Background

Tuesday, July 31, 2012

~Tart Nenas Gulung~

Hari nie dah masuk hari ke-11 puasa, makanya mood buat kuih raya i dah muncul pulak secara tiba-tiba...hari tue masa mood tengah meroyan, feeling sedey2, i dah tak der rasa nak buat kuih raya bagai...nie sumer asben i laa punyer pasal... semangat pulak dia nak buat kuih raya tahun nie...makanya, secara automatik i pun ter-trigger sekali laaa...hehehee....so, first kuih raya yg i ngan Amin Botak buat adelah Tart Nenas Gulung...kuih nie bukan resepi turun temurun okey, tapi i google jer kat tenet sbb biler refer majalah rasa, tak der banyak pilihan...pastu sumer pun gaya syok sendirik jer letak bahan..i nie ader sejarah pelik sket klu tiru 100% dari buku resepi...confirm x jadi punyer laa...melainkan klu resepi tue dari mana-mana chef yang ader kat muka bumi Malaysia nie, macam chef wan ker, chef riz ker, chef kamarul ker, chef hanieliza ker, chef sabri ker, chef zaidah ker, master chef ker...hahhaaa...i memang gaya demand semedang sampaikan nak buat kuih pun nak ikut resepi chef2 terkenal...hahhaa...So, nie laa resepinya...

      Untuk Doh:- 

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar susu tepung
1 cawan mentega (226 gram)
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna kuning telur (tak letak pun x per)

    Untuk Inti Nenas:-

I beli yang dah siap punyer kat kedai bakeri 
(sbbnyer i tak pernah buat, so karang x jadi penat pulak Amin Botak nak tadah telinga dengar i bebel...hahaha)

    Cara-cara:-

1.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard and tepung susu.
2. Pukul butter ngan kuning telur sampai kembang....jangan sampai kembang semangkuk sudah...hehehhe...nanti len pulak jadinya...
3. Masukkan esen vanila. Pukul sampai sebati...(klu nak guna pewarna kuning telur, boleh di masukkan sekali ngan esen vanila)
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedkit sampai habis.
5. Uli sampai sebati and menjadi doh yang lembut...kalu keras, karang tak boleh nk tekan keluar dari acuan pulak...
6. Masukkan dalam acuan, tekan kat atas dulang bersih, letakkan inti nenas kat hujung, gulung sampai doh menutup semua inti. Doh yang lebih tue boleh di potong and dibuat lagi sekali.
7. Letak kat dalam dulang pembakar, sapukan sedikit kuning telur kat permukaan tart.
8. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150 degree celcius atau biler mana kuning telur dah menjadi warna keemasan.
9. Keluarkan dan biarkan tart sejuk seketika di atas dulang dalam 2-3 minit. Kalu angkat terus nnti tart jadi pecah okey....
10. Bila dah sejuk sepenuhnya, boleh laa di simpan di dalam bekas kedap udara.

Dan, taadaaaaa...nie laa hasilnya....tuk resepi kt atas nie, i boleh dapat dalam 60-70 bijik tart...

Tart yang dah siap digulung bersama inti tapi belum di bakar lagi.

Tart yang dah siap di bakar...nie tgh tunggu sejuk...

Nie laa hasilnya tart nenas gulung hasil kerja pertama i ngan asben i...
My first tym tart nenas gulung

Nampak macham cedappp...and harus laa sedap...buat ikhlas dari hati...(* _ *)
 Exceli, nie laa first tym i buat kuih raya...selalunya i men tulis kat atas kertas order jer kat opis i...tp this year i tiba2 datang mood suri rumah tangga sepenuh masa rajin nak buat kuih raya... asben i ckp, tuk first timer cam i, hasilnya not bad klu nak di bandingkan ngan yg jual kt kedai2...malah lagik sedap...home made laa katakan...yg jual kt kedai tue len kira laaa...ishhh..

Masa buat kuih nie, i jadi tukang sukat jer...ngan tukang letak inti and gulung...Amin Botak yag jadi tukang uli, tukang pukul, tukang masuk dalam acuan...lastnyer tukang makan adelah kami berdua...hehehehe...(* _ *)

Nota kaki:-
Based on my experiences, if tak pandai macam mana pun masak or buat kuih, but if kiter masak ngan ikhlas, insyaAllah makanan yang kiter buat tue akan jadi sedap...i punyer trade mark bab masak nie " Masak laa dari hati" and if kiter fail for the first tym, don't give up...try dari resepi orang len pulak...(^ _ ^)

No comments:

Post a Comment

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~