Background

Monday, June 25, 2012

~Kerana Cinta Itu Ada Suka & Duka~

Hurmmm, today i nak mengarut mengaban pasal cinta yang tak kesampaian...selalu ader jer yang tanya i pasal camner nak luperkan bakal-suami-isteri-tunang-yang-tak-jadi...huhuhu...exceli kene tgk laa gaya bercintanya tuh...ader org kapel sekejap jer tapi biler clash makan dalam...ader pulak kapel smpi dh 10 tahun, biler clash masih lagik okey-okey boleh senyum bagai lompat sana sini...dah macam men lompat-si-katak-lompat...huhuhuhu...tapi kalu tnya i, tips i senang jer...tak yah nak peningkan kepala bagai laaa...kerana i gunekan konsep hidup "kerana diriku begitu berharga" ala-ala maya karin...maklum la, i ngan maya karin tak jauh beza...hahaha..perahsantan-tak-ingat-dunia...nie kalu Inchik Amin Botak tau, muntah ijau sumer keluar...huhuhuu...

Okey, berbalik kpd tips i dulu2, i klu clash, tuk lupakan org tue, i cume buat:-

1) Bungkus sumer harta-pusaka dia yg pernah bg kt i dulu, masuk plastik mayat (sbb tebal sket and susah nak koyak) pastu ikat kemas2 and then campak laaa dalam tong sampah besar...klu campak dalam tong sampah bilik or tong sampah depan umah, karang kan selagi lori sampah tak angkut, duk teringat pulak rasa sayang bagai nak buang...pastu, dari sayang nak buang terus jadi tak sampai hati, pastu terus amik balik and simpan...so, kesimpulannya, buat penat jer duk kemas bungkus bagai nak buang segala barang mak nenek tuh...huhuhu

2) Delete nombor dia dari henset...tp for sure laa kan, klu dh nama pun buah-hati-pengarang-jantung, msti hafal punyer nombor phone dia tue kan...so, klu delete pun mcm x gune kan?? tapi at least, dah tak nmpk no. dia dalam henset chomel kiter tue...xdelaaa rasa mcm nk baling jer henset tue kt dinding....heheheh

3) Dah delete no. tue, jgn luper pulak nak delete sumer mesej2 cinta-sayang-kasih-rindu dari dia dulu...sbb klu i laaa, simpan pun buat sakit hati jer...sbb biler baca balik, msti rasa tertipu...pesal laaa pergi percaya ayat-ayat-manis-cinta-yang-bagai-tanam-tebu-ditepi-bibir itu...so, at the end nya, i jugak laaa yg naik meroyan...so, delete jer siap2...harusssss...hahahaha...

4) Kata orang, kalu memori otak nie boleh format macam laptop or computer, rasanya ramai jer nak buat mcm nie kan?? tapi, x payah laa sampai nk format memori otak bagai sbb nak luper kan dia tue...sumer2 kenangan tue just masukkan dalam kotak-besi-hitam and then kunci gune mangga padlock yg mahal punya, pastu campak laa jauh ke dasar lubuk hati...jgn duk ingat2 nak bukak lagi, so secara automatiknya, lama2 akan luper jugak...blh jd luper terus...huhuhu...

5) Banyakkan spend tym ngan kawan, family and buat apa yang kiter tak lih buat tym kiter kapel ngan dia dulu...maklum laaa, i percaya ramai yg nak jaga hati gf-bf masing, sanggup ikut ckp diorang kan?? tak bg buat itu la, ini laa...tp i nie len sket, as long i nie masih hak milik ma abah i, so i boleh buat apa yg i suker selagi tak bertentangan ngan agama and syariat islam...dia nak control i bagai pesal plak kan?? baru bf kot, so jgn overlimit sudah okey...nak overlimit, i carik bf baru jer...hahahaa...lagipun i nie bdk degil...tak makan dengar ckp bf...ckp ma abah jer yg i makan dengar...yg i ikut....(^ _ ^)

6) Daripada 100 tue, simpan kan 70% hati tue tuk diri sendiri, tak perlu nk bg smpi 100% sbbnya klu clash diri sendiri gak yg merana....lagipun, kaunselor i pernah ckp, bf-gf nie kiter blh tukar biler2 amsa jer yg kiter nak biler mana kiter sedar dia tak sesuai utk kiter...konsep berkawan biar seribu, berkasih biar satu tue hanya utk suami or isteri only...bukan tuk bf-gf yg x sure jd ke tak....ader faham der??

7) Doa laaa byk2 ngan Allah supaya DIA bagi kiter seorang SUAMI-ISTERI pasni, bukan lagi bf-gf yang x jadi...biasanya, klu kiter byk doa mcm tue, insyaAllah DIA akan bantu kiter and bg yg terbaik tuk kiter...tak perlu laa kiter nk sedey bagai terluka sbb clash ker apa...nk meroyan bagai sampai menangis x makan, x minum seksa diri sumer...ingatlaaa bahawa, MATI itu lagi sakit dari putus cinta...Nabi Muhammad SAW pernah berkata ketika Malaikat Izrail mencabut nyawa Baginda, Baginda berkata bahawa "sakitnya sakaratul maut sama seperti 300 kali tetakan pedang" so, jgn laa nk seksakan diri sendiri sbb hal remeh-temeh mcm nie...baik teruskan hidup mcm biasa...ingt laa bahawa kiter sumer nie masih ader keluarga yg sayangkan kiter....dan ketahuilah, bahwa jodoh kiter telah ditetapkan di Loh Mahfuz lagi...so, doa byk2 ngan Allah okey....(* _ *)

8) Positif kan minda bahawa kegagalan bercinta bukan laa kegagalan yang paling besar dlm hidup kiter...sepanjang2 hidup kiter, masih ader bende len lagi yang penting tuk kiter amik kira and fokus...kerjaya, pelajaran, iman, parents, adik2, bangsa, negara, impian and cita-cita kiter and apa2 laaa yg kiter rasa penting selain drp cinta yg tak kesampaian tue okey....honestly ckp, i masa clash x der nk nangis bagai...i masih boleh senyum gembira bersorak gembira...bukan kerana tak syg tp i lebih sygkan diri i dr sayangkan diri dia and yg lebih penting, i lebih sayangkan Allah lebih dr segalanya...so, sbb tue laa i der pengalaman menagis bagai nak rabak mata nie...so, biler i tgk org len sedey giler2 biler clash, i pun terpikir gak, sakit ker putus cinta...tapi, apapun, i bersyukur sbb i x perlu lalui sumer tue...kerana i tahu Allah sayang kan i and i pasti, lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik...

~Hargailah diri kita sendiri lebih dari perkataan SESEKALI~

Nota kaki:-

Masa i jumpe incik Amin Botak, dia x cakap pun nak i jd gf dia or teman tapi mesra or what...sebab i awal-awal lagik dah cakap i nak carik asben...bukan boyfren...pastu, i siap cakap kat Amin Botak, kalu berani, sila approach parent's i dulu, baru boleh approach i...hahaha...

"saya nak seorang suami yang boleh terima saya seadanya, yang boleh guide saya, yang boleh jadi imam saya, yang boleh jadi penasihat saya, yang boleh jadi kawan biler saya memerlukan seorang kawan, yang suker dengar biler saya nak membebel...hihi" 

Wednesday, June 20, 2012

~Dinner MELTECH 2012~

Dah lama i x join dinner meltech nie...last join masa dip dulu laaa...tahun 2006 kot rasanyer...skrg dh tahun 2012...huhuhu...dh 6 thn sudah...pastu i siap pakai baju dinner tym dip lagi tuk dinner nie...nasib baik muat lagik...maknanya i maintain sekeping jelaa...hahhaa...semedang perahsantan...Dinner nie buat pada 8 june 2012 kat Hotel Gold Course, Klang....
Tapi yg bezanya, dinner meltech kali nie i pergi ngan asben i Inchik Amin Botak...muka bahagia jer sbb dpt join dinner budak2 mcm i nie...hahhaa...hurmm...tema dinner pulak Arabian Night...tp i mana ader baju minah arab nie...so, i pakai aper yg ade jela...nk gi beli sure punyer xder saiz tuk i...sbb sllu i klu baju dinner, i suh ma i jer yg jahitkan...jimat duit upah...bg jer upah kt ma i...lagi puas hati...hihihihi...
Tema Arab, tp makanan tak arab laa...tp x kisah laa...yg penting sedap and rasa berbaloi...ader nasi beriani and nasi putih...lauk macam2 sampi penuh satu pinggan i amik lauk...pastu ader char kuey teow goreng panas2...ader rojak buah...air pulak kaler biru ngan ungu...tak tau laa air aper tp i rasa sedap jer...boleh telan so kira okey laa tue...pastu ader roti arab ngan kuah kari...yg nie feveret Amin Botak...tp dia mkn sket jer mlm tue...agak konon nk diet laa tue sbb i sllu bising2 kt dia suh dia diet...hahhahaa...
Sampai part cabutan bertuah, semua kene check bwh kerusi ader star ker tak...kiranya mlm tue i agak bertuah laa sbb duk kt kerusi tue...mulanya i segan laa jugak nk naik kt stage tue sbb i kan pakai kebaya malam tue...agak kene men game pelik2 tak ker naya kt i...hahaha...tp sib baik laa gamenya cuma pecahkan belon jer...so, okey laaa tp asben i smpi skrg duk perli2 i pasal belon nie...siap amik gambar bagai...suke laa tue dpt kenekan i yg chomel ini....hahahhaa...tuk meja bertuah pulak, meja i xdpt apa2...nmpk sgt meja yg i duduk tue x bertuah sbb meja depan ngan meja belakang i sumer dpt cabutan bertuah...huhuhu...
Pastu, bab persembahan...i vote part 6 yg menang...sbb persembahan diorang unik...ala2 mcm teater gitu...so, i terhibur...and mmg part 6 pun yg menang...part 4 iaitu part i, diorg sumbangkan lagu and suara...saper lagi dak farid aizat ngan hafiz hasnan yg men gitar...okey laaa cuma pitching farid x sma ngan code arrangement gitar tue...may be tak sempat nk tune kot...apa2 pun yg penting itu effort diaorang and enjoy...
And xtvt last, mcm biasa laa...amik gambar ramai2...mcm2 gaya ader...
Air kaler biru yang i sendiri pun x tau air aper...minum jelaa...huhuhu

Ngan dak2 kelas i and alumni Meltech...juga ieka dak tym praktikal kt HUKM dulu....

Ngan Amin Botak yg berambut panjang...muka dua2 tgh tahan lapar sbb satu hari x mkn...hahaha

Kerusi yang bertuah...tp i yg kene naik stage men game pecah belon...hahha

Ngan budak2 batch i...part 4 (post dip+post matrix)

Bintang tue adalah tuah kerusi i...and hadiah tue i dpt sbb "Hey, I lucky"
Dah abis sumer xtvt, i ngan asben i pun balik laa...i mmg keluar awal sket sbb mls nk berebut tunggu lift nnti...huhuhu...pepun, thanks to pengarah program, maisarah yg susah payah usahakan majlis nie supaya berjalan ngan lancar and thanks to Dr.Hanafi Ali selaku timbalan dekan (Alumni pelajar) yg sudi dtg meriahkan lagi majlis nie and thanks jugak utk encik Hisham Haron, selaku penasihat Meltech...len kali boelh buat kt concorde shah alam pulak ek...best sket...tema dinner boleh laa follow tema dinner, abru ader feel lebih...heheheh... and thanks to Saddam yg conduct game yer...len kali boleh buat game yg gempak2 lagi2...

Monday, June 18, 2012

~Bila Di Buru Mood Meroyan...huhu~

Masa nie, mood i mood pantai...kebetulan, masa i balik kampung kali nie, i balik sekali ngan adik i yg kt johor tue...saper lagik klu bukan maliki si budak bulat....hahaha...mcm biasa laa, klu bab i blk kg, of cos laa mood surprised memanjang...smpi jer umah ma i terkejut sakan laa sbb xder angin xder ribut tiba2 i muncul kt umah...pendek kata, i klu blk kg mmg mcm nie...klu x surprised, bukan i laa tue...huhuhu....
Xtvt yg i tak kan lupe buat klu blk kg adelah jalan2 carik makan...Amin Botak suker makan mee hoon celup, i pulak suker makan pisang kelat siam goreng...klu beli 5 hinggit pun confirm x cukup tuk i sorang...bak kata asben i, nnti dia nk beli tanah, nk tanam pisang tanduk, pisang kelat siam, pisang berangan, ngan pisang emas...sbb i suker sgt ngan pisang2 nie...klu x dpt ccarik, boleh timbul isu gaduh laki bini....hahahaa...agak2 laaa kan...tapi i memme suker makan pisang kelat siam goreng, pisang tanduk masak goreng, pastu i suke makan cekodok pisang tp kene guna pisang emas jelaa...pisang len i x suke...pastu klu mood x sebarapa nk mkn, i suke mkn pisang berangan...bajet nk berangan laa tue...hahaha...
Tapi, cuti kli nie i rasa happy sgt2...spend tym together-gether ngan adik2 i...and asben i...apa lagi, tym2 mcm nie mmg terserlah laa perangai budak2 i...mcm budak umur 7 thn pun ader...men tah aper2...mcm baru hari tue jumpa pantai yg indah nan permai....hahhaa...tp yang pastinya i mmg suker pantai...dr i kecik lagi...keluar2 jer masa ma i beranakkan i, terus ajak gi pantai agaknya...byk kenangan kt pantai, dr kenangan zaman bayi, budak2, kanak2 riang, muda remaja, smpi laa dh kawen nie...klu tgk pantai, i rasa sgt tenang...maklum laa dh nama pun duk KL, mana nk dpt pantai...pantai yg ader pun x serupa pantai...cthnya pantai dalam...hahahaa...jgn tak tau, pantai dalam nie tmpt takungan air kumbahan...hahhaa....rosak i nie agaknya....huhuhu...
I klu blk kg, x pergi pantai teluk lipat, i pantai batu buruk, tak pun pantai teluk bidara...pantai kemasik pun i pergi jugak....hantu pantai...mcm nie laa kot...asal blk kg jer x lekat duk umah...biasa laa bukan i yg drive pun...asben i yg drive...tp klu part i yg drive, confirm i tido jelaa semedang...hahahhaa....

Jom layan kami semua yg tgh meroyan....huhuhu

Koya sumer amik gambar mcm nk masuk hero remaja...hahaha

Bayangkan laa i yg kecik molek nie nk tolak adik i yg saiznya sah2 mcm anak badak air...hahaha

Iklan ubat gigi colgate laa pulak...hahaha

Muka kemut ader nk mengata i laaa nie...dah tau dah...huhu

Mesra rakyat sket amik pic kali nie...hehehe

Shahrul, Amin Botak yg rambut panjang, Maliki...my precious...

Kanak2 ribena oren...hahaha

Saiz S, Saiz M, Saiz L...hahaha..pandai korang susun...(* _ *)

Sengal+meroyan tp yg amik pic nie lagi meroyan...bajet baru kenal teknologi kot....hahaha

Cover movie pak mat tempe datang pantai...meroyan sudah...hahaha

Agak klu i buat pic nie jadi cover novel i boleh jer kan??
Nie laaa xtvt wajib i buat if i balik kg and sumer adik2 i ader...pergi pantai pastu beli goreng pisang byk2...tak pun belanjer laaa adik i mkn apa2 pun...yg penting i happy and diorang pun happy...maklum laa bukan selalu i dtg mood meroyan nie...selalu adik2 i panggil i nie kakak yg garang macam mak singa...hahhahaa...of cos i am...ntah biler lagik laaa boleh buat xtvt mcm nie...tp raya nnti i bajet nk angkut adik2 i lepak kt pantai buat xtvt meroyan mcm nie....hahahhaa....harap ader laaa mana2 makcik yg meniaga pisang goreng...klu x, msti i balik KL dlm keadaan kempunan...susah pulak encik Amin Botak nk carik pisang tuk i....hahaha...tapi i pasti, asben i msti akan carik jugak pisang tue...klu xder jugak msti dia pujuk i, nnti balik dungun abg belanjer sayang mkn pisang goreng feveret sayang tue byk2 yer....hahahaaa....itu yg specialnya asben i...msti selalu nk senangkan hati i...nk buat i happy nak2 lagi klu tym tue i tgh dlm mood sedey or meroyan...huhuhu....mereka semua adalah my lovely precious...muahhh...xoxo~

Saturday, June 16, 2012

Begitulah Sayang....

Sempena Hari Bapa nie, i nk story sket laa pasal kisah seorang bapa...kasihnya seorang bapa terhadap anak dia...tak kisah laa anak lelaki atau anak perempuan...kasih sayangnya tetap sama rata...tidak lebih tidak kurang...kalu lebih mesti ader sebabnya...begitu jugalah jika terkurang...jom layan...

Biasenye bagi anak yg dah dewase, yg tengah bekerje, yg ikot suami, yg bkerje ikot isteri...yg merantau dok jauh2 tu...yg tgh kat ‘U’...belajar jaoh2...mesti korang rindu sgt kat ibu korg kan?
 
Tapi...ayah korang caner lak??
Yela...mungkin sebab ibu selalu telepon tanye kabar, tnya keadaan kite setiap hari...
Tapi…korg tau tak?? Mesti ayah yg suruh ibu tepon kite kan?
Dulu, waktu kite kecik2..ibu selalu citer kisah2 dongeng kat kite..citer pasal momok..citer pasal ultraman...citer pasal nenek kebayan...citer kisah puteri laa...kisah-kisah nabi...kisah-kisah dongeng...uhuu..

Tapi ayah...sibuk gi kije,..kite ade ngan ibu je time tu... tapi tau tak korg? Kalau ayah balik je keje...dia mesti tanye kat ibu kite...mana anak awak?? dia mesti tanye...ape yang kite buat hari ni? Sihat??heee….. pastu mule la dia jengok kite diam2...

Waktu kite kecik-kecik lagi, mesti ayah korang penah ajar naik basikal 3 roda kat blakang tuh kan?? haha...ayah ajar kite sampai kite terer kan?? kan?? Bile dia rase kite dah terer, dia bukak ar tayar kecik tuh, pastu dia soh korang kayuh laju2.. korang bangge jeh masa tue...sbb dpt tunjuk kt ayah korang yang korang dh boleh bawak basikal...ayah pun senyum jer tgk kiter masa tue...
 
Tapi ibu mesti marah ayah sbb takot korg jatuh!..hahah ibu korg takot korg jatuh luke...

Sedar tak korang?
 
Ayah kite tau, kite mesti boleh buat...dia akan tgk and kejar korang dari belakang.. tp ayah tau, kite mesti BOLEH!!!
 
Igt tak time kat pasar malam?? Menangis nangis kite nak robot power ranger tuh... guling2 hentak2 kaki siap bagai...nak jugakk!!!! Ibu tgk kite sedih je, nak belikan tp tak cukup duit...huhuhu...sedeykan tym tue???
 
Pastu nnt ayah cakap, NAK, BOLEH..NNT KITE BELI YE? TP BUKAN SEKARANG, TGGU AYAH DAPAT GAJI OK??..
 
Korg tau tak dia buat camtu sbb dia takmo korang jd manje and takot nnti korang besar kepale..mintak ape je nnti mesti kene ade kan~ ishk3x..

Korg mesti pernah sakit perut, batok, demam teruk...ayah mesti risau pastu dia marah korang...KAN AYAH DAH PESAN, JANGAN MAKAN PEDAS2! JANGAN MINUM AIR BATU! JANGAN MAIN NGAN AIR HUJAN!!!
Berbeza pulak ngan ibu kite yg hanya melihat kesian dan nasihatkan kite ngan lembut..sambil belai2 rambut kita, gosokan badan kita...
 
Tapi korg percaya lah...waktu tu ayah la orang yg paling risau....huhuhu...

Tu citer zaman kanak-kanak korang...sekarang mase korang remaje pulak!~
 
Mesti korang pernah mintak izin nak keluar malam, ayah korg mesti jawab : TAK BOLEH!~
Tau tak korang ayah buat camtu sbb nak jage kite?? sebab bagi ayah, korang la satu2nye harta yg paling berharge yg dia ade kt dalam dunie ni...korang nie amanah Allah kepada dia...jadi, dia kene jaga betul2...
Tapi, pastu kite marah balik ayah kite, lari hentak2 kaki masuk bilik hempas pintu!~ Ibu pun dtg pujuk kite..
Time tu...ayah mesti tgh pejam mate and rase bersalah and kesian kat kite..ayah sebenarnye nak bagi kite keluar, tapi…ayah kite msti takot kalau2 jadi benda yang tak elok kat kita…tapi kita tak pernah nk pikir sumer tue...yang kiter tau, kiter nk enjoy jer...kan? kan? kan??

Bile kite dah start ade awek or boypren, kite mule lah nak ajak diorang dating...ajak datang umah kiter jumpa mak ayah kiter...hehe...waktu tu ayah akan buat muke yg paling COOL!~ ; )
Ayah mesti intai2 kite time korang borak2 kt ruang tamu...

Tau tak korang? Dalam diam and jauh di sudut hati ayah...mesti ayah cemburu..
Tapi bila ayah dah bagi sikit kepercayaan kat kite, kite dah start keluar malam...balik lewat malam...dah tak lekat kat umah dah malam2..balik malam pon time ibu ayah dah tido..kite kacau time tido dorg.. : (

Pastu, kadang2 ayah tunggu kat hall umah...tunggu kite balik...dia tak leh tido kalo kite tak sampai umah lagi...
Tapi dah sebab marah sgt, ayah pon marah kite..KO SEDAR TAK NI DAH PUKUL BERAPE? Kite pon buat bodoh and terus masuk bilik..kunci pintu..kita langsung tak hargai niat baik ayah kiter, apatah lagi nasihat ayah kiter tym tue...sbb kiter rasa kiter dh cukup besar utk tentukan hala tuju hidup kiter....huhuhu...
 
Tapi, mesti ayah sedih time tuh..sorry ayah,.. : (
 
Time RAYE~~~~
 
Msti time ujong bulan pause, kite sebok2 ngan ibu nak g shopping beli baju...tym tue bukan main lagi, kalo boleh nak ade sepuloh baju!~ tp kite tgk ayah rileks je...
Pernah tak korang tnya kat ayah?? NAPE AYAH TAK BELI BAJU??
Ayah akan jawab, takpe..baju ayah tahun lepas leh pakai lagi...dia senyum jek tym tue tp time tuh kite buat tak tau jek kan?? ngan selamber kiter duk pilih lagi baju kat kedai tuh..
 
Kadang2 tu, baju melayu ayah tahun lepas tuh dah koyak pun...dia suruh ibu jahit diam2 kt dalam bilik..
Kite tak sedar yang ayah nak jimat cermat sebab lepas raya biasenye kite nak naik sekolah..nak bayar yuran lagi,..beli baju sekolah..kasut.. ; (
 
Sorry ayah..
 
Lepas je korang lulus SPM dulu, mesti ayah korang pernah tnya...NAK JADI APE NNT?? JADILAH DOKTER..AYH and IBU TUA NNT, LEH JAGE AYH.. : )
Tapi, korang mesti tau yg sebenarnye dia takut sangat pasal mase depan kite..
Walaupun kite masing2 dah ade idea tok jadi ape nnti, ayah tak pernah halang and dia selalu berdoa supaye kite berjaye jadi ape yg kite idamkan dengan sempurnanye..

UUUrrmm……Bila kite dah besar sikit…
Kite pon masok IPT..IPTA..kat tempat laen..jaoh dr umah..
Ayah la yg paling buat cool and lepaskan kite pergi, siap hantarkan lagi kat tempat belajar tu..

Tapi,…
Tau tak korang, badan ayah lemah je peluk kite..kalo boleh tak nak lepas...
Dia senyum je...sambil nasihat kat kite supaya jage dari, jage mkn minum..sembahyang jgn tinggal.. ; )
Padahal ayah pun nak nangis gak cam ibu kite..pastu dia salam korang lembut2...
Yang ayah boleh buat, dia tahan air mate dia pastu dia tepok bahu korang..sambil cakap.. JAGE DIRI BAIK-BAIK SAYANG... ; (

Ayah buat camtu sbb nak kite kuat!~ kuat tuk jadi orang dewase..
Bile kite nak gune duet, nak beli barang, bayar yuran...org pertama kerut dahi mesti ayah.. ; ) sian ayah..

Tapi ayah mesti bekerje keras supaya dapat adekan duit tu..dia nak kite rase kite same macam kawan2 lain..
Bila ape yg kite mintak tu bukan lagi robot plastic..anak patung...ayah dah mula risau..msti lepas ni lagi hebat permintaan kite kat ayah.. kadang2 bila permintaan tu memang ayah takleh nak ade kan pun, tapi..ayah akan cakap lembut je... TAK BOLEH LA NAKK...
Muke kite time tu??? Kemaen marah lg kat ayah kiter tue...

Tapi, time tuh dalam hati ayah...YE NAK, NNTI AYAH USAHA KAN YE? NNT AYAH SEDIAKAN DUIT TU YE NAK~~
Tau tak korg,..time tu ayah rase bersalah sbb gagal buat korg tersenyum..

Bila kite dah abih blajar...time grad..
Ayah la orang pertama yang berdiri and tepuk tangan time nama kite disebut and terpampang kat screen besar tu...walaupon tak dapat masok dalam dewan...
Ayah tersenyum lebar je..dia rase puas and bangga sbb kite dah berjaye! Dan menjadi seseorang yang berjaya...

Bagi anak perempuan pulak, bile boyfren korang datang nak mintak izin kat ayah utk amik korang dari dia, ayah sangat berhati2 memberi kebenaran..

Sebab ayah tahu…
Boyfren korang tu lah yg akan gantikan tempat dia..
Pastu…
Bile tibe hari perkahwinan kite, kite seronok sgt kat atas pelamin tu..
Ayah curik2 intai2 tgk kite dari jauh walaupon kite tak sedar dia tgh tgk kite happy kat atas pelamin tuh, dia tgk korang gelak, dia pon tersenyum2 je..
 
And Last sekali,..
Kite tak perasan..ayah nangis sbb dia sgt gembire..pastu dia berdoa…
YA ALLAH, TUGASKU DAH SELESAI DGN BAIK…
Anak ku yang kelakar...yang lasaka..yang comel dah dewase… bahagie kan lah anak ku dgn pasangan nye.. amin~~

Bila masa dah berlalu, ayah cume dok kat umah ngan ibu tunggu cucunye datang sekali sekala untuk menjenguk diorang..
 
Dengan rambut yang makin memutih...
Badan yg dah tak tegap tuk lindung kite dari bahaye...
Ayah dah berjaya laksanakan tugas dia…

Ayah...papa...bapak...abah...walid...daddy...abi...
Adelah orang yg paling perlu kite jadikan contoh dalam hidup ni..
Ayah kuat untuk tak menangis bila kesakitan…
Ayah mesti tunjuk kekuatan dia kat korang...and saat dia nak bermanje ngan korang, dialah org pertama yg selalu yakin bahawa KITE BOLEH!!! Dalam semua hal…

Abah...thanks kerana telah besarkan saya... T_T

I sayang abah i sangat2...abah mertua i jugak...untuk mereka, i doakan semoga mereka sentiasa sihat sejahtera dalam menjalani kehidupan mereka sekarang...hidup mereka sentiasa dilindungi oleh Allah...Allah panjangkan usia mereka...memberi mereka kesihatan yang baik agar mereka dpt melakukan yang terbaik utk keluarga mereka dan juga untuk MU YA ALLAH...

                                                 ~Selamat Hari Bapa~

Nie masa i ajak ma ngan abah i buat lawatan mengejut jumpa adik i kat UTHM...hehehehe...
Nie laaa abah mertua i...tym nie masa kenduri kawen adik ipar i...tapi ekceli adik ipar i sebaya i jer...
Kebetulannya pulak, 19 jun nie, besday abah i...so i wish u happy becoming besday...moga panjang umur, murah rezeki, happy selalu, hidup diberkati Allah dunia akhirat, sihat sejahtera selalu...di jauhkan dari segala bala bencana yang tidak diingini...dipermudahkan segala urusan di dunia mahupun urusan untuk akhirat kelak...semoga sentiasa sabar dan tabah dalam melayani kerenah anak2 mu yang banyak kerenah ini...lebih2 lagi i laaa...semoga menjadi ayah yang mithali...amin...

Wednesday, June 13, 2012

~3 Tahun 3 Bulan~


Hurmm...hari nie dah genap 3 tahun 3 bulan i kawen dgn incik Amin Botak yang berambut panjang itu...tapi panjang lagi rambut i yang ala2 Lisa Surihani nie...hehe...perasan itu i laaaa...huhuhu...jadinya, sempena dah 3 tahun 3 bulan nie, jom check aper yang i ngan asben i selalu ckp biler kt umah....3 tahun 3 bulan...cam tajuk novel tulisan Hlovate pulak...rindu nk baca tulisan Hlovate...biler laa ader masa nk gi beli novel cinta lagik nie...huhuhuhu...apapun, jom layan dulu...

Sebelum Tido:

6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Selepas 3 tahun 3 bulan:

I: Klu abg nk tido pergi laaa dulu, org nk siapkan asemen org nie...nnti org naik laa tido...
Asben i:Hurmm yelaaa...jgn tido lambat sgt...nnti esok ngantuk pulak...

* Memang laa i suh asben i tido dulu sbb esok dia keje lagik...i nk kene jadi burung hantu berjaga smpi pagi sbb nk siapkan keje...maklum laa i kan student merangkap isteri...nasiblaa asben i sangat2 memahami i...i syg dia...muahhh...syg sgt2...
hihi..blushing sudahhh....lagipun, umah i ader 4 bilik tido, katil pun king saiz...xder isu nk ckp tido x muat atau nk mengepit jer...klu panas, i bukak jer aircond...huhu...

Pakai Toilet:

6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam nih?
6 tahun:Tokk!! Tokkk!!! (ketuk pintu kuat), kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!!

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg pergilaa masuk bilik air dulu...abg kan suker duk lama2 dlm toilet tue...
Asben i: Oh, xpelaa...abg guna bilik air depan...

* Umah i xde istilah berebut toilet kot...sbb umah i ader 3 bilik air...klu x cukup jugak, boleh gune bilik air kt kolam renang ataupun club house tu...huhuhuhu....

Balas SMS:

6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: Trafik jam laah...
6 tahun: K..

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Hah, naper mesej?? call kan senang...org malas nk reply2 msj nie...x sempat...huhuhu
Asben i: Abg call jelaa...lagi senang...call lagi jimat dr SMS...

* Sebenarnya i ngan asben i sama jer...klu bab-bab reply mesej memang fail...i suke tulis short2...tp nnti asben i x fhm pulak...nnti klu i tulis pas2 dia baca pas dua pulak, padahal maksud i lepas tu...huhuhu...tu yg i malas nk mesej2 nie...hehhehee....
 
Dating process:

6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg, biler kiter nk gi dating?? abg busy sgt ker smpikan xder masa nk kuar dating??
Asben i: Syg, tak rindu kt abg ker?? selalu tnya pasal kucing jer...pastu ckp rindu kt kucing...klu kt abg, asyik ckp x sempat jer nk rindu kt abg sbb byk sgt keje...
 
* Yang sebenarnya, kami masing2 sibuk...biler i free asben i pulak yg busy...and biler asben i free siap ajak i pergi Cameron bagai, tp i pulak byk keje menimbun...so, tak sempat nk pergi dating...dating kt depan umah jelaaa...huhuhu...
 
Pulang Kerja:

6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abanggggg...ermmm...bucuknyerrr bauuuu...tak mandi ke tadi?? baik abg gi mandi skrg..
Asben i: Sampai umah pukul brapa tadi?? nmpak mcm penat sgt jer...kuliah ok??

* Huhuhu...ayat touching abis laa gaya amik berat hal i...i pulak sedap jer baring tgk kartun...pastu siap ajak asben i temankan i tgk kartun lgi...itu klu dia balik awal laa...selalu asben i smpi umah waktu dh nk mahgrib...so msti i suh dia pergi mandi dulu sbb jap lagi nk makan malam...hehehee...pantang larang i kt asben i dia makan dulu pastu baru mandi...nnti perot dia buncit...kalah buncit perut i nnti...hehheee...
 
Hadiah (ulang tahun):

6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit.

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: I x kisah laa abg nk bg hadiah aper...tp i suke klu abg belikan org gadget yg latest2 jer...x belikan cincin pun xper sbb i bukan suker barang kemas pun...tak pun beli jer kereta sport kt i satu buah...tapi i x nk yg replika okey...
Asben i: Syg, hadiah anniversary thn nie sayang nk aper?? psotpone dulu blh?? abg x sempat nk gi beli laaa....

* Tahun nie, jgn kan hadiah anniversary, celebrate pun x der...busy sgt laa tue...huhuhu

Telefon:

6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg, tu girl friend abg telefon tue...cepat laa pergi angkat...karang kan merajuk pulak...ntah girl friend mana ntah...klu x maimon talib, nur fathia...hahaha
Asben i: Syg, phone awak bunyi...nk abg jwb kan ker??

* Berbezakan i ngan asben i...tp asben i klu i ckp camtue kt dia, msti dia jwb, "oh, tu erra fazira...tak pun maya karin nk ajak abg keluar" huhuhu...perasan x abis2...

Masakan:

6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg, soriii...i x sempat nk masak tadi...balik dari kelas td, mandikan kucing, pastu wat keje sket, pastu tertido...smlm tido lewat...
Asben i: Ehhh...ader lauk baru...x pernah pun awak masak lauk nie...(muka excited)

* Kalu bab masak nie, selalu kiter org xder isu sgt...kdg asben i masak, tapi selalunya i la yg masak...sebab klu asben i masuk dapur jer, mcm2 laa i bebel kt dia...hahhaaa...lantai basah laaa...sinki x kemas laa...dapur berminyak laaa...serbuk kunyit tumpah laaa...gula berterabur laaa....haiii...macam2 tp asben i tetap masuk dapur jgk tolong i...alasan dia org perempuan mmg tugas dia membebel...huhuhu...
 
Memaafkan:

6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham!!

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abanggg...aper abg dh buat nie?? hurmmm...x kira, abg kene ganti ngan yg baru...
Asben i: Hurmmm...yelah2...pastu senyum dgn riak muka x bersalah...huhuhu

* Sebenarnya mmg bukan salah asben i pun...tp mmg i suker laa salahkan dia...kdg tu, i yg buat pun i ckp itu salah absen i...tu yg asben i senyum jer...dlm hati mesti ckp yg i nie budak2...hehehehee...
 
Baju baru:

6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abanggg, baju i dh byk laa dlm almari nie...sampai dh x tau nk pakai baju aper...hurmmm...nti camner nk beli baru lagi??
Asben i: Ok laa tue dh byk baju...tp klu syg tnya abg esok nk pakai baju apa, serius abg x tau nk bg jawapan apa...byk sgt baju syg...huhuhu...

* I sajer ckp cam tue sebenarnya bg hint nk beli baju baru jer...hahaha...tp tu laaa...almari dh penuh...x tau nk letak mana baju yg banyak2 tue...huhuhu...asben i jgk laa yg simple...kemeja ader 12 jer...2 minggu sekali tukar2...i laaa yg pening nk pilih baju....huhuhu....

Merancang Holiday:

6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Korea atau ke tempat yg U nak syg?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abanggg, jomlaaa pergi jalan2...i stress laa byk sgt nk kene study...apa kata kiter pegi tym i cuti semester nnti, nak??
Asben i: Oh, boleh jer...nnti abg tgk jadual abg...
Tapi biler sampai waktu nk pergi bercuti:
Asben i: Syg, jom laa pergi jalan2...abg dh clearkan keje ngan bajet tuk pergi cuti...
I: Alaaaaa...i sibuk laaa...tb2 pulak tym cuti nie lecturer nk bg segala asemen report...buka cuti nie dh laaa ader byk test...pergi len kali boleh x?? tggu i abis exam yer...bulan 7 nie...

* Nie laaa realitinya...i klu nk pergi bercuti, kene pergi waktu yg i memang teringin sgt nk pergi...klu dh lama sgt dari tarikh i ckp tue baru nk pergi, memang selamat laa x pergi langsung...tp asben i msti suker...msti dlm hati dia ckp "Alhamdulillah, jimat duit minyak ngan duit nk shopping" hahahaaa...

TV:

6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??
 
Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg, jom laa tgk citer melayu...best nie...Aaron aziz yang berlakon....
Asben i: Haa...yelaaa...nanti abg beli tv baru lagi satu...huhuhu...
* Huhuhu...i mmg suke control tv...bajet i sorg jer yg nk tgk...tp selalu asben i ikut jer i nk tgk apa...tp yg paling bestnyer, saat2 yg di tunggu pasti akan muncul jua...lagi 30 minit citer tu nk abis, asben i msti dah terlelap smbil buat iringan muzik orkestra...hahhaa...

Mesin basuh baju:

6 minggu: Baby,baju nie nak abg basuhkan tak?? nak campur ker asingkan??
6 bulan : Baju u nie u basuh laa ek...nntikan x kene cara pulak...u bebel pulak nnti...
6 tahun: DAH TAU PAKAI BAJU MAHAL-MAHAL SUSAH NAK BASUH, BELI YANG BIASA JELAA NANTI!!!
 
Selepas 3 tahun 3 bulan:
I: Abg, turn abg basuh baju hari rabu okey...nnti hari jumaat malam i pulak nk basuh baju...xdelaa penuh kt ampaian tue ngan baju abg jer...
Asben i: Oh, boleh jer...nnti abg basuh tym syg dh nk balik laaa...
* Huhuhu...bukan tujuan i nk asing2 biler bab basuh baju...tp sbb i ngan asben i jumpe hari minggu jer...so, sbb i malas nk basuh baju kt umah sewa, so i selalu bwk balik baju kotor basuh kt umah i...tapi selalu asben i klu dia free dia dh basuhkan baju dia awal2 lagi...campur ngan baju2 len yg ader...so, biler i balik i x byk keje laaa...so, asben i ckp, blh laa i study...amat terlebey prihatin asben i nie...huhuhu.. tp i jer yg suke duk bebel2 kt dia...bebel2 nie sensitip sket...nnti jd bahan...hahhaa

Sebetulnya, ayat2 dialog tuk 6 minggu, 6 bulan and 6 tahun tue, x berkait ngan i and asben i pun...itu adelahh rekaan semata-mata...tp ader jugak laaa yg kene mengena..

Macam nie laaa life i ngan asben i...i msti nk menang jer...walopun dah terang lagik bersuluh i kalah...hahhaaa...yg kene mengalah msti laa asben i...sbb i sllu ckp kt dia "abg kene laa mengalah ngan org, sbb abg kan lagi tua dari org" hahahhaa....tym tue asben i cume senyum jelaaa...dlm kepala dia msti ckp "kawen ngan budak2, mcm nie laaaa" hahahaaa...
                                                                    
So, kepada yang belum berkahwin, amacam?? rasanya, best tak kahwin?? dan kepada yang dh berkahwin tue, agak2 laaa...situasi korang msti len dari situasi i kan?? i jupe asben i pun seminggu sekali jer...x sempat nk bertekak byk2...borak2 apa tah lagi...huhuhu...apapun, semoga happy selalu and berbahagia selalu di samping pasangan anda...hargai laa mereka seadanya kerana dia mampu menerima diri kita seadanya...

Thursday, June 7, 2012

~Survival Mahasiswa~UiTM Puncak Alam~

Akhirnya, terlaksana jua program nie kt fakulti i...ala2 program kenegaraan gitu...tp i suke jer join xtvt cmnie...dulu masa kt FSG pun i dh pernah join...masa tu x wajib tuk sumer student lagi, so i adalah insan terpilih yg kene pergi...mulanya cm malas2 tp at the end, i pulak yg terover excited...huhuhu...

Just simple program tp mantap and amat berkesan...ader intellectual, emotional and spiritual info...kata org IQ, EQ and SQ program laaa...program pasal mcm mana kiter sebagai seorang pelajar yg akan menjadi peneraju negara pada masa akan dtg...best kan?? pastu ader sesi nyanyi lagu kebanggaan UiTM, iaitu UiTM DI HATIKU...yaa...UiTM akan sentiasa di hatiku...huhuhu...i sayang UiTM i...pastu nyanyi lagu jalur gemilang, lagu negaraku, warisan dan mcm2 lagilaa...then sesi muhasabah diri, ingat asal usul kiter sebagai rakyat jati tanah melayu...juga tentang 7 wasiat raja2 melayu utk anak2 malayu dan bumiputera....huhuhu...sentap betul bab wasiat raja2 melayu nie...x tau naper anak melayu skrg x brp nk amik kisah pasal nie...agaknyer sbb dh biasa sgt kot hidup senang, tak pernah nk rasa susah...huhuhu...

Then, ader pengisian pasal menghargai jasa ibu bapa...ini terbaik laaa...klu jd seorang anak, biarlah yg mengenang budi...x susah pun nk hargai jasa parent kiter...diorg bukannyer mintak duit smpi juta2...just sedikit kasih sayang dr kiter sebagai anak dia... tym nie i sedey giler...teringat kat ma and abah i kt kampung...rindu sgt2 nk spend tym lama2 kt sana...asyik balik sehari dua jer...mana sama feel tue...nk mengenang sejarah silam lagik...kenangan2 yg ader lagik.. huhuhu...fragile dh jiwe i nie...huhu

Pastu ader sesi bagaimana utk menjadi seorang mahasiswa yang berjaya and berguna kepada agama, bangsa and negara...i memang suker mende2 nie sumer...hehehehe.. apa peranan kiter, ke mana hala tuju kita, siapa kita pada masa akan datang, ciri2 yang perlua ader pada seorang mahasiswa untuk berjaya...kiranya memang sesuai laa ngan i yg tengah jiwa kaco nie...maklum laa nk exam...mmg cmnie laaa i biler dh dekat nk exam...risau semedang...huhuhu...  

Pengacara program nie adelah Firdaus jamali kot...selalu kuar kt TV9 tuk program halaqah...serius dia adalah terbaik tuk jd pakar motivasi...harapan i agar pasni i masih berpeluang tuk join program seperti ini...kerana i am still at learning stage...

 Biler nyanyi lagu nie tadi, tak sabar pulak rasanya nk grad tahun 2014 nanti...tinggal lagi 2 tahun...pastu nnti grad boleh laa nyanyi lagu nie lagik...UiTM DI HATIKU...

  Nie lagu feveret i klu kat UiTM...sbb lagu nie cam rancak...so, i sukelaaa...pepun layan...wawasan setia warga UiTM...

~Indahnya Saat Ini~

Today is 6 june 2012...hurm ader sebulan lagik laa nk final exam...final exam start 5/07/12, pastu 7/07/12, pastu lat paper 11/07/12...tapi i ader final practical exam pada 9/07/12...huhu...apa laaa nasib badan...dah abis makanya i akan cuti 2 bulan...after raya baru start sem baru...merangkap tahun baru iaitu tahun ketiga...maknanya i ader 1 thn lagik nak abis...seronoknya....x sabar dh nk grad lagik sekali...semoga i dapat buat yang terbaik demi masa depan i...amin...Ya Allah, mudahkanlah urusan hambaMu ini...amin...

Walaupun sem nie i agak fragile, tp i tahu i harus kuatkan semangat i...mcm2 perkara yg berlaku kt i kali nie...antara kwn2...masalah jiwa i yg x selalunya abis...masalah i yg suker sgt bebel2 kt umah...(sebab tue inchik Amin Botak cakap i sesuai jd lecturer) huhu...doakanlah i yer....amin...

Pasal kwn2, susah nk ckp sem nie...x semua kawan ader biler kiter susah...tp biler kiter ader aper yg dia xder, cepat jer nk mintak...pastu biler kiter cakap kt dia, mulala nk tarik muka...but to me, i dun care...klu u nk buat perangai mcm tue, i x kisah pun sbb u are nobody to me...atau dalam bahasa melayu, u bukanlah saper2 dalam hidup i...klu u nk buat prangai ngan i, u silap org sbb i bukan jenis yg amik port nk terhegeh2 kwn ngan u...bagi i, klu kwn mcm u, bersepah i boleh kenal...huhuhu...nie namanya jiwa tengah sentap...hahahhaa...

pada i, kwn yg baik adalah yg tak pentingkan diri and sanggup shared everythings yg dia ader ngan org len...so, i pun jadik x kedekut ilmu nk shared ngan diorang...apa yang penting kerjasama...peace no war...to Siti Amira Zulkifli, Nur Mayamin Hamsidi, Nur Firlyani, Fieza Larra, Ku Amirah, Aishah Hussin, Umi Zeti, Aisyah Humaira, Nurdina Zainol, Ecah Yaakop, Ekin Saopi, Nasirah, Nabilah si budak klang, Fifi Fariza, Farahin, Khairil Roslan, Azrin, Ariffin, Falihin, Shafiq Zahari, Afif, Siti Aisah...dan macam ramai lagi yang tak tertulis...u are the best and i wish u all the best and good luck for this final exam, for this semester, and for the rest of the semester...amin...tak lupa tuk adik i kat UTHM...all the best to you...bukak sem nie sila belajar rajin2 yer...jgn nk merambu jer...huhuhu...

 

Friday, June 1, 2012

~First Lover~

Hari tu entri pasal first love, today pasal first lover pulak...hehehe... lately nie i jiwe kaco, so i suke nk mengenang kisah cinta i dolu-dolu...hehehehe...
First lover i bukan asben i laa...tp asben i adelah fisrt asben i...hehe... and hopefully he is my last lover...amin...

First lover i orgnya simple jer...tp ntah laa...dia antara lelaki yg berani approach i tuk jd gf dia tym tue...mcm2 dia buat...tp at the same tym i suke men tarik tali ngan dia...bile i dh dekat ngan dia, i buat2 tak tahu...i ignored dia...pastu i okey balik..sajer nk test dia sungguh2 tak nk i...hehhee...smpikan dia mesej i ckp i nie mcm burung merpati...jinak tp bile pegi dekat i terbang...huhuhu....

I kenal dia dr best fren i, ilah...masa tue afetr SPM, dlm thn 2003...i masuk form 6 jap sementara nk tggu masuk U...mulanya i dpt Politeknik Shah Alam, tp parent i ckp jauh...i pun senyap jela...pastu 2 mggu pastu i dpt offer masuk UiTM...pun kt shah alam...agaknya memang i berjodoh duk kt shah alam kot...tp yg nie parent i tak kisah pulak bg i pegi...so, i pegi laa...masa nie, i ngan first lover i tu x declare pun lagi...tym nie kenal gitu2 jer...dlm thn 2004, masa i balik kg cuti semester, baru i start serius ngan dia...

Masa cuti sem tue, i byk spend tym and mesej ngan dia...call aper sumer...x padan ngan student yg guna duit ptptn masa tue...huhu... bile i dh nak masuk semester semula, baru i declare ngan dia...tp tak tau laa mana silapnyer, i tb2 rasa bosan ngan dia tym tue...i pun buat hal laaa...tym tue baru 2 bulan i kt shah alam, dh buat perangai...huhu...marah laa si dia tue...pastu we all masing2 senyap...tp biler dh senyap i mula rindukan dia...so, abes jer final exam, i balik kg, i start contact dia semula...mulanya dia dh xnk layan i...tp i ckp i betul2 sayang dia...i ngaku laa dulu tue silap i...then we all baik semula...cinta budak2 tak berapa nak matang...cm nie laa...hahaha...

I dgn dia tym tue happy bahagia tahap mcm nk kawen esok jer...hehehe...smpi laa satu masa tue, dia kantoi ngan i ader org len dlm hidup dia selain i...biler i tnya apa salah i and naper dia buat i cmtue, dia cuma ckp, dia minta maaf...nie sumer berlaku bkn salah i, tp salah dia...sbbnyer masa i buat hal dulu, dia ader kwn ngan sorang perempuan nie, dh perempuan tue adalah kwn i tym form 6 dulu gak...huhuhu...lebur jap hati tym tue...meroyan jap...huhu... tp i nekad nk jupe perempuan tue, i tnya dia, dia serius ker syg bf i tue, dia ckp dia x bermaksud nk rosakkan hubungan i dgn bf i...dia ingatkan i dgn bf i dh clash...tp i x salahkan kwn i tue pun...salah bf i laa sbb dia ngaku tue salah dia...hahahaa....pastu, masalah dh setel, kembali seperti dulu...tapi i mcm dh tawar hati jer ngan bf i masa tue...tp i dgn dia masih bersama...sampai laa 4 thn...lama kan??

Tapi agaknya memang i ngan dia x der jodoh...dia nekad nk balik keje kt kampung tp i nk keje kt KL...sebulan gak i ngan dia argue pasal nie...lastly, i nekad i nk break ngan dia...elok jer dia blk kg, i pun break ngan dia secara official...my mom marahkan i masa tue bukan men lagi...dia ckp i buat keputusan tak pikir panjang...huhu...apa boleh buat...cita2 mengatasi segalanya....i agak dia akan pujuk i tp harapan...masing2 letak ego kt tempat paling tinggi...masing2 taknak mengalah...jadinya masing tetap ngan keputusan masing2...i ngan cara hidup i, and dia ngan cara hidup dia...frustnya dia masa tue sampaikan duit yg dia dh kumpul nk buat kawen tue, dia guna beli motor siap bayar cash...huhuhu...

Cuma, hari tue, aku balik kampung sbb best i tue kawen...best fren i tue adelah sepupu x-bf i tue...so, kalu i pegi kenduri tue msti dpt jupe x-bf i tue...huhuhu...rupernye betul...tp biler jupe i pulak yg segan nk tegur dia...lgpun wife dia ader...and wife dia adelah kwn i masa form 6 tue dulu...org yg sama jer...tp dpt tgk sekejap pun dh cukup dah...bak kata x-bf i, dpt tgk dr jauh pun dh okey dah...dh terubat dah rindu tue...huhuhu...

Apapun, xde apa yg nk i kesalkan...may be i ngan dia xder jodoh kot...yg ader hanyalah jodoh sebagai kwn baik...tp i memang dh anggap dia mcm best fren i...i suke kwn ngan dia...dulu masa i kapel ngan dia pun i happy jer...cume part yg dia buat hal tu jela yg buat i jadi meroyan jap...hahahha...tapi, kalu tiba2 dia tnya i sayang dia lagi ke tak....jawapannya adalah...RAHSIA...hahaha...biar i jela yg tau sorang2...

Andainya i ngan dia ader jodoh dulu, maknanya dh 10 tahun i bersama dia...masa yg cukup lama tuk i ngan dia saling mengenali...tp bersama 4 thn pun dh buat i cukup kenal ngan dia... apapun, dia tetap ada dalam lipatan sejarah cinta i...tapi ekceli i bukannya suker sgt nk mengenang kisah cinta nie...i lebih suker mengenang bende yang boleh buat i happy jer...cinta nie, pada i ader suker and duka....lagipun masing2 dah ader kehidupan masing2...klu laa mengenangkan kisah lama buat kan salah sorang kembali kpd perasaan dulu, baik tak payah nk ingat...nti at the end, ader yg makan hati pulak...kan??

Apa yang pasti, i bahagia ngan life i skrg...ader inchik asben yang suker sgt nk buat i jadi meroyan...hahhaa....nak kata dia sentiasa ader tuk i pun x jugak...ade kalanya i sensorang gak biler smpi bab hati and perasaan nie...maklum laa i nie kan klu ckp direct kan, ader pulak yg nak terasa hati...huhuhu....pepun, layan jelaaa...peace no war (^ _ ^)



~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~