Background

Wednesday, August 1, 2012

~Biskut Almond London~

Hari nie dah masuk hari ke-12 puasa...memme tym-tym cam nie sumer org duk sibuk semangat buat biskut raya...sama ngan i laaa...hari tue, i dah buat tart nenas gulung, so, semalam i sibuk2 buat biskut almond london yang asal dari malaysia...bukan lahir dari london ker aper...hehehe...
I pun tak tau la, macham mana boleh dpt nama almond london...naper x almond malaysia?? tapi klu letak almond malaysia, macham x kene jer kan?? huhuhu...
Citer pasal almond london, biskut nie kira biskut feveret i dari zaman kanak2 ribena lagik laa...klu pergi beraya tue, memme i rembat biskut nie jelaaa....tp biasa laa, klu kt kampung2 tue, org selalu letak sket jer biskut nie kt dlm balang kuih...klu kuih len, penuh jer setabung...tp i rase bukannya diorang nie nak berkira ker apa, tapi sbb biskut nie mahal kan...so, kene laaa jimat cermat...raya sebulan kot...huhu (* _*)
Sebelum nie, i nie di kira penempah tegar biskut almond london nih...tapi i suker tempah yang home made jer...mahal pun xper, janji sedap...i pernah nampak kt Jalan TAR, KL, dolu-dolu, harga tuk 50 biji almond london nie boleh cecah sampai RM60.00...klu dah macham nie regenyer mmg i x beli laaa...baik i makan kt umah org tym hari raya jer...tp x lih laa nk mkn byk2...hahaha....
Tapi, this year, len sket citernyer...i mintak bajet tuk belanjer hari raya, tapi bab kuih raya x lepas laa pulak...bab baju raya nasib baik diluluskan oleh menteri kewangan i tanpa bantahan...hahaha....tapi tuk kuih raya nie, bajet len pulak yang lulus...so, kene laa i belajar wat kuih raya nie...hehehe...

So, nie laa resepi biskut almond london yang i buat...i tokok tambah dari resepi chef2 yg ader kt malaysia nie....hehehehe..

     Bahan-bahan (utk 250 biji):-

250 gm mentega (i gune buttercup punyer)
3/4 cawan gula kastor
2 biji kuning telur
1/2 sudu kecil esen vanila
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung naik sendiri
1-2 sudu kecil emplex (peranggup biskut)
1/2 cawan serbuk badam
250 biji badam (dibakar)

* Kalu taknak gune tepung gandum ngan tepung jagung, boleh guna tepung cookies cap bunga rose. Tepung nie mmg khas tuk buat cookies tapi biasala regenyer mahal laa sket dari gune tepung gandum biasa nie...huhuhu

     Bahan-bahan coklat (untuk hiasan):-

500 gm coklat masakan (brand aper2 pun x kisah, janji sedap)
2 sudu kecil coco-butter (coklat akan jadi berkilat)
250 biji paper-cup yang bersaiz kecil
Badam cincang secukupnya (dibakar)

     Cara-cara untuk buat doh:-

1. Bakar badam pada suhu 150 degree celcius selama 15-20 minit.
2. Ayak tepung gandum, tepung jagung and tepung naik sendiri.
3. Pukul gula kastor dengan mentega hingga kembang.
4. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan serbuk badam dan pukul rata.
6. Masukkan tepung yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. (Boleh guna senduk kayu or tangan. Mana yang senanglah).
7. Tutup doh dengan towel lembap. (taknak bagi doh jadi keras)
8. Bulatkan doh sebesar ibu jari tangan, buatkan lubang separuh ditengah2 and masukan badam, bentukkan jadi bujur.
9. Susun di dalam loyang pembakar.
10. Bakar pada 150 degree celcius, 15-25 minit atau sehingga biskut masak.
11. Keluarkan dari oven, dan biarkan seketika di atas loyang dalam 2-3 minit.
12.Keluarkan dari loyang dan sejukan di atas dulang lain.

     Cara-cara untuk buat coklat:-

1. Bakar badam cincang pada suhu 150 degree celcius selama 5-8 minit.
2. Panaskan periuk secara double boiler dengan api yang perlahan. Pastikan air di dalam periuk bawah tidak terlalu banyak. Cukup sekadar menenggelam separuh dari periuk atas.
3. Potong coklat masakan menjadi kecil-kecil supaya senang larut.
4. Apabila dah larut, masukan coco-butter. Kacau rata.
5. Apabila sudah betul2 larut, boleh laa padamkan api.
6. Biarkan periuk yg mengandungi coklat dalam keadaan double-boiling untuk mengelakkan coklat dari cepat keras.
7. Letakkan biskut di dalam paper-cup, gunakan sudu kecil utk menuangkan coklat masakan ke atas biskut. Taburkan dengan badam cincang sebagai hiasan.
8. Biarkan coklat betul-betul sejuk. Selepas itu, masukkan biskut ke dalam bekas kedap udara.

Haaa, sesudah siap, boleh laaa di hidangkan...nasib laaa buat tym siang hari waktu puasa...klu buat malam hari, rasanya kejap2 masuk mulut jelaa biskut nie....hehhee...dan nie laa hasilnya....tadaaaaa....

 
Selepas di uli...ader kecik ader besar...

Sebaik jer masak...masih dalam oven...

Selepas di sejukkan...

Nielaaa hasilnya...almond london yang xder kat london...

Biskut feveret yang wajib ader pada hari raya...klu xder, rasa macam nak postpone raya jer...hehe

Ader gaya boleh masuk pasaran antarabangsa tak?? huhuhu....perahsantan sudahhh....
Pendek kata, nie laa first tym i buat biskut nie...rasa sebelum letak coklat dah okey...dah letak coklat belum rasa lagik...jap lagi pass berbuka terus rembat...klu sedap, i nak bukak bakery laa pulak...hahahaha...

Nota Kaki:-
Sorry yer Amin Botak, i x tunggu u tuk letak coklat kt biskut nie tp u jgn risau, malam karang u boleh buat biskut len pulak yerr...malam karang kiter buat biskut cornflakes ranggup pulak...(* _ *) 

1 comment:

  1. Lucky Club Casino Site
    Lucky Club casino site was created in 2000. We are an independent company based in luckyclub.live London and have a passion for sports betting. The site offers a wide  Rating: 4.5 · ‎3 votes

    ReplyDelete

~Because Allah LOVE me~