Background

Tuesday, January 17, 2012

#Di Mana Syurgamu Wahai Inchik Suami#

Perkahwinan merupakan suatu tuntutan agama dalam meraikan fitrah makhluk ciptaan-Nya. Perkahwinan merupakan satu jalan mencapai keredhaan Allah dalam menuju syurga-Nya. Allah memerintahkan hamba-hamba-Nya untuk berkahwin seperti firman-Nya:
“Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui” (Surah An-Nur 24:32)
Kekayaan yang dianugerahi Allah ini bukan semata-mata dalam konteks wang ringgit dan harta, tetapi kekayaan diri yang merasakan diri cukup dengan nikmat-nikmat Allah yang seterusnya mendekatkan kita dengan syurga-Nya. Tanyalah pasangan yang telah berkahwin, pasti mereka berasa nikmat Allah itu meliputi mereka kerana isteri itu tidak lain tidak bukan adalah anugerah Allah.
Dan kekayaan melalui nikmat itulah yang Allah rakamkan dalam Firman-Nya:
“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir. ” (QS. 30:21)
Teringat saya akan skrip dialog yang dipetik dari filem ‘Sepi’ arahan Khabir Bhatia

“Isteri bukan hak milik, tetapi anugerah”

Dialog itu cukup melekat dalam hati saya semenjak itu dan sering membuatkan saya terfikir-fikir. Dijadikan isteri itu sebagai anugerah bukan hak milik. Seseorang hanya akan merasa kaya apabila di merasakan dirinya mendapat anugerah yang istimewa dari Allah. Dan rasa kekayaan itulah yang dirasai apabila isteri itu dilihat sebagai anugerah Yang Maha Esa. Namun, sebaliknya jika kita merasakan isteri itu hak milik, maka kita tidak pernah akan merasa cukup dengan kemilikan itu, dan sentiasa merasa berwaspada akan kehilangannya.

Disebalik anugerah Allah itulah kita akan mendapatkan syurga. Hadith Rasulullah s.a.w sentiasa mengingatkan kita bahawa terlalu banyak kebaikan yang Allah ganjarkan kepada mereka yang berkahwin, sehingga disebut Rasulullah telah sempurna separuh dari agama, maka sebahagianlah disuruh kita bertakwa. Mengapa begitu besar ganjaran Allah disebalik anugerah itu yang sudah pastinya bukan sekadar mengkayakan kita didunia, malah menambah saham akhirat dengan lipat kali ganda? Jika ditanyakan pasangan yang berkahwin, sudah pasti mereka akan katakan, terlalu banyak peluang membuat kebaikan kepada isteri dan anak-anak yang seterusnya menjanjikan syurga.

Sering lelaki dan suami merasakan bahawa dialah ketua dan dialah yang paling tinggi kedudukannya didalam keluarga. Sehingga isteri itu perlu taat kepadanya. Ayat syurga isteri itu bergantung pada redha suami menjadikan suami kadangkala lupa bertanya diri dimana pula syurganya?

Pernahkah suami bertanya dimana syurganya didalam rumah tangga?
Sungguh Allah itu Maha Adil. Dia tidak menjadikan wanita itu sebagai kaum lemah yang mana kedudukannya di akhirat bergantung pada redha suami hanya untuk didominasi dan dipergunakan lelaki.
Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud:
“Bila isteri itu mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa bulan Ramadan, memelihara kemaluannya dan mematuhi suruhan dan larangan suaminya, maka akan dimasukkan dia ke dalam syurga.” (riwayat Abu Hurairah)
Mematuhi suruhan dan larangan suami dijadikan syarat Allah yang terakhir dalam hadith itu untuk wanita menjejaki syurga. Namun, Allah tidak menjadikan kewajipan itu semata-mata sia-sia kerana jaminan syurga itu bersifat mutual. Syarat ke syurga tidak hanya diletakkan kepada isteri, tetapi juga diletakkan kepada suami, sebagai bukti keadilan Allah.
Lantaran itu, Rasulullah SAW bersabda dalam hadisnya bermaksud:
“Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku”. (Riwayat At-Tirmizi)
Tidak sekadar itu, Rasulullah dalam hadith lainnya menyebut:
“Mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya. Orang yang paling baik diantara kamu adalah orang yang paling baik melayani isterinya”. (Riwayat At-Tirmizi)
Subhanallah, itulah bukti keadilan Allah agar kaun hawa tidak ditindas oleh lelaki yang ego mengatakan dialah ketua yang harus ditaati isterinya sedangkan dia melayani isteri dengan buruk.

Syurga yang dijanjikan Allah kepada isteri bersifat mutual kepada suami sekiranya dia melayani isterinya dengan baik. Jangan hanya sibuk memperingati isteri berkenaan syurganya, sebaliknya berfikirlah dimana syurgamu wahai suami dalam rumah tanggamu. Sudahkan kita melayani isteri kita sebaiknya dan memuliakannya sebagai seorang isteri dan ibu kepada anak-anak kita. Jangan hanya mempersoalkan hak-hak kita yang perlu dipenuhi isteri, sebaliknya tanyakan hak-hak isteri yang masih belum kita sempurnakan dan tunaikan.

Nota kaki:-
Tulisan ini tidak lain dan tidak bukan sebagai peringatan kepada diri, andai nanti disaat terleka dan terlupa untuk bertanya dan bermuhasabah dimana syurgaku.

Friday, January 13, 2012

~Kucing Saya Bukan Albino~

Hurmmm....tercapai gak laa impian aku nk bela kucing kt umah baru nie...tak tau laa naper, tapi biler ader kucing aku rasa happy jer...walopun dia buat perangai merenggek itu ini tp aku still suker kucing gak...skrg nie dh siap berjangkit ngan inchik asben lagi duk men kucing tue...huhuhuhu....
Bajet asben aku nk wat surprised kt aku laa bwk kucing nie blk dr banting...maklum laa aku dh lama x jejak bumi bandar baru bangi...busy ngan exam, test, final practical exam, asemen dan mende2 yg sama waktu ngannya....busy ngalahkan Yb jer aku nie...tp nk wat camner, bidang pengajian aku nie, tym2 ujung sem, org len klu dh abis syllabus boleh berjimba2 tym study week tp aku xsempat nk merasa study week...cam dh sebulan lebih jer aku duk study sbb nk exam bagai nie...study month lebih tepat kot...huhuhu....sambung balik citer asben aku bawak balik kucing nie...asalnyer ader byk tp yg tinggal satu jer...nie pun sib baik sempat...aku dh byk kali pesan kt asben aku yg aku nk bela kucing nie...yg harunyer dia siap belikan cage+tmpt makanan+pasit+tempat uk uk...huhuhu...mcm2 laa asben aku nie....excited agaknyer....hehehhee...
Exceli aku tak tau nk letak nama aper...dlm byk2 nama yg org duk sllu bg kt kucing, nama gendut yg aky duk sllu guna panggil klu nk bg mkn ker aper...huhuhu...padahal xdela gendut sgt...tp aku saja jer nk letak nama tue...klu asben aku panggil dia bino jer...sbb dia nie albino...cam manusia gak...albinonism...ingt kucing xde mutation ker?? huhuhu...
Kucing aku nie, memandangkan dia albino, so dia sensitive pada cahaya dan suhu panas...sbb tue aku suh dia duk umah jer...x bg gie jenjalan mana2...mak mertua aku ckp, kucing aku nie ayu...hehehe...kucing betina okey...dan nk dijadikan cerita, selang 2 buah umah dr umah aku, ader kucing gak...6 ekor tp sumer jantan...tau2 jelaa...pagi2 jer dh ader si jantan dtg bertenggek kt depan umah aku...huhuhu...angin jer aku...aku xnk bermenantu lgi laa...so, sila blk umah masing2 okey...hahahhahaa....kucing aku nie dh mcm hot chick dh kt taman perumahan nie....huhuhuhu...
Jom layan pic kucing aku ngan aksi2 pelik dia...hehehe

Ni gaya muka terkejut tgk aku lawa sgt kot pagi tue dh cam Maya Karin agaknyer...hahhaa
Biler dah start meroyan nk ajak aku men aci nyorok kt mana badan dia muat...huhuhu
Nie masa umur 4 bulan kot...agak laaa...aku dh luper sbb bkn aku pun yg beranakkan dia...hehehehe...tomei2...
Meroyan version 6.0 kot nie....tau laa warna karpet tue sama ngan warna badan dia...kalu boleh nk bolot sensorang...huhuhu

Monday, January 9, 2012

~2012~

Rasanya belum terlambat lagi kot aku nk wish hepy new year...maklum laa aku nie busy tahap asbestos jer ujung tahun lepas...test, esemei, praktical exam and final exam...tym study week x merasa pun cam study week...sbb aku rasa cam dh sebulan jer aku nie dok study moody...heheehe...
Dan pagi nie, aku ngan bahagianya bangun pagi2 sebagai seorang pengganggur terhormat kt umah nie...hahaha...maklum laa exam dh abis...harapnya aku dpt keputusan yg baik...x lih ober confident...nnti kan kuciwe aku gak yg sedey medey...huhuhu...tp secara dasarnya aku boleh jwb soklan exam ngan baik...syukur aper yg aku baca and spot sumer kuar...apa yg aku hafal sumer ingt walopun ader kuar soklan yg aku x jangka pun nk baca...this sem aku amalkan "study smart not study hard" and the results, i can managed my study tym properly... xnk cam sem lepas, study hard, smpi demam2 aku...at the end, aku yg meroyan...hahhaa
Sempena tahun baru nie, aku x sempat nk pasang azam thn baru...yg pasti azam thn lepas pun aku dh luper...tp ader satu azam aku yg paling besar aku dh achieved...so, syukur yg amat kpd Allah...pendek kata, thn 2011 byk sgt dugaan dan cabaran tuk aku...luaran dalaman...sumer nk terjah aku tuk menguji kekutan jiwe raga...tp aku nie bukanlah kuat sgt...nmpk kental tp dlm hati Allah jer yg tau...kdg2 tym study pun tb2 jer aku rs sebak nk nangis...encik asben, aku tak sure dia prasan x perubahan emosi aku...yg pasti dia selalu sokong aper jua yg aku lakukan dan doakan yg terbaik buat aku...so, harapnya thn 2012 nie beri byk kenangan manis buat aku sekeluarga...aminnn...moga dilimpahkan rahmat dan rezeki yg berkat dr Allah...x kaya raya tak po, tapi cukup utk perbelanjaan bg meneruskan kehidupan...klu dpt lebey syukur alhamdulillah...

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~