Rhabdovirus, Filovirus, Coronavirus, Arenavirus, Bunyavirus, Deltavirus...dan macam2 lagilah...belum masuk bab diseases lagi nie...cara infected...and biler study about viral diseases, of cos laa ader how to treat or prevent it...the most or gold standard mstilah prevention...prevention either by vaccines and antiviral drug is a treatment okey...jgn conpius okey...vaccines pun ader byk jenis...subunit vaccines, inactivated vaccines and live attenuated vaccines...method of preparation pun beza okey...and lecturer i ckp klu nk senang, buatlah vaccines...sbb skrg harga vaccines mahal...huhuhu...pastu subject nie jugak kena study how to inoculate this viruses...of cos laaa tuk study pasal viruses and their diseases...characteristics and macham2 laaa...tp subject nie best... 
3. Cytology (4 credit hour)
Subject cytology nie pasal cancer diseases...gynae specimens...cervical cancer...jenis2 cell yg ader...basal cell...parabasal cell...intermediate cell...superficial cell...endocervical cell...endometrial cell and yang paling last metaplastic cells...bile dh belajar bab cells mestilah kena ingat their characteristics...kat mana jupe...types of cell tu sendiri...squamous or galndular types...columnar...infections such as Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Actinomyces, Gardnerella Vaginalis, Herpes Simplex Virus...then study pasal inflammation changes...acute or chronic...pastu study pasal Low grade or High grade squamous intraepithelial lesion...carcinoma...adenocarcinoma...exceli subject nie macham senang tapi mata harus jadi observer yang bagus...so senang nak kenal cell...pastu study pasal cancers from non-gynae groups such as lung cancer, thyroid cancer, bladder cancer, dan byk lagiiiiii....yg paling penting, if lecturer pandai ajar, subject 4 jam kredit pun rasa mcm 2 jam kredit jer...thn nie lecturer yg ngajar subject nie sgtttt bersemangat...so, i pun jd bersemangat laaa....hehehehe....
4. Mandarin Language III (2 credit hour)
Last but not least, language subject...i amik mandarin...senang nak score...nk amik korea tak cukup student...so nnti nk kene pergi campus induk...so, mmg xdelah i nk drive smpi ke sana...huhuhu...walopun ni last subject language yg i amik, tp serius rasa mcm amik subject 5 jam kredit pulak...keje sekolah lebih byk drp subject main...huhuhu....tp xperla...buat jelah....dh dpt laoshi qinfeng...so, i pun kene laa jd qinfeng....hehehehe....senyum tak perlu kata apa2...

Walopun sem nie cume 12 jam kredit, tp busynya hanya i jer yg tahu...jgk bdk2 kelas i...rasanya previous sem dh busy tp sem nie lagi busy...huhuhu...ngan lab report...practical test...practical exam...test...assignment...bygkan satu subject ader 2 test, tuk 3 subject dh ader 6 test...practical test ader 4, and practical exam ader 3...lab report lebih kurang 10...tp dlm group...so xdelah terkejar2 sgt...thanks to all my lecturer sbb memahami....semoga dpt yg terbaik tuk sem nie...

~Nie laa reality student life...reality hidup i sbgai student~  
 Nota kaki:-
Tak sabar rasa nk abis study....harap sem nie dpt buat yg terbaik...apapun yang dilakukan niat kerana Allah swt...in shaa Allah...amin...Inchik Amin Botak, dean award bagi Samsung SIII yer...hehehe....

Saturday, September 1, 2012

~My Next Graduation Is On De Way~

Today is 1 September 2012...I bukan nak buat show nyanyi lagu Tragedi Buah Epal Di Bulan September, nyanyian Kak Nita Sarawak okey, tapi I nak story pasal I punyer study...tetiba pulak I rasa excited...hehehee...
Masa I duk edit-edit belog I, I tengok kat I punya Daisypath Graduation Tickers, 2 years until I Graduate...huhuhu...teruja pulak...pejam-celik-pejam-celik, ada lagi 2 tahun I nak grad...tapi bukan abis belajar okey...kalau habis belajar, Bulan Julai 2014...graduation mean I naik atas stage, pakai jubah konvo, amik scroll...insyaAllah...and then pastu bolehlah I proceed ngan plan-plan mega-megi I, project juta-juta macam citer drama melayu samarinda...hehehe..pastu bolehlah I letak pangkat DR or PROF kat depan nama I...hahaha...perahsantan kejap...Inchik Amin Botak cakap, takder pangkat-pangkat okey...yang ada hanyalah ilmu yang Allah dah bagi kat I and I kena berdoa semoga Allah memberkati ilmu itu...insyaAllah...amin...
Plan I after I tamat study terlebihlah banyak...macham-macham yang I nak buat...nanti gaji I bolehlah I guna tuk buat apa yang patut...now, sumer kena fokus pada study I...kenalah berjimat cermat...itu pesanan ikhlas dari Inchik Amin Botak...hehehhee...tapi, kalau nak list satu-satu apa plan I, penuh pulak sampai 3 pages nanti story I ni...so, dipendekkan cerita, salah satu plan I adalah mengembangkan kerjaya I...(* _ *)
Memandangkan I nak grad ader lagi 2 tahun, sebab I bajet I akan grad Bulan November 2014, jadinya I tak plan pulak nak sambung cuti after I abis study...I abis Bulan Julai, Bulan Ogos terus I lapor diri...commited kan I ngan kerja I...hehehhe....
Okeylah, sementara nak proceed ngan matlamat after I abis study, sekarang nie, I nak kene proceed ngan matlamat I tengah study...bench mark I selalu tinggi melangit, itu yang bila nak achieved tu bagai nak demam teruk...hehhee...
  • First Class Degree
  • Anugerah Naib Canselor
  • Anugerah Dekan
Hah, high kan bench mark I...itu yang bila mana ader yang I tak boleh nak achieved for that semester, I boleh jadi meroyan tu...itu belum lagi masuk bab drama air mata samarinda (^ _^)
~Boleh amalkan doa ni, moga Allah permudahkan segala urusan...amin~
~Success Is Sweet~

~The most important thing is Do Not Give Up~
Nota kaki:-
After this, every semester I nak kene struggles, work hard kena lebih sikit, disamping work smart...harus consistant...apa yang penting, I faham...bukan hafal-hafal...bila kuar exam hall, I terus blank...tapi bukan fill in the blank okey...and kepada Inchik Amin Botak yang I sayangi, jangan pernah lupa untuk mendoakan kejayaan I okey...Your pray...My pleasure...Pray and Allah will answer Us...and one more thing, after I grad, I nak kete Audi 5 seketul...hahahaa...

Friday, August 31, 2012

~Selamat Hari Kemerdekaan Ke -55 Malaysia~

Tanggal 31
Bulan 8...57
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka
Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!

Hari nie, merupakan hari KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE-55...dah 55 tahun negara Malaysia nie mengecapi nikmat kemerdekaan...betapa bertuahnya kita semua ni dilahirkan di Malaysia dan bergelar WARGA NEGARA...terima kasih kepada pejuang-pejuang kemerdekaan tanah melayu...tanpa kamu, siapalah saya dibumi bertuah ini...dan semoga bumi Malaysia sentiasa bertuah aman damai dan terjamin kedaulatannya...AMIN...
Sempena Hari Kemerdekaan ni, I nak share satu story...mungkin ramai yang dah tahu story ni, tapi I tetap nak share story ni...bukan apa, sebagai peringatan untuk diri I jugak...dan jugak orang-orang yang I sayang...

First sekali, cuba kita bayangkan perkara ini berlaku kepada diri kita...

Satu hari, ketika kita semua sedang solat berjemaah disebuah masjid or surau, yang dihadiri oleh tetamu ALLAH SWT lebih kurang dalam 1000 jemaah...syukur Alhamdulillah, kerana kita adalah hamba yang terpilih pada waktu itu kerana sempat menjadi tetamu Allah...
Ketika imam meminta para jemaah merapatkan saf, tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam...tak nampak apa-apa kecuali dua biji mata...serta ditangannya ada memegang mesin gun dan dihalakan tepat kearah para jemaah yang ada disitu...lalu, salah seorang daripada lelaki itu bertempik "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH, sila berdiri ditempat kamu." Dan selepas mendengar amaran daripada lelaki itu, maka bertempiaranlah lari para jemaah semua untuk menyelamatkan diri...daripada jumlah 1000 orang jemaah tadi, yang tinggal hanyalah lebih kurang 50 orang para jemaah...yang masih berdiri tegak ditempat masing-masing, termasuklah pak imam...
Lelaki yang bertempik tadi menghampiri pak imam...dia membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah pak imam sambil berkata "Ok pak imam, saya dah halau SEMUA yang HIPOKRIT...sekarang pak imam boleh mulakan solat." Selepas berkata-kata, kedua-dua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah itu...dan pak imam telah memulakan solat itu dengan tenang...(* _ *)

So, macam mana? adakah you all rasa lawak dengan cerita di atas? tapi sorry naik lorry okey...I tak buat lawak okey...I harap you all dapat fikirkan sesuatu dari story yang I cerita ni...dulu tym skool, cikgu-cikgu I selalu gak story-morry pasal nie...untuk iktibar semua pihak...hehehee...fikir-fikirkan...

1) Pelikkan, dari 1000 orang jemaah yang mengaku diri ISLAM, hanya 50 orang yang betul-betul BERIMAN.

2) Pelikkan, banyak manusia yang MUDAH LUPAKAN ALLAH bila menghadapi bahaya...kedua-dua lelaki tadi hanya membawa mesin gun...and dia tak cakap pun nak membunuh orang yang nak solat...tapi generasi sekarang AMAT LEMAH...baru kena ugut terus lari lintang pukang...lupa yang diri belum solat lagi....huhuhu...

3) Pelikkan, ada juga manusia yang AGAMANYA cuma seminggu sahaja...itu pun bila time sembahyang Jumaat...tunjuk muka kat orang kampung or teman sepejabat yang diri tu solat Jumaat...jer...huhuhu...ada tu yang paling dahsyat, setahun 2 kali jer muncul...bile tiba time sembanhyang raya...

4) Pelikkan, ramai orang lebih percayakan kepada GOSIP and apa yang TULIS KAT PAPER, daripada apa yang tercata kat dalam AL-QURAN...zaman sekarang ni, tafsir berlambak jual kat kedai...tapi nak beli tu, bukan main liat lagi...berkira...tapi cuba kalau bab beli novel cinta, novel thriller, komik, mangga, majalah, langsung tak berkira...bila kita tegur cakap apa-apa hal, sila berbalik kepada Al-Quran, refer Al-Quran, tapi mesti bagi jawapan "Saya bukan pandai sangat Al-Quran...tak tahu nak komen apa." Nah, kalau tak tahu, belajarlah...bukan kena bayar ribu-riban pun nak belajar Al-Quran...tapi konon jelah cakap tak tahu Al-Quran...bila ada jer isu-isu panas keluar kat paper, berapi-api mulut bagi komen mengalahkan mufti-mufti...so, tepuk dada, tanyalah IMAN.

5) Pelikkan, ramai yang pandai bercakap "Dunia adalah SEMENTARA, akhirat adalah tempat yang KEKAL." Tapi, ramai yang berlumba-lumba mengejar kehidupan dunia semata...apa kes?

6) Pelikkan, ramai antara kita yang BOLEH bersembang dengan boypren or girlpren berjam-jam, tapi nak berdoa kepada Allah, alahai MACAM TAK CUKUP MASA...padahal nak berdoa kepada Allah bukan ambil masa lama pun and yang paling penting tak susah pun nak berdoa kepada Allah...tak perlu nak topup bagai...terlintas dihati, itu pun dah dikira doa...sambil naik motor, pun masih boleh berdoa...sambil tengok TV pun boleh berdoa, yang penting ikhlas dan doa itu haruslah berniat baik...insyaAllah, akan diperkenankan...

7) Pelikkan, bila ada yang mengutuk or mengata hal orang lain, cepat jer datang nak join buat ketupat sekali...tapi bila ader orang bagi teguran or nasihat, terus kena sound "Kalau nak bagi ceramah agama, nak bagi tazkirah, pergi surau or masjidlah." Apa, kalau nak bagi ceramah agama or tazkirah, harus pergi masjid or surau je ker? Cetek betul pemikiran korang...

8) Dan yang PALING PELIK SEKALI, ramai orang boleh senyum bahagia bila bawak mulut kisah buruk orang lain, kutuk isteri and suami orang lain, kutuk mak ayah orang lain, jaja cerita kawan-kawan lain, tapi bila isteri, suami, mak ayah dia sendiri yang kene kutuk, or ada yang jaja cerita yang tak sedap dengar pasal keluarga dia orang, mulalah panas hati...sentap bukan main lagi...itu sendirir mau ingatlahkan? What goes around, comes around....(^ _ ^)

9) Terpelik sekali, bila ada orang yang cakap orang tu tak pakai tudung, masuk neraka...orang tu tak solat, masuk neraka...orang tu tak puasa, masuk neraka...tapi TAK SEDAR isteri sendiri pakai tudung pun tak ikut syariat islam yang betul...kalau pakai tudung pun, pakai baju siap ikut body...tahulah body dia cantikkan??? itu belum lagi tambah dengan bau perfume yang boleh buat orang belakang terbersin, lipstik kaler merah mak ngah yang dari jauh lagi dah nampak...belum bab mekap lagik...malas nak cerita...huhuhu...suami sendiri jadi imam ketika solat, bacaan tajwid Al-Faatihah pun lintang-pukang macam kena kejar dengan hantu...diri sendiri kononnya berpuasa dari makan dan minum, tapi lupa nak puasa mulut sekali...itu keje satu hari tak makan minu tapi mengata hal orang...lupa nak puasakan hati sekali...itu yang dari pagi sampai waktu berbuka, hati busuk duk dengki dengan orang...marah-marah tak tentu pasal...itu yang jadi, puasa satu hari, yang dapat lapar semata...ini namanya, diri nak tunjuk pandai agama...huhuhu...



Nota kaki:-
Jangan berbangga dengan apa yang kita miliki, kerana Allah lebih berhak dengan apa yang kita miliki...semestinya apa yang buruk datangnya dari diri kita sendiri, dan yang baik semestinya dari Allah swt...berbalik kepada Al-Quran dan Sunnah, itu lebih baik... 

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~