Background

Monday, May 28, 2012

~First Love...Sweet Macam Gula-Gula Kapas~

Tiba2 rasa nk tulis entry nie...jiwa pun tgh kaco...maklum laa dh nk exam...mcm2 nk kene buat...nk kene cover sumer sebelum exam...harus maintain CGPA...demi nk dpt scholarship...huhuhu...
Kalu nk ckp psl first love, sumer org ader first love masing2 kan?? sama ada sweet, pahit, lucu, tragis or apa2 jela gambaran psl first love masing2...ader yg first love dia ngan cikgu sendiri, ngan kwn baik, ngan kwn kakak, ngan kwn abg, ngan sepupu, abg angkat, kakak angkat, adik angkat dan macam2 lagi...tapi first love tak bermakna first lover jugak okey...
First love i adalah tym i kecik2 dulu...umur baru nk masuk darjah satu or 2 kot...dlm tahun 1992...dh lama dah...budak laki tu adalah abg sepupu i sendirik...nie keje makcik2 i laa yg ajar i tulis surat suh buat abg angkat laa bagai...i pun ikut laa...agaknya tym tue trend kot ader adik, abg or kakak angkat...dh sllu berhubung tue, tb2 i rasa i terjatuh suke pulak kt abg sepupu i tue...tym paling best bile dia nk kene *berkhatan*, bukan men lagi i gelakkan dia...masa tu bkn tau aper2 pun...smpi laa dia ckp, nnti dh i besar, dia nk paksa i kawen ngan dia sbb i tgk dia kene *sunat*. I apa lagi, terus terdiam, dh laa makcik2 sumer ader kt situ...semoa org gelak2 tp aku dh blushing mushing dh tym tue...biasalaa budak2 baru nk injak usia remaja...biler kene camtue mula laa gabra...huhuhu...sampai laa dh masuk skolah menengah, klu i jupe dia msti i segan2...teringat ayat dia tym dulu2...padahal dh brapa thn dah berlalu tp i still ingat aper yg dia ckp...makcik2 i ader pulak yg ingat perkara nie, lagi laa i kene gossip tym tue...tp abg sepupu i tue buat tak tahu jer...i dengar dia dh ader gf...tu yg dia x kisah kot kene gossip cam tue...tp aku pulak yg tiba2 rasa kecewa...huhuhu...pastu i dh nekad, nk lupakan apa yg dia ckp...may be tym tue dia x maksudkan pun...i jer yg perasan lebih2...huhuhu...
Satu hari tu, masa i kt uitm, dia call...cuak jap masa tue...dlm kepala dh pikir, dia nie naper secara tb2 call?? sebelum nie tak pernah pulak nk call...nk ajak i kawen ker??? huhu...(ayat perasan yg x boleh blah)....sekali dia ckp, nk jemput aku dtg kenduri kawen dia...huhuhu...kecewa jap...masa tue i semester 4 kot...tp i tetap doakan yg terbaik tuk dia...masa kenduri dia pun i dtg...kebetulan tym tue cuti semester...klu x cuti, xdela i nk blk...busy kot...biler i tgk dia ngan wife dia masa tue, i tau dia bahagia and i pun mcm happy jer tgk dia happy...dia ckp kt i "thanks sbb dtg kenduri dia"...dlm hati aku bergetar gak tgk dia pakai baju melayu bagai...huhuhu...dh x der jodoh...maka abislaa kisah first love i...hehehehe...

Nota kaki:-
First love nie, kadang2 tue kalu teringat pasni sumer yg ader kisah2 mcm nie akan tersenyum bagai...klu i pulak yg teringat i rasa lawak pulak...yelah, kecik2 dah ader feeling-feeling jiwang-jiwang...huhuhu...tapi tym kecik2 mana nak tau pasal jodoh kan?? tapi ader org tue, kuat betul jodoh dia ngan first love dia...mesti suweeet kan biler korang kawen ngan first love korang...tapi i x cakap la yang kawen bukan ngan first love tak suweeett...masing2 ader kenangan tersendirik...apapun, yang penting masing2 bahagia...and yg paling penting, cinta kepada Allah adalah yg hakiki (* _ *)

Friday, May 11, 2012

~10 Mei~

Semalam, 10/05/2012, besday Amin Botak...dah tua rupernyer asben i tue...rasanya besday kali yg ke 33 kot...harapnyer betullah...sbb klu tiba2 asben i baca blog i nie, i pulak salah letak umur dia jadi makin muda, perah santan pulak nntikan...hahhahaa...kalu makin tua x per...boleh laaa i pulak yang perah santan sbb i sememangnya lagi muda dari asben i...hahahhaa...

Tapi, alkisahnya, hari nie i sgt busy ngan kuliah...abis lab jer, i sempat lagi merayau pusing2 fakulti...pastu, kul 1 tghari, baru i gerak balik...kuar waktu lunch hour, i bajet jalan mesti jam laa kan, tapi nasib baik tak...hehhehe...satu jam jer dh sampai bandar baru bangi... maklum laaa, nk boleh sampai umah i tue, i nk kene rentas 5 daerah...baru laa sampai...huhu...jauh kan i pergi kelas hari2...sebab tue asben i suh i duk umah sewa jer kt puncak alam nie.. hari minggu jer jumpa...tu pun klu i x busy laaa and i boleh balik umah...huhuhu...tapi, sebelum sampai umah, i singgah kedai jap beli ubi kentang...sbb i nak masak laa ptg nie...mood rajin tiba2 dtg menjengah...hehehhee...

Memandangkan hari ni besday asben i, so i nk masakkan special sket laa...i nak try buat chicken chop laaa...walopun nie first tym, tapi i nekad laa jugak buat...maklum la, i kan student, so baik i masak jer tuk asben i tue...tym nie bajet x cukup nk belanjer asben makan kt luar...huhuhu...sbb nie first tym i nk cuba buat chicken chop tu, makanya abis segala buku resipi yang ade kt umah i bukak...hahahaa....xde laaa kene komen bukan2 nnti...tp i rasa asben i xpernah nk complaint klu i masak...i jer selalu complaint klu dia masak...hehehee...tp i tau, dia duk puji i tue sebab nk jaga hati jer kot...i tau laa, i bukannyer stock2 perempuan melayu yang pandai masak pun...hahahaha...*sedih jap...tu laa, dulu masa bujang malas sgt nk masuk dapur....hahahaha...

Dalam pukul 5 ptg tue, i dah siap masak dah...i siap sembunyikan lagi makanan tue kt tmpt len...nnti boleh laa i buat surprised masa asben i mandi maghrib tue...tapi, saat i baru jer nak baring depan tv nk tgk spongebob, tiba2 i nampak pintu pagar umah terbuka dari luar. Biler i intai dari sebalik langsir sliding door, rupanya asben i yang balik...perghhhh...dahsyat betullaa asben i nie...tym besday dia, boleh pulak dia balik awal...bau masak pun x ilang sepenuhnya lagik...kantoi laaa aku camnie...dah x surprised dah...huhuhu...

Biler asben i masuk umah, soklan pertama yg kuar dari mulut i, naper balik awal?? xder meeting ngan orang Australia ker? tapi dia boleh wat gaya menghidu siap ngan muka bahagia lagik...pastu laju jer pergi dapur...huhuhu...aisshhh...x aci betul...soklan i dia x jwb...tp kaki laju jer carik makanan...biler dia dah nampak makanan, apa lagi, terus ajak makan...x dpt laa i nk tgk kartun...kene laa i siapkan sementara tunggu dia mandi ngan solat asar...i memang x bagi asben i makan dulu sebelum mandi, nnti dia membina perut lagi tinggi dari dada....hahahaha....

Memandangkan i x dpt wat surprised tuk besday i mlm tue, i ader satu lgi cara...kad besday...kul 3 pagi tu, lepas i siapkan asemen i, i tulis laaa kad besday dia...pastu i selitkan kat baju kemeja dia yang i dah gosokkan...i kepit ngan penyepit baju...so, esok pagi masa dia tgh siap2 nk gi keje, msti dia nmpak...i tym tue buat2 tido laa...alasan ngantuk sebab semalam tido lewat...hehehhe...and finally, sebab dia happy sgt, dia boleh kejutkan i yg tgh tido tue...bukan main lebar lagik senyum tue...hehehee...berjaya gak i buat mende-mende sweet camnie tuk asben i yg makin montel tue...maklum laa, dah lama sgt tinggal dunia sweet nie...tym dulu2 jer rajin buat macam nie...

Pepun, happy besday yang ke 33 tuk asben i...Amin Botak...moga panjang umur, murah rezeki, happy selalu, hidup diberkati Allah, dan selamat menjadi suami yang soleh untuk i...ehhh ehhh...rasanya kalu wish jadi suami yang soleh selalu i wish tym anniversary kawen...hhehhee...kira boleh laaa tue...

                            *Amin Botak, I Love You So Muchhh...muahhhh*

Nie laa hasil masakan i...first tym cuba dah jadi mcm nie...ruper ader tapi rasa harus laa sedap sbb i yang masak...hahahaa...

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~