Background

Monday, December 31, 2012

::Malam Ambang Tahun Baru 2013::

"Happy New Year 2013...Selamat Tahun Baru 2013...2013 Xinnian Kuaile"

Ucapan i ni tak brapa nak 1 Malaysia...maklumlah i tak belajar bahasa tamil...so, i tak tahu nak tulis apa...huhuhu...
By de way...di saat orang len keluar merambu nak celebrate kedatangan tahun baru, i pulak tengah bersengkang mata menelaah pelajaran...gila kentang i nie committed ngan study i...tambah pulak, 3 januari ni my first paper...huhuhu...tp saat2 kecemasan i ni, i paling jeles biler tengok Inchik Amin Botak melayari tenet ngan senang hati sambil berbaring riang di ruang tamu dgn ditemani rancangan yang tah apa2 kt tv...*ini tidak adil...tidak adil bagi diriku* emosi jap (* _ *) tp nasib baik ader Anje yang sentiasa menemani i study sampai tertido kat lam beg buku i...huhu...cian Anje...nasib baik chumelll...macham tuan dia...hehehe...
Dah penat study, maka pewottt pun lapar...i pun kenyit-kenyit mata kat asben i...nak ajak kuar pergi makan laaa...kot dapat pekena roti canai ker roti telor ker...and i tahu asben i mesti ON punyer...sbb dapat pergi mamak...huhuhu...kemaruk kari mamak asben i nie...(^ _ ^)
Tapi yang tak bestnya, kuah kari dah abis...i punyerlaaa semangat pergi order 2 keping roti...roti canai 1, roti telur 1...air sirap limau ais...huhuhu...pukul 2 pagi minum sirap limau ais...*sgt laaa tak elok tuk kesihatan* so, sila jgn amalkan yer...asben i pulak order tosai bawang...feveret dia laa tue...(* _ *) and saat roti canai i cecah meja, i tgk kuah kari xder...bila mintak, ane tu ckp, kari sudah abis....uwaaaa...mati selera i...mana sedap makan roti canai xder kuah kari...(! _ !)
Dah abis makan, balik umah...nak sambung study yg tak tau laa smpi biler baru nak abis...kli ni mmg tak berani nak spot soklan...sbb lecturer yg ni, soalan KBKK bangat okey...klu setakat baca notes dia, mmg x lepas laa...huhuhu...tym nie mmg emosi sgt perlu di kawal supaya i ak stress...and klu i stress pun confirm i carik Inchik Amin Botak tuk dijadikan mangsa...hehehe...tp konon jelaaa balik nk study...sekali study atas katil smbil tutup mata bersama notes disebelah...good nites...sweet dream...tido lena jer walopun study x abis lg sbb perot pun dah kenyang...hehehhee....good nites tuk Anje chumelll...
Apapun, semoga tahun baru 2013 nie membawa rahmat tuk i sekeluarga juga tuk sekelian alam...tuk semua umat manusia yang ader kat muka bumi nie....in shaa Allah...
And secara rumusannya, tahun 2012 memberikan i banyak kenangan sama ada manis or pahit...yang manis tuk dikenang, yang pahit pulak tuk dijadikan ubat...sbb ubat tue pahit...kan?? nak list satu2 kt sini macham over pulak...so, apa yang boleh i katakan:-

# Hidup ini ibarat roda...yang sentiasa akan berputar...adakalanya kita akan berada di bawah tapi tak bermakna kita takkan berada di atas...tapi jika kita sedang berada di atas, jangan lupa untuk memandang ke bawah...dan jika kita berada di tahap keseimbangan, bersykurlah dgn apa yang ader...
# Allah sentiasa mahukan kita berdoa dan meminta kepadanya....makanya sentiasalah berdoa untuk meminta sesuatu dariNYA...akan tetapi, ingatlah bahawa jika kiter tidak memperolehi apa yang kiter hajati, bukan kerana Allah tidak mahu memberikannya, tetapi adakalanya Allah memberikan apa yang kiter perlu, bukan apa yang kita mahu...
# Jangan mudah melatah ngan kerenah manusia disekeliling kiter...ader kalanya perangai manusia itu sgt laaa annoying pada pandangan mata kiter...apatah lagi klu kiter kene berurusan ngan mereka or mereka berada dikalangan kiter...pandanglah dari perspektif lain di mana ianya mungkin memberikan impak positive dalam kehidupan kiter....
# Hargailah apa yang telah dikurniakan kepada kiter selagi mana ianya mampu memberikan kiter senyuman dan jika apa yang dikurniakan itu membuatkan kiter menitiskan airmata, cubalah untuk tersenyum dan hargailah kerana Allah memilih kita untuk memilikinya...semakin berat ujian Allah kepada hambaNYA, itu menunjukkan Allah sayang kiter lebih dari org len...dan besar ganjarannya kelak...
# Yang paling penting, sentiasa berfikiran positive walau apapun yang berlaku...Allah sentiasa ada memerhatikan kiter...setiap apa yang berlaku pasti ader sebabnya...cepat atau lambat, kiter tetap akan melihat or merasainya...

~My heart is belonging to you...siapakah?~
~Jangan pernah berhenti untuk saling menasihati~
~Sampai tertidur teman i study...ciannn dia~meoowww~

~My workstation bersepah...study tymmmme~
~Xtvt release tension after penat study...sawittt tym~
~Tau jer nak amik pic dia...siap celik mata lagi~
~Masih setia menemani sampai ke siang~





 Nota kaki:-
Tahun nie, i lupa nak pasang azam baru sbbnya azam yang dulu2 pun tak sempat nak pasang...yang pasti, i sentiasa mahukan yang terbaik dan semestinya ianya adalah terbaik tuk i...semestinya i mengejar pak dekan lagi for this semester, next semester, and next...next...next semester...(* _ *)
Inchik Amin Botak, xder hadiah ker tuk exam i sem nie?? hadiah before exam dah dpt...tinggal hadiah after exam jer belum lagik...tp x yah bg yg mahal2...cukup sekadar bawak i gi jenjalan KL...hahaha...*Mood cuci mata+window shopping ON*    

Friday, December 21, 2012

::Last Class, Last Presentation, Last Day::

Minggu nie minggu last utk sem 5 2012...atau nak disedapkan pendengaran ialah last day before final examination...tapi itu bukan tiket utk melompat kegembiraan seolah-olah semua telah berakhir...tapi boleh cakap "syukur, alhamdulillah...for this semester, well done." So, tinggal nak pergi masuk examination hall jer...wallah...huuhuhu...tiba-tiba rasa macham ader butterfly duk berterbangan kt dalam perut...nevesss okey....hehehee....(* _ *)
Exceli, this week is full with final practical exam...from monday until thursday...cuma hari rabu jer free sket...pagi kene submit movie mandarin, then proceed with presentation immunohematology smpi ke ptg...tp sbb x sempat abis, so kene proceed esok...after clinical virology...and, i boleh ckp, my group is the best presenters sbb we all sumer well prepared okey...sumer soklan dari audiences kami boley jawab...sampaikan lecturer pun xder soklan nak tnya ngan group kiter org...bkn nk riak tp biler kiter berusaha dgn sebaik mungkin, in shaa Allah akan dipermudahkan...
And last but not least, hari jumaat adalah hari last kelas bersama ngan presentation poster cytology...with Encik Wan Shahriman Yushdie Wan Yusoff...secara keseluruhannya, i boleh katakan bahawa last class with En.Wan is the best and terbaikkkk...last group yg present, we all sama-sama tepuk tangan dengan gemuruhnya...masing-masing ngan wajah and experession yang gembira...happy...and yang paling happy bila En.Wan annouce ckp final exam wet, cancel...sbb we all give full effort tuk presentation nie...Ya Allah, dalam hati, rasa macham nk melompat sampai ke bintang...boleh ker?? boleh kot...huhuhu....semoga dapat markah yang terbaik tuk both presentation...amin....
Secara keseluruhannya, sem 5 adalah sem yang paling banyak kenangan...manis mahupun pahit...paling banyak isu jugak...tp abaikan...just put aside...not important...manusia...macam2 kerenah selagi perkara tu tak berpihak kepada diri dia...kalu berpihak kpd diri dia sumer setuju...bile tak, sumer nk bangkang or cakap belakang...to me??? i dun care if you want to be like that...your life and your attitude...what goes around comes around...kpd lecturers yang terlibat memberikan ilmu and mendidik kami semua, thanks a lot and thanks for everything....hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa kalian...credit to Puan Mazura Bahari, Dr. Hjh Zuridah Haji Hassan, En.Wan Shahriman Yushdie Wan Yusoff and Laoshi Wong Su Ching...
Dan berita baiknya, 3/1/2013 is my first paper...bagus jugak start awal...abis awal...konon jelaaa...rupanya abis lambat jugak....huhuhu...

3/01/2013 - Immunohematology
5/01/2013 - Clinical Virology
14/01/2013 - Cytology

Harap i boleh buat yang terbaik masa final exam nanti...dh abis exam, i bajet nk gi bercuti...mana2 tmpt yg best...tgk kangaroo ker...koala ker...shopping ngabiskan duit ker...hehehe...tp duit Inchik Amin Botak laaa...hehehehe....apalagi, sebaik jer kelas abis kul 6.30ptg, i pun menapaklah pulang ke pangkuan Inchik Amin Botak and Anje....hehehe...

~Semoga i dapat sesuatu dari apa yang i pelajari tuk semester ni~
 Nota Kaki:-
Don’t aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally...
 

Saturday, December 15, 2012

~Bila Berjalan Tak Jejak Lantai~

Bila jalan dah mula tak jejak lantai...itu laa yg i rasa skrg nie...sumer nk kena cepat...sumer nak kena buat...test beratur nak kena buat...parctical test pun dh mula amik giliran...final practical exam pun dah mula booking tarikh...prensentation...antar final drama and script...online test pun tak kurang jugak...dh menanti-nanti utk di klik and jawab...huhuhu...belum lagi ngan kelas ganti tuk beberapa session...so, nak tak nak kena jugak harunginya dengan senyuman...dan yang paling nak kena senyum mestilah nak berdepan ngan final exam...tp final exam lambat lagi...next year... (kononlah lambat lagi...hari nie jer dah 15/12/2012...final exam start 3 januari 2013 okey)
Dalam kelam kelibut kejar-mengejar and dikejar serta terkejar, macam main kejar2 pun ader...hehehe...tp apapun yg berlaku, sokongan kawan2 disekeliling sgt membantu...balik rumah jupe Inchik Amin Botak?? Takyah cakaplah...sem nie paling kurang balik umah...rindu kat Anje...rindu kat Inchik Amin Botak...hehehehe...saper Anje?? Ohhh...my beloved Siamese Cat...
For this semester, i sgt2 bersyukur sbb i ader lecturer yg bukan sahaja mengajar ilmu dunia tp jugak ilmu akhirat...ilmu politik?? x der okey...tp macam biasalah, bila ader yg memberi lebih dr sepatutnya, adelah bunyi or cakap2 belakang yg x sedap di dengar...tp terpulanglah...mungkin mereka bukan insan terpilih yang Allah pilih untuk mendengar and menerima ilmu akhirat...apapun i doakan moga satu hari nanti akan ader peluang itu untuk mereka...in shaa Allah...
Meroyan??? sem nie i memang xder rasa nk meroyan...sebab sumernya tersusun...terancang...i cume follow jer...senang...xder nk meroyan2 macham sem lepas...isu parking bagai...sbb sem nie i parking kt depan fac farmasi...klu dh xder petak parking, i park jer kt tmpt staff...bajet i nak jadi lecturer kat uitm...hehehhe,,,nasib baik tak kena saman...klu tak, tak pasal2 kena bayar saman....hehehehe...tapi dh terdesak, nak wat camner...nk parking kt atas bukit, memang xder laaa...nk parking kt kawasan batu2 kerikil...apatah lagi...nk menapak pun jauh...sem ni, jgn tak tahu ader kes kereta terbakar kt kawasan parking tue...x sure sbb apa...sbb i mmg dh lama x amik tahu hal kawasan parking belah sana...klu isu tayar meletop tue dh biasa sgt...biasalah parking kt kawasan batu...parking is at your own risk okey...hehehee...(^ _ ^)
Tuk drama mandarin, thanks sgt2 kpd group members yg cuba sedaya upaya tuk siapkan kerja tue yer...i know uolls sumer ader keje masing2...and tuk Rain yg baru lepas operate tue, sorry if nyusahkan kamu...and tuk Ipin and Farid, isu tak ingat skrip mende biasa...faham korang masing2 ader keje yg perlu diselesaikan...and to Khairil...thanks sbb sudi luangkan masa jadi cameraman...and last but not least, of cos laaa tuk Inchik Amin Botak, thanks jugak sbb sudi amik cuti sbb nk selesaikan drama mandarin i yer....(* _ *)
Last but not least, next week adelah last week and next week jugak full with final practical exam...hopefully boleh buat yg terbaik...to Cytology, Immunohematology and Clinical Virology, please be nice to me....and tuk presentation cytology and immunohematology, harap blh dpt marks yg terbaik and blh score...nnti blh topup and up carry marks...in shaa Allah...amin...

~Schedule for November 2012...masih ader ruang2 tuk bernafas~

~Fully booked...tak cukup nafas~

Nota kaki:-
“Action is the foundational key to all success...Belief in oneself is one of the most important bricks in building any successful venture.”

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~