Background

Thursday, April 4, 2013

~CinTa SeDiNgiN CiNta LamA~

Assalamualaikum wbt...
  
Today, Khamis, 4.04.2013 (motip tulis tarikh?? xder motip apa2) huhuhu...exceli nak citer hari khamis adelah hari yang pack tuk i...pagi kelas biostat 3 jam...pastu rehat jap kul 12.30-2.20, then kelas molecular pulak...sampai kul 4.30 ptg...penatkan?? huhuhu...konon jer tue...hehehe
Tapi, to be honest, memang kalu tym kelas biostat i akan sakit otak...rasa macham berselirat jer sumer urat2 yang ader kat dalam kepala nie...hakikatnya, i yang malas nak study dulu before masuk kelas...dulu tym keje pun, i dah pernah belajar subject nie...siap pergi bengkel lagi...itu pun x lih nak ingat macham mana nak aplikasi tuk subject biostat nie...huhuhu...
Tengah2 syok i memberi 100 percent, tetiba Encik Khairil Anuar (biostat lecturer) tukar topik kpd "CINTA ZAMAN UNIVERSITI"...tym nie sumer student yang dah layu mata tue segar kembali...termasuklah i...macham2 respons kuar dari mulut dak2 kelas...kelas i nie kira agak ramai...tak silap i lebih kurang 200 org kot...dak kelas i jer dah satu batalion...ngerti??tapi x kurang jugak ngan student yang xder rasa apa-apa bile topik nie ditimbulkan oleh En.Khairil tue (* _ *) may be sbb xder experience or malas nak pikir...
My lecturer ader tanya, "Agak2nya, mereka yang bercinta tym Uni nie, berapa percent yang true love?? Bercinta and finally kahwin." i pun terpikirlah jugak sejenak...cinta i tym uni dulu memang bukan true love ker?? sbb x sampai jinjang pelamin (o _ 0)
Tapi, sebab tym tue kepala dah pening, maka i layankan jelah lecturer i tu nak buat statistik pasal cinta zaman uni nie...malah, i pun ader classmate yang bercinta satu kelas...yang sekaranglah...yang couple tym dip dulu, masing2 dh break up and kahwin ngan orang len...apa boleh buat...dah xder jodoh...tapi untuk dak kelas i yang sekarang, i mendoakan agar jodoh mereka panjang and kekal bersama dunia akhirat...amin (^ _ ^)
Berbalik kpd kisah cinta i zaman uni, hurmmm...i nie dari zaman uni sampai dah kahwin, sumer konsep cinta i konsep percintaan jarak jauh...PJJ orang cakap...masa berchenta, Percintaan Jarak Jauh, tapi bila dah kahwin, dah jadi Perkahwinan Jarak Jauh...tapi, jangan tersalah anggap, asben i bukanlah couple i zaman uni dulu, tapi dia adalah couple i zaman uni sekarang...bezanya, biler i xder duit boleh tadah tangan mintak kat inchik suami...untungkan?? sangat...hehehe
Cinta zaman uni dulu, jarak memang memisahkan i ngan si dia...tapi weolls masih boleh meneruskan perhubungan itu...telefon kan ader...boleh sms what...siap boleh tulis surat lagik...tapi biasalah, bila jarak menjadi pemisah, maka banyaklah dugaannya...i jenis yang percaya and i tak suka nak sakitkan hati sendiri and peningkan kepala sendiri pikir si dia curang or what...sbb Allah itu ada...lagipun, sepandai2 tupai melompat, jatuh ke tanah jua...inikan pulak pandalela rinong yang terjun dalam kolam...confirm jatuh...air pun terpercik sekali...huhuhu...dalam maksud i...tapi, masa telah pun berlalu...biar pun i ngan si dia kenal lebih kurang 4 tahun, tapi dah jodoh xder...nak buat macham mana lagik??
Yaa, hanya kerana "nama itu" and "pesanan ringkas itu", telah merubah segalanya...termasuklah hati i sekali...tym tue mmg dh xder rasa apa...yg i pikir, fokus pada study lagik bagus...soal hati, memang sukar dimengertikan...biarpun masih ader rasa sayang, akhirnya i nekad pergi dari hidup dia...i ngan si dia memang on-off, kejap baik-kejap gaduh, hari nie break up-bulan depan sambung balik, tapi utk kesekian kalinya, i memang betul2 nekad...tym tue macham2 laa i rasa ketidak serasian si dia ngan i walupun dalam hati masih sayang (o _ 0)
Then, i kenal someone nie...student uniten...tym nie i baru jer start keje...ngan dia nie pun x lama...ade laa dalam 1 year...i mmg x boleh pergi ngan mereka2 yang suka control i punyer personal life without any tough reason...i ngan dia bukan siapa2 pun...so, why nak control bagai nak suh i ikut cakap dia...so, i memang dah tawar hati dah tym tue...so, jalan yang terbaik adalah antara dia and i, masing2 bawak haluan sendiri...mungkin antara kami bukan yang terbaik tuk satu sama lain...tapi yang nie agak kontroversi sikit laa...biler i ngan si dia break up, sumer kawan2 dia contact i pujuk i jgn tinggalkan si dia...tapi x kurang jugak yg soal siasat i tnya naper i buat macahm nie...bajet kawan dia tue anak raja or kerabat ker smpi nak back up kawan sampai macham tue sekali...tp i memang ader reason i tersendiri...orang sllu cakap hati perempuan nie keras macham kerak nasi, biler kena air lembutlah...tp perkara itu tidak terjadi pada i...kalu hati i dah keras, baik dia mengalah jela...letak intan berlian pun, belum tentu i lembut hati...huhu...
Jadinya, my lecturer telah berjaya membuka kembali kisah cinta lama i zaman uni dulu...tapi, ok jer exceli, bukannya boleh buat i menangis pun...sedih pun xder...cuma, kekadang tue memang ader indahnya biler mengenangkan cinta lama...tanpa cinta lama maka tiadalah cinta baru...adakalanya kiter bukan rindukan si dia pun, tapi kita rindu that moment yang kiter pernah lalui bersama si dia...even without kehadiran si dia...itu yang boleh masuk mood jiwang (* _ *)

     
Nota kaki:-
Cinta lama yang telah berlalu...kenangan yang hadir sekadar menjenguk, bukan untuk mengetuk pintu hati...lantas membuatkan bibir mengukirkan senyuman...bukan kerana rindukan si cinta lama, tapi sekadar mengenangkan bahawa si cinta lama pernah hadir membawa suka dan duka...tetapi cukuplah setakat itu...biarpun cinta lama mempunyai 1001 kenangan manis, cinta baru tetap memberi 1001 rasa yang tak mungkin diberikan oleh si cinta lama (o _ 0) 

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~