Background

Sunday, September 16, 2012

::Student Life::

Now, i am at Sem 5...based on my experience, of cos laaa sem 5 nie sem yg paling busy...sbb sumer subject main course...sumer ader lab...pastu mostly killer paper...nak tau subject apa?? Jom...i explain serba sedikit...(bajet gaya fasilitator tak?? hahaha)

1. Immunohematology (3 credit hour)
Ni sumer pasal how to produce safe blood product to the patient...blood components and their function...how and when to used it...test that can be used to determine the unexpected antibodies in the blood or blood components such as antibody screening (initial testing) and antibody detection (confirmation testing) and method used to resolved the blood testing problems...Elution...Neutralization...etc...Of cos laaa kene study about Autoimmune Hemolytic Anemia, Hemolytic Diseases of Newborn and Fetus, Transfusion Reaction due to the blood or blood components transfused and transmitted blood diseases...besides that of cos laaa blajar how to determine the blood group...coding warna which belong to each blood group...Yellow=Blood Group A, Pink=Blood Group B, Blue=Blood Group O, Black=Blood Group AB (mostly used white card because black card mahal...pulak tu xder...hehehe) 
2. Clinical Virology (3 credit hour)
Subject nie byk study pasal viral diseases...bukan sikit nak kena ingat nama virus nie sumer...dari Orders (Virales), Families (Viridae), Genus (Virus), and last but not least of cos laa Species...Virus infection yg ader byk, e.g:- Rotavirus, Adenovirus, Hepadnavirus, Arbovirus, Alphavirus, Reovirus, Orthomyxovirus, Paramyxovirus, Flavivirus, Retrovirus, Picornavirus, Papillomavirus, Herpesvirus, Parvovirus, Poxvirus, Togavirus, Rhabdovirus, Filovirus, Coronavirus, Arenavirus, Bunyavirus, Deltavirus...dan macam2 lagilah...belum masuk bab diseases lagi nie...cara infected...and biler study about viral diseases, of cos laa ader how to treat or prevent it...the most or gold standard mstilah prevention...prevention either by vaccines and antiviral drug is a treatment okey...jgn conpius okey...vaccines pun ader byk jenis...subunit vaccines, inactivated vaccines and live attenuated vaccines...method of preparation pun beza okey...and lecturer i ckp klu nk senang, buatlah vaccines...sbb skrg harga vaccines mahal...huhuhu...pastu subject nie jugak kena study how to inoculate this viruses...of cos laaa tuk study pasal viruses and their diseases...characteristics and macham2 laaa...tp subject nie best... 
3. Cytology (4 credit hour)
Subject cytology nie pasal cancer diseases...gynae specimens...cervical cancer...jenis2 cell yg ader...basal cell...parabasal cell...intermediate cell...superficial cell...endocervical cell...endometrial cell and yang paling last metaplastic cells...bile dh belajar bab cells mestilah kena ingat their characteristics...kat mana jupe...types of cell tu sendiri...squamous or galndular types...columnar...infections such as Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Actinomyces, Gardnerella Vaginalis, Herpes Simplex Virus...then study pasal inflammation changes...acute or chronic...pastu study pasal Low grade or High grade squamous intraepithelial lesion...carcinoma...adenocarcinoma...exceli subject nie macham senang tapi mata harus jadi observer yang bagus...so senang nak kenal cell...pastu study pasal cancers from non-gynae groups such as lung cancer, thyroid cancer, bladder cancer, dan byk lagiiiiii....yg paling penting, if lecturer pandai ajar, subject 4 jam kredit pun rasa mcm 2 jam kredit jer...thn nie lecturer yg ngajar subject nie sgtttt bersemangat...so, i pun jd bersemangat laaa....hehehehe....
4. Mandarin Language III (2 credit hour)
Last but not least, language subject...i amik mandarin...senang nak score...nk amik korea tak cukup student...so nnti nk kene pergi campus induk...so, mmg xdelah i nk drive smpi ke sana...huhuhu...walopun ni last subject language yg i amik, tp serius rasa mcm amik subject 5 jam kredit pulak...keje sekolah lebih byk drp subject main...huhuhu....tp xperla...buat jelah....dh dpt laoshi qinfeng...so, i pun kene laa jd qinfeng....hehehehe....senyum tak perlu kata apa2...

Walopun sem nie cume 12 jam kredit, tp busynya hanya i jer yg tahu...jgk bdk2 kelas i...rasanya previous sem dh busy tp sem nie lagi busy...huhuhu...ngan lab report...practical test...practical exam...test...assignment...bygkan satu subject ader 2 test, tuk 3 subject dh ader 6 test...practical test ader 4, and practical exam ader 3...lab report lebih kurang 10...tp dlm group...so xdelah terkejar2 sgt...thanks to all my lecturer sbb memahami....semoga dpt yg terbaik tuk sem nie...

~Nie laa reality student life...reality hidup i sbgai student~  
 Nota kaki:-
Tak sabar rasa nk abis study....harap sem nie dpt buat yg terbaik...apapun yang dilakukan niat kerana Allah swt...in shaa Allah...amin...Inchik Amin Botak, dean award bagi Samsung SIII yer...hehehe....

Saturday, September 1, 2012

~My Next Graduation Is On De Way~

Today is 1 September 2012...I bukan nak buat show nyanyi lagu Tragedi Buah Epal Di Bulan September, nyanyian Kak Nita Sarawak okey, tapi I nak story pasal I punyer study...tetiba pulak I rasa excited...hehehee...
Masa I duk edit-edit belog I, I tengok kat I punya Daisypath Graduation Tickers, 2 years until I Graduate...huhuhu...teruja pulak...pejam-celik-pejam-celik, ada lagi 2 tahun I nak grad...tapi bukan abis belajar okey...kalau habis belajar, Bulan Julai 2014...graduation mean I naik atas stage, pakai jubah konvo, amik scroll...insyaAllah...and then pastu bolehlah I proceed ngan plan-plan mega-megi I, project juta-juta macam citer drama melayu samarinda...hehehe..pastu bolehlah I letak pangkat DR or PROF kat depan nama I...hahaha...perahsantan kejap...Inchik Amin Botak cakap, takder pangkat-pangkat okey...yang ada hanyalah ilmu yang Allah dah bagi kat I and I kena berdoa semoga Allah memberkati ilmu itu...insyaAllah...amin...
Plan I after I tamat study terlebihlah banyak...macham-macham yang I nak buat...nanti gaji I bolehlah I guna tuk buat apa yang patut...now, sumer kena fokus pada study I...kenalah berjimat cermat...itu pesanan ikhlas dari Inchik Amin Botak...hehehhee...tapi, kalau nak list satu-satu apa plan I, penuh pulak sampai 3 pages nanti story I ni...so, dipendekkan cerita, salah satu plan I adalah mengembangkan kerjaya I...(* _ *)
Memandangkan I nak grad ader lagi 2 tahun, sebab I bajet I akan grad Bulan November 2014, jadinya I tak plan pulak nak sambung cuti after I abis study...I abis Bulan Julai, Bulan Ogos terus I lapor diri...commited kan I ngan kerja I...hehehhe....
Okeylah, sementara nak proceed ngan matlamat after I abis study, sekarang nie, I nak kene proceed ngan matlamat I tengah study...bench mark I selalu tinggi melangit, itu yang bila nak achieved tu bagai nak demam teruk...hehhee...
  • First Class Degree
  • Anugerah Naib Canselor
  • Anugerah Dekan
Hah, high kan bench mark I...itu yang bila mana ader yang I tak boleh nak achieved for that semester, I boleh jadi meroyan tu...itu belum lagi masuk bab drama air mata samarinda (^ _^)
~Boleh amalkan doa ni, moga Allah permudahkan segala urusan...amin~
~Success Is Sweet~

~The most important thing is Do Not Give Up~
Nota kaki:-
After this, every semester I nak kene struggles, work hard kena lebih sikit, disamping work smart...harus consistant...apa yang penting, I faham...bukan hafal-hafal...bila kuar exam hall, I terus blank...tapi bukan fill in the blank okey...and kepada Inchik Amin Botak yang I sayangi, jangan pernah lupa untuk mendoakan kejayaan I okey...Your pray...My pleasure...Pray and Allah will answer Us...and one more thing, after I grad, I nak kete Audi 5 seketul...hahahaa...

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~