Background

Tuesday, July 31, 2012

~Tart Nenas Gulung~

Hari nie dah masuk hari ke-11 puasa, makanya mood buat kuih raya i dah muncul pulak secara tiba-tiba...hari tue masa mood tengah meroyan, feeling sedey2, i dah tak der rasa nak buat kuih raya bagai...nie sumer asben i laa punyer pasal... semangat pulak dia nak buat kuih raya tahun nie...makanya, secara automatik i pun ter-trigger sekali laaa...hehehee....so, first kuih raya yg i ngan Amin Botak buat adelah Tart Nenas Gulung...kuih nie bukan resepi turun temurun okey, tapi i google jer kat tenet sbb biler refer majalah rasa, tak der banyak pilihan...pastu sumer pun gaya syok sendirik jer letak bahan..i nie ader sejarah pelik sket klu tiru 100% dari buku resepi...confirm x jadi punyer laa...melainkan klu resepi tue dari mana-mana chef yang ader kat muka bumi Malaysia nie, macam chef wan ker, chef riz ker, chef kamarul ker, chef hanieliza ker, chef sabri ker, chef zaidah ker, master chef ker...hahhaaa...i memang gaya demand semedang sampaikan nak buat kuih pun nak ikut resepi chef2 terkenal...hahhaa...So, nie laa resepinya...

      Untuk Doh:- 

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar susu tepung
1 cawan mentega (226 gram)
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna kuning telur (tak letak pun x per)

    Untuk Inti Nenas:-

I beli yang dah siap punyer kat kedai bakeri 
(sbbnyer i tak pernah buat, so karang x jadi penat pulak Amin Botak nak tadah telinga dengar i bebel...hahaha)

    Cara-cara:-

1.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard and tepung susu.
2. Pukul butter ngan kuning telur sampai kembang....jangan sampai kembang semangkuk sudah...hehehhe...nanti len pulak jadinya...
3. Masukkan esen vanila. Pukul sampai sebati...(klu nak guna pewarna kuning telur, boleh di masukkan sekali ngan esen vanila)
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedkit sampai habis.
5. Uli sampai sebati and menjadi doh yang lembut...kalu keras, karang tak boleh nk tekan keluar dari acuan pulak...
6. Masukkan dalam acuan, tekan kat atas dulang bersih, letakkan inti nenas kat hujung, gulung sampai doh menutup semua inti. Doh yang lebih tue boleh di potong and dibuat lagi sekali.
7. Letak kat dalam dulang pembakar, sapukan sedikit kuning telur kat permukaan tart.
8. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150 degree celcius atau biler mana kuning telur dah menjadi warna keemasan.
9. Keluarkan dan biarkan tart sejuk seketika di atas dulang dalam 2-3 minit. Kalu angkat terus nnti tart jadi pecah okey....
10. Bila dah sejuk sepenuhnya, boleh laa di simpan di dalam bekas kedap udara.

Dan, taadaaaaa...nie laa hasilnya....tuk resepi kt atas nie, i boleh dapat dalam 60-70 bijik tart...

Tart yang dah siap digulung bersama inti tapi belum di bakar lagi.

Tart yang dah siap di bakar...nie tgh tunggu sejuk...

Nie laa hasilnya tart nenas gulung hasil kerja pertama i ngan asben i...
My first tym tart nenas gulung

Nampak macham cedappp...and harus laa sedap...buat ikhlas dari hati...(* _ *)
 Exceli, nie laa first tym i buat kuih raya...selalunya i men tulis kat atas kertas order jer kat opis i...tp this year i tiba2 datang mood suri rumah tangga sepenuh masa rajin nak buat kuih raya... asben i ckp, tuk first timer cam i, hasilnya not bad klu nak di bandingkan ngan yg jual kt kedai2...malah lagik sedap...home made laa katakan...yg jual kt kedai tue len kira laaa...ishhh..

Masa buat kuih nie, i jadi tukang sukat jer...ngan tukang letak inti and gulung...Amin Botak yag jadi tukang uli, tukang pukul, tukang masuk dalam acuan...lastnyer tukang makan adelah kami berdua...hehehehe...(* _ *)

Nota kaki:-
Based on my experiences, if tak pandai macam mana pun masak or buat kuih, but if kiter masak ngan ikhlas, insyaAllah makanan yang kiter buat tue akan jadi sedap...i punyer trade mark bab masak nie " Masak laa dari hati" and if kiter fail for the first tym, don't give up...try dari resepi orang len pulak...(^ _ ^)

Thursday, July 26, 2012

~Kenapa Saya Suker Membebel~huhuhu~

Sebut pasal babling...nagging...memme agak sinonim ngan jiwa i lately nie...lagi laa biler dh pas kawen nie...ader ajer yg i nak babbling...dulu, tym bujang2 i babbling kt adik2 i jer...and now Inchik Amin Botak jugak sudah amik tender tadah telinga dengar i babbling and nagging....msti diorang rasa annoying giler biler i dah start bukak mulut nie...hahaha...nasib laaa dpt kakak and wife macham i nie...tapi seriously i ckp, dulu tym bujang i x suker sgt babbling...klu mom i babbling kt i mesti i ckp kt my mom "ma, udah2 ler tue...org buat laa nnti" huhuhu....siap i ckp kt diri i sendiri, esok2 dah besar i TAKKAN JADI PEREMPUAN YANG SUKER SANGAT BABBLING AND NAGGING>>>>but finally, i dah amik tender jadi tukang babbling...huhuhu...sadissss...(* _ *)
Hurmmm...agaknya naper perempuan-wanita-isteri-ibu atau homo sapiens yang ader chromosome XY suker babbling erk??? i pun x berapa sure laaa...tapi klu pada i, i jadi seorang yg suker nagging yg tegar kerana:-

1) I tak suker nak ckp byk kali bende tue, tp, klu i ckp sekali jer bukan diorang nk amik kisah pun...diorang nie i refer pada adik2 i okey...maklum laa, adik2 i sumer lelaki...i laaa satu2nya perempuan yg ader kt umah tue selain drpd my mom....i punyer geram tue smpikan i rasa i nk jer debik2 diorang tue...hahahaha....so, saper punca perempuan suker babbling?? lelaki kan??? klu i ckp sekali jer and then diorang terus buat xper la jgk...nie klu tak ckp smpi 18 kali, lagi tue laa x buat...so annoying...huhuhu

2) Selalunya i nie babbling pada org2 yg i sayang jer...klu org tue xder kaitan or kene-mengena-bau-bau-bachang nak buat aper i babbling kt diorang...nntikan x pasal2 pulak diorang cop i nie giler meroyan...hahahha...tp lelaki selalunya x tau biler kiter nie babbling kat diorang sbb kiter sayang dia...yg dia tau, dia nak kiter senyap...kan senyap terus baru tau....auuuwww....fakta babbling tandanya sayang telah dibuktikan oleh dato' Fadilah Kamsah okey....huhuhu

3) I nie, kalu sehari x membebel, rasanya i x sihat kot hari tue...tak pun mood i x berapa betul...ade laaa tue mana2 part dlm body i nie yg tgh breakdown...so, perempuan klu x bebel=x normal...hahahha (^ _ ^)

4) Sebab otak wanita boleh buat 2 kerja dalam satu masa yang sama, so, ini mendorong kami kaum wanita nie tuk babbling smbil buat keje len...kerana otak wanita lebih aktif berbanding otak lelaki...hehehee...

5) I suker babbling sbb i nakkan yang terbaik...(* _ *)

6) I suker babbling bagi lecture sbb cita2 baru i nak jdi lecturer...hahhaa...ader kaitan ker?? not sure laa...tp harap laa menjadi kenyataan...so, nnti i boleh babbling kt kelas kt student2 i yg i sayang....muahhhh....

I klu wat keje umah sama2 ngan asben i, confirm mulut i laa yang paling kecoh macham murai tercabut ekor...tak pun macham itik kene sandar...pot-pet-pot-pet jer...klu laaa mulut i nie boleh berkata2 suh i berenti pot-pet-pot-pet, i pun nk babbling kt mulut i sekali naper dia suh i diam....hahahaha....

Nota kaki:-
Babbling or nagging x salah tapi jgn laaa smpi jd tekanan hidup apda org len...jgn laa smpi bercerai-berai pada yg dh kawen and jgn laa smpi menyakitkan hati org2 len terutama org2 kt sekeliling kiter...(* _ *)    

Friday, July 20, 2012

~Ramadhan Datang Lagi~

Pejam-celik-pejam-celik, dah setahun ramadhan berlalu...mlm nie, dah start malam ramadhan yang pertama...rasanya baru jer abis ramadhan yang lepas...cepat betul masa berlalu sekarang...klu tym budak2 dulu, nak boleh ke sampai bulan Ramadhan yang seterusnya, amat laa lambat...tapi, i sgt2 bersyukur kerana masih di beri kesempatan untuk sama2 menjalani ibadah puasa pada tahun nie...syukur sangat2 kpd Allah swt...
Masuk kali nie, nie kali ke-2 laa i puasa jadi suri-rumah-sepenuh-masa-cum-full-student...yang bestnya, biler tym pose jer confirm i dapat duk umah sambil belek2 majalah rasa, tgk rancangan masakan walopun i xder laaa nak masak menu tu, tgk kuih raya, kek raya, juadah hari raya...pendek kata sumer berkaitan makanan...bukan apa, sebab i bosan xder keje nak buat...nk tgk rancangan len, citer korea i layan laa...tp bukan setiap masa pun ader citer korea kt TV....huhuhu...
Kalu sebelum2 nie, biler pose tiba, kalu i tak kt hospital, of cos laa i kt kampus...kt tym keje, tym bujang2, senang jer, balik keje singgah bazar...klu nak masak tue mmg malas tahap petala lapan belas laa...tym jadi student lagi laaa...makan apa jer yang ader...maklum laa duk kolej, x dpt dining tp dpt elaun makan, so tak yah penat2 otak pikir nk mkn apa nk memilih bagai...beli jer apa yg ader...tapi sejak dah kawen, masa awal2 dulu, tgk laa saper yg nak masak...klu kak ipar i sempat dia masak kiter org makan, klu i sempat, i masak pulak tapi klu i masak lauk-serupa-itu jelaa a.k.a makanan feveret i...tomyam seafood or tomyam campur ngan cendawan celup tepung...sup ayam...sup sayur...sayur kangkung goreng...ayam masak tomyam...asam pedas ikan pari...tumis putih ikan bawal...lauk len mmg xder laaa...klu mlm sebelumnya i oncall, mmg i singgah bazar jelaa...x larat kot nk masak sbb dah keje 32 jam straight...belum lagi campur masa kt jalan raya, tempuh jem-jem yang x boleh nk sapu kt roti, mengantuk x cukup tido lagi...mmg confirm lepas berbuka, wassalam...tp nnti ader laa tukang kejut ajak terawih...hehehee...
Tapi pose kali nie, berbeza sket...kli nie totally pose kat umah baru...i cuti semester pulak 2 bulan lebih...so, sbb i bosan kt umah, so i dah warning Amin Botak, jgn beli makanan kt bazar sbb i masak...sebenarnya mak mertua i yg ckp, "tak yah pergi bazar...masak ajer kt umah" hehehe...so, xdelaaa alasan Amin Botak nak gi bazar...hahahaha...jimat duit...itu yang hari2 i belek majalah rasa, google kt tenet cari resepi yang best2 nak masak...konon jela sbb at the endnye i masak lauk yg i suker jugak...(* _ *) jadinya Amin Botak kenela makan jer apa yg i masak....hehehehe
Apapun, i harapkan ramadhan kali nie memberikan seribu keberkatan utk sumer umat islam yang ader di bumi nie tak kiralah walau di mana pun mereka berada...selamat menjalani ibadah puasa ngan sempurna dan diterima amalan yang dilakukan oleh Allah swt...amin...


 Nota kaki:-

Kepada Amin Botak yang i kasihi...lagi cintai...hehehe...(ayat bodek permulaan), jgn luper sediakan duit raya yang secukupnya utk i okey...duit raya tuk u nnti i tgk bajet i cukup ke tak...maklum laa, i kan student...duit yang ader sumer tuk bayar yuran pengajian, potostat nota, print asemen, print report, bayar tol, minyak kete, sewa umah, bil air-api, pakcik ptptn.(* _ *)
And also thousand times thanks to Amin Botak yang sudi belanjer i makan sate sebelum pose selepas terawih...ayat u yang i tak boleh blah, "okey laa nie abg belanjer makan sate sebelum raya and pose, nnti kan sepanjang bulan pose kan sayang nak masak" perghhhh...ayat tak hingat nak kenekan i....huhu...tapi u jgn nk mengada2 request nak makan menu bukan2 taraf menu kt hotel five stars okey...(^ _ ^)

Sunday, July 15, 2012

~Disebalik Senyuman Apple Hijau~

Sumer orang tahu, apple ijau tu masam rasanya...tp masih lagi sedap utk di makan...lagi laa kalu letak garam halus+gula...kecur air liur rasanya biler teringat...maklum laa dh feveret kan?? tp klu epal merah yang manis tue x sedap laa pulak buat mcm nie...bak kata roti gardenia, epal merah tue sungguh enak di makan begitu saja....hehhehe...
Tapi bukan isu epal merah kat sini...tapi isu epal ijau yang masam tue...sama mcm ngan feeling i skrg nie...cuba utk beriak seperti biasa tapi rasa mcm sukar jer nk tipu diri, nak tipu feeling i yang sememangnya tgh duk meroyan nie...huhuhu...mood x yah nak citer laaa, mmg spoil abis laaa...dari ader mood nk buat kuih raya, terus dah xder...i decided nk tunjuk jelaa kt kedai...blh buat amal jariah sket...hahhaa...rasa macam plastik giler biler i gelak macam nie...huhuhu...parah dah i nie...nk kene basuh jiwa kot nie...
Tiba2 jer hati rasa macam sgt terluka...mcm x cukup kasih sayang pulak...huhuhu...rindu nk blk kg i biler rasa mcm nie...rindu nk spend tym ngan adik2...walopun adik2 i tue ader waktunya buat i jadi mental, tapi biler keadaan mcm nie, i rasa i lebih perlukan diorang tuk buat i gelak sakan sambil buat xtvt budak2 tahap kanak2 oren ribena...yess...i miss them damnly...really miss them...(^ , ^)
Selalu, klu jiwe i jadi mcm nie, i suker nk masak...tp x tau laa, agaknya feeling mmg dh broken sgt kot, masak pun dh x tau apa rasa...men letak je laa...jnji siap...xder feeling nk masak sebenarnya, tapi sbb i dah xder keje nk buat...lagi satu xtvt yg i suker buat biler i rasa mcm nie, membasuh...dr zaman uni lagik, biler sedey pasal test or practical exam, msti i balik kolej membasuh bilik air...skrg nie pun still sama lagik...suker benor laa i nk nyental bilik i...i dh pun reserved satu bilik i tuk i sental after i dpt result final exam bulan 8 nie...huhuhu...semalam pun i dah basuh sumer comforter, cadar, sarung bantal, selimut, tukar cadar baru, siap bersihkan umah, tinggal x mop je lantai umah tue...yg tue pun i nak simpan buat stock nk memberus....hahhaaa....tapi memandangkan i tgh rajin nie, i nk buat karipap kentang laa jap lagi...mana laa tau sambil2 pintal kulit karipap, i boleh repair mood-feeling i yg tak berapa nk betul nie...

Nie laa feeling i sekarang nie...cuba utk tersenyum walopun hati tgh tengah terluka...(* _ *)

Senyuman dari epal hijau...walaupun masam tapi tetap manis....(^ _ ^)
Biler dah dapat mood fragile meroyan nie, susahnya laa nak pujuk hati sendiri biler terasa, terluka or what ever laaa yang berkait ngan hati and perasaan nie...pendek kata, susah jugak biler jadi perempuan yang selalu ditimpa perasaan nie...betul laa kata orang, lebih baik kita ditimpa kayu balak dari di timpa perasaan...huhuhu (^ - ^)

Thursday, July 12, 2012

Lavender Night

Lavender Night...nie laa nama tema majlis makan-makan cum doa selamat and bacaan yassin after final exam...majlis nie tarikh langsungnya adalah malam after last paper...11/07/2012...tema majlis pulak "Release tension sambil mengeratkan silaturahim"....idea sepenuhnya dari Siti Amira Zulkifli and Siti Aisah Samion...credit tuk diorang yg bagi idea nie...asalnya i just nk ajak dak2 kelas i makan2 kt luar jer...tp kebetulan kebetulan, ayah kepada salah seorang budak kelas telah kembali ke rahmatullah kerana lung cancer last stage...so, we all decided seeloknya kami buat bacaan yassin dan tahlil bersama2 dgn doa selamat agar rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman...dan jgk kami semua mendapat keputusan yg cemerlang dlm peperiksaan hari tue...tp pada i, CGPA bukanlah segalanya, the most important thing is ilmu yg i dpt tue berkat di dunia and akhirat...itu laa harapan i...tp i masih tak nafikan, i nk buat yg terbaik and dpt keputusan yg terbaik...amin...
Ok, back to our dinner...kiterorg dh mcm kanak2 ribena yg baru masuk taska jer...main teka teki laa yg soklannya susah mengalahkan soalan final exam...huhuhu...pastu main pisang goreng...main cabutan bertuah...bab masak pulak, BBQ budak2 laki kelas i dh amik task tue...so, yg gegurl pulak amik task masak bihun seafood (mira+yati+adila), i pulak tukang buat air sirap soda laici bersama lynn...kak nor potong2 buah tembikai...aisah and kak ummu kemas umah, mop lantai, susun atur umah...walopun penat sbb semalam x tido tuk exam pagi tue, tapi we all tetap cuba buat yg terbaik...and yg paling best, kiter org buat surprised birthday party tuk shafiq and farahin...sgt seronok tym tue tgk budak2 nie men baling tepung, baling kek bagai kt besday boy and besday girl...cuma telur jer yg xder...sbb telur yg afiq bwk dh 2 bulan expired kot....mak aiii...bau jgn ckp laaa...pikir pun tak nak....huhuhu...haru biru laaa klu saper2 yg bertuah dpt bau tue...huhuhuhu...
Tapi, dlm kami berseronok nie, kali tak lupa pada salah sorang classmate kami yg x dpt hadir and x dpt amik final exam semester nie...sbb dia exciden 3 hari sebelum final exam start...klu i kt tmpt dia, mmg i agak terkilan, tp i ckp kt dia, msti ader hikmah disebalik semua nie...Allah dan janjikan yg terbaik utk dia...so, kpd Muhammad Noor Azrin Kamaruzaman, semoga tabah menghadapi dugaan ini okey...kami semua doakan yg terbaik tuk rain dan dipermudahkan segala urusan rain tuk sem nie and sem-sem yg seterusnya...amin...
So, jom layan kenangan yg telah we all abadikan dalam bentuk gambar....

Yati tgh rajin potong sayur...klu i, x masuk list laa nk potong sayur...hehhehe

Pertandingan saper paling cute tym tiup belon...hahaha...perahsantan...

Siti Amira, org kuat bab2 masak memasak...kain baju...dia cuci...si labu labi...

Sedap tak sedap, yg penting afiq and afif ader gaya...hehehe...tp serius sedap hingga jilat jari....

Ipin...boss segala BBQ....ader gaya der....

Sesi muhasabah diri...tp masih ader hati nk men belon kt belakang tue...huhuhu

Muka bahagia after abis exam...sgt2 bahagia...senyum lebar semuanya...

Differentiation between dak lihin, farid, capik, saddam and afif...senyuman mereka...hahaha

Kek Besday boy and girl...aka capik and farahin...

Sukernyer besday boy and besday girl...

Nie sesi men cabutan bertuah...kiter tgk saper yg kene....hehehe

Besday boy and girl kene bg ucapan rasmi...hehehhe

Besday boy selepas mandi tepung gandum and kek...dah tak der air agaknya nk mandi...hahaha

Besday girl pun sama kene mandi tepung...hehehe

Kanak2 ribena...
Ok...nie laa antara kenangan kami semua yg sempat di abadikan...sgt happy tym nie walopun ader jugak terselit bende2 yg tak best masa buat majlis nie...tp yg penting...yg tak best tue put a side sudah...tak mo ingat okey....honestly ckp, sgt happy tym nie...biler i balik umah sewa, terasa sgt berat hati nk cuti...sedey pun ader...tak pasal2 layan citer hindustan dulu2 kt astro...huhuhu...harapnya, sem depan boleh buat lagik xtvt mcm nie....
Thanks tp Falihin, Farid Aizat, Ariffin, Afiq, Afif, Saddam, Capik, Mayamin, Farahin, Ummu, Aisah, Amira, Ekin, Nabilah, Adila, Yati, Lynn, Ina, Cima, Nor, Tiha, Tihah gf Lihin, yang sudi dtg and join xtvt nie...may be tym nie korang pun penat sbb dh byk malam x tido sbb study tuk exam, tapi korang tetap luangkan masa tuk majlis nie...moga ukhuwah yg terbina kekal smpi bila2...to farahin and capik...korang memang sporting abis masa men baling tepung...jgn amik hati yer tym kene buli tue...hehehe....next tym kiter buat kt budak2 len pulak....hhahhahaa...
Sayang korang sumer...moga exam hari tu kiter semua dpt keputusan yang bagus and cemerlang setimpal ngan apa yg telah kiter lakukan pada sem itu...amin....

Thursday, July 5, 2012

~Dapur Impian Saya~

1 Julai 2011 yang lepas, i amik kunci umah i yang baru...umah dah siap semangat laa nak masuk umah...nie pun kira dh delay 3 bulan...klu ikut agreement bulan 3 dah dapat sbb i beli umah nie ngam2 masa besday i...Amin Botak cakap, nie hadiah besday i tuk thn 2009....perghhh...tak tau laa pulak asben i tue nk bg hadiah umah...klu macham ini, baik hadiah besday tuk thn2 berikutnya bende2 mahal jelaaa...kete sport sebutir such as Audi 5 kaler putih...kondominium or penthouse kt KL sebutir...(* _ *)
Tapi, memandangkan masing2 busy, so kiter org tak sempat nak sudahkan umah baru nie sepenuhnya...bajet apa tah lagik...huhuhu...yg sempat siap syukur alhamdulillah laaa sgt...yg tak sempat siap tuh, jgn ckp laaa...memme kene tggu lagi 2 tahun laa baru siap sbb i ngan asben i busy terlebey...i ngan study i, asben i ngan dunia workaholic dia...so, i ckp kt dia, renovation umah kiter postpone laa tapi nnti kitchen cabinet i nk buat ngan IKEA laaa...hehehee...yelaa, yang len sumer dah settle ekceli...tggl dapur jer yg tak siap lagi...table top sumer dah beres...home appliances pun sama..sumer dh cukup lengkap...tggl nak buat cabinet jer...so, kira okey laa tue i nk demand buat kat IKEA....hahaha...
So, nie laa design dapur yg i nak buat...i nk gune kayu okey...tak mo gune melamin...nnti cepat outdated...klu i gune kayu oak, 10 thn akan dtg pun still lagi evergreen...klu pergi umah2 org besau2 sumer gune kayu...xder yg gune melamin nie...klu tak caya, boleh tgk umah2 banglo yg ader kt TV okey...hehhee...


I nak gune tone kaler coklat gelap macham ini...kayu oak...baru laa i rajin nak masak2...(^ _ ^)

Nie lagi contoh design dapur yang i suker...simple and tenang mata memandang...tapi duit yang nak kene keluar tue memang tak tenang laa...(* _ *)
Nota Kaki:-
Dapur i bukan L-shape tp U-shape....so, i nak kene design betul2 i nk cabinet yg macham mana...nak letak aper kt dalam tu sbb i x suke letak barang2 kat atas cabinet...klu boleh biar nmpk kosong jer kt ats cabinet tue...sama macham dalam pic nie laaaa...so, biler i ngan asben i dh free, kiter org nk pergi IKEA survey design and tools yg boleh we all gune tuk dapur tue nnti...pastu blh simpan duit siap2....mood sgt happy...(* _ *)

Sunday, July 1, 2012

~Besday Eve~

Sempena Bulan July nie, adelah bulan kelahiran Eve i yang gendut tue...hehehe...masa lahir dulu i tak berapa sure tarikh biler...so, i dah decided, i nak namakan bulan julai nie sebagai bulan kelahiran Eve, sbb yang i ingat, lepas i balik dari Pulau Pangkor ujung bulan julai last year, Eve dah ader...so, i thought may be dia di lahirkan dalam bulan julai sbb masa tue dia kecik lagi...hehehe
Kiranya, kucing i nie dah setahun dah umur dia...kejap jer masa berlalu...dulu, masa i mula2 pelihara Eve dulu, i tak tau nak letak nama apa...macam2 nama keluar, albino la, gendut la, gewa-gewa la, gwen la...yang bagusnya Amin Botak panggil dia kucing jer...hampeh jer...i tau laa tue kucing tapi x yah laa bg nama kucing jgk...huhuhu...
Last sekali, masa i tgh drive nk pergi kampus, i cam dah ader idea nk bg nama aper...i nk bg nama EVE...sbb masa i cuti semester tue, i tgk laaa citer kartun Wall E, dlm citer tue ader watak Eve...tym tue pun si gendut tue tgk jgk citer tue...(mcm laa dia faham) tp i tgk dia tak kalih pun kepala dia dari TV tue...khusyuk ngalahkan i jer...selalunya klu i tgk TV, confirm keje dia tido jer kt sebelah i...mana ader nk tgk TV...so, sejak dari tue, i bg nama dia Eve...tym tue, rasa tak sabar pulak nk balik umah gtau kt Amin Botak...hehehehe...tp Amin Botak cakap, o ok...boleh jer...tapi abg nak panggil dia Cingu jugak...so, makanya kucing i nie ader 2 nama okey..satu Eve, satu lagi Cingu...suke hati laa labu...janji kucing i suker nama Eve tue...hehehe...tiap2 masa keje i ngan asben i adelah berebut nk panggil kucing tue aper...kejap i panggil Eve, dia dtg...kejap lagikan asben i panggil Cingu pun dia gerakkan telinga...agaknya dia pening kot layan kerenah kiter org nie...hahahhaa....

Jom layan pic Eve yang tomeiiii...

Suker benor duk bawah meja jepun nie biler i tgh surfing...

Gaya tido yang sgt tak sedar diri ade laa kucing betina...huhu

Latest pic...dah macham kembar garfield sudah...lasagna se...huhu

Tym sakit teruk dulu...sampai kurus kejap...kecian pulak...huhuhu...
Masa first tym jupe dulu kat ladang sawit kt umah mertua...tym nie dia demam...
Muka suci bersih sesuci lebaran...hehehe...masa nie pun bulu putih lagi....

X tau laa aper motip tido gaya macham ini...nk turun kan darah kot...hahaha

Tym nie warna dah mula berubah dari putih ke light coklat...albino cat...

Albino cat yg gemokkkk...(* _ *)

Nak jugak tido kt atas rak kertas nie...muat pun ngam2 jer...

Dalam kondominium dia besar gabak...kucing2 kt taman nie sumer jeles kt Eve...hehhee

Mengamuk sbb kene kacau ngan i...hahhaa

Cuba utk berdiri tapi kantoi nmpk perot yg labuh terus ke lantai...hahaha

Muka tak bersalah jer datang tido atas majalah yg i tgh baca...huhuhu

Tido pun nak pegang mainan dia...mana boleh lepas...nie msti kes penat bermain...
Nota kaki:-
Thanks to Amin Botak kerana susah payah jagakan Eve tuk i masa i xder kt umah okey...sampai jd gemokkkk macham ini...msti Eve sayang u lebih dari i....hehehe....tp realitinya, biler i balik umah, msti dia sllu nk duk dekat i...dia jd sombong ngan u...hahhahaa....

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~