Background

Sunday, May 19, 2013

#Serenity of Garden#Elegance White#

Assalamualaikum wbt...hye...

Today, i nak story pasal dinner MELTECH yang i join tuk kali kedua...tapi kali nie lebih jauh sikit hotel tue...Crstal Crown Hotel...Port Klang...dulu kat Gold Coast Klang jer...tapi yang penting i happy and perut kenyang...(* _ *)
Tema kali ni, Serenity of Garden with Elegance White...memula i dah pikir dah nak pakai baju apa...nk kene kuar duit laa nie nak beli baju...and i ader big problem pasal beli baju nie sbb kalu amik XS pun still rasa mcm besar...konon sangat...hahaha....
And then, asben i bagi cadangan suh i pakai baju nikah jer...huhuhu...memula i mcm excited nak pakai. Teruja semacam...tapi bimbang pulak i kalu tetiba i over shadow mengalahkan budak part 8 pulak nnti...huhuhu...berangan sangat...tapi at the end, i still proceed pakai baju nikah tue...and alhamdulillah, nasib abik masih muat lagi...mean i masih lagi kurus keding seperti tym nikah dulu...huhuhu...tp asben i, jgn cakap laaa, i rasa dia makin membesar compare ngan first dinner yg i pernah join last year...motip nak besarkan diri?? sebab selalu abiskan makanan i...huhu...
Kali nie, dinner santai...x der game...just dinner and awards...awards tue of cos laa yg menang jer yg dapat...tapi meja i dapat meja bertuah okey...dapat hamper gitewww...huhuhu...bertuah sungguh pilih meja NO.14 nie. Nie sumer tuah Ku Nur Amirah sbb dia duk situ (^ _ ^)
Utk persembahan, i totally memang terhibur okey...suka sgt ngan persembahan yang diorang nie buat...walupon x sehebat penyanyi yg ader kt Malaysia nie, tapi pada i maksud lagu tue smpi kt hati i okey...so, i enjoy...part 8 a.k.a my senior, mereka sangat ohsem+happening...
Bab award tuk staff feveret and lecturer feveret, Kak Su a.k.a Khairulsulhi Jalil dapat staf feveret...memang i vote dia pun sbb dia memang baik sgt...i rasa mana2 student pun suker dia...and tuk lecturer feveret ader dua orang, satu En.Norhisham Harun, penasihat MELTECH and Puan Maimunah Mustakim, my lecturer lab advance...so, di pendekkan citer, saper yang i undi sumer menang...i loikessss....
Bab makanan, i okey jer makan apa pun...cuma x der air panas ngan air masak...bagi i yg bukan pengemar air panas x dela isu sgt tp bagi org len yang suke air panas, termasuk laa asben i, so dia duk melilau laa carik air panas...tapi sorry laa, x de okey...may be next year...hehehe...

~Baju nikah, jam hantaran baby-G vs G-shock~
~Serenity of Garden with Elegance White~
~Classmate with En.Norhisham...thanks for coming~
~Happy together...always and forever...sayang korang sumer~
~Me, Shila, Liya, Azila, Min, Nana~
~Persembahan part 8 yang ohsem...touching i (o _0)~
Apa yang boleh i buat kesimpulan, i terasa sedih tetiba tym kt dinner nie bila mana senior i yang buat persembahan nyanyi lagu utk sahabat...terasa yang i pun bakal meninggalkan alam universiti tak lama lagi...1 year more to go...msti i rindu kt kawan2 i nnti...seriusly, i sayang kwn2 i...and i sgt beruntung diberi peluang utk mengenali kalian...
And last but not least, thanks buat Inchik Amin Botak sebab sedia menemani i attend dinner kali nie...next year boleh yer...(* _ *)

Nota kaki:-
Khas utk kawan2 yang sentiasa ada utk di sisi saya, Nur Mayamin Hamsidi, Nur Firliyani Mohamed, Ku Nur Amirah Ku Muhammad Ramli, Siti Maisarah Termiti, Nurhafidza Kamaron, Mohd Shafiq Zahari, Shilla Atika Jamil, Norazzila, Farid Aizat Mohamed, Sayed Azrin Sayed Ali, Nana, Laila Isnin, Nur Dina Zainol, Hafiz Hasnan, Sofea Zarith...semoga kejayaan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kalian walau apapun yang kalian lakukan (yang baik2 jer okey)....semoga persahabatan ini kekal dunia akhirat...amin (^ _ ^)   

Friday, May 17, 2013

::Sisi Busy Norun::

Assalamualaikum wbt...

Sisi bizi norun...tajuk macham tak boleh blah...macham bizi sgt jer tapi itulah hakikatnya...sem nie i dah sem 6...sangat busy okey...sumer pun nak kene wat esaimen individual and dalam group...and syukran jazilan, i punyer group members sgt membantu...i loikeessss...thanks mayamin hamsidi, firliyani jaar, fieza larra, ku amirah, shafiq zahari and last but not least, khairil roslan...for this semester, i kene amik 5 subject...13 jam kredit, so, kene study betul2 if nak score, 4 subject ader final exam, satu x der, so x pack sgt tapi sampai sekarang minggu 10, baru dua subject yg dh habis silibus...molecular and biostat...health info. system, health psycho and entrepreneur belum lagi nak tunjuk tanda2 nak abis...masih byk lagik...huhuhu...tetiba perasaan cuak mengetuk pintu hati...alahai hati, kenapa begitu rapuh...nebes mak jhemah okey (o _ 0)
Juga utk kwn2 len yg selalu share notes and soklan past year, siti maisarah, semoga apa yang dikongsikan itewww membawa keberkatan ilmu utk sarah sama ada tym exam mahupun biler dah bekerja nanti...
Nak tau kenapa i busy sgt?? sebab esaimennya due date sumer dekat-dekat, sumer lecturer nak buat test at the same week, tapi bukan same day pun...dulu tym SPM 2 paper yg berbeza boleh jer jwb dalam satu hari, still boleh dapat result yang bagus...yang penting well prepared...now, jom buat checklist apa yang tinggal:-
  • Biostat: Test (17/6/13), due date esaimen and small research biostat (17/6/13)
  • HIS: midterm HIS (take home test) so, masih x tau biler, due date group esaimen webpage in power point (before study week)
  • Molecular: test 2 (11/6/13), final practical exam molecular (18/6/13), seminar molecular (22/5/13), *i adelah timbalan pengarah, so i mahukan yang terbaik kalu x, sampai 7 keturunan org akan ingt klu x bagus...huhuhu*
  • Health psycho: test 2 (masih belum ditetapkan), due date esaimen health psycho (5/6/13) - ada dua okey, individual and group
  • ENT: due date blueprint (luper tarikh)
So, nampak x betapa busynya norun?? nasib baik sumer esaimen yang dah dalam list dh siap...tggl health psycho jer belum deal ngan group members nak buat tajuk apa...
Now, jom citer pasal final exam pulak...26 june 2013-14 july 2013 dah start final exam, study week macham x wujud sebab 4 hari jer...22-25 june 2013...gap tuk exam macham panjang tp hakikatnya sem nie exam i pack sebab nak kene prepare clinical training pulak on 15 july 2013...mean, habis jer final exam, hari first puasa, i terus kene lapor diri tuk clinical training...and uolls nak tau x i buat kat mana? PPUKM...hehehe...i memang suker kat situ...tempat jatuh lagikan dikenang...ini kan pula tempat jatuh cinta jupe Inchik Asben...hehehe...
Untuk final year project, statusnya settle...i cuma perlu confirmkan semula ngan doctor kat ppukm nak buat tajuk apa...apapun, jutaan terima kasih kpd Dr.(PhD) Siti Nazrina Camalxaman sebab sedia jadi pembaca thesis i walaupun sah2 tajuk FYP i x sama ngan bidang cik ina (i lebih suker panggil cik ina sebab dari zaman dip lagi dia ngajar i memang panggil dia cik sbb tym tu belum kahwin lagi, and now dia dah ader Dr kat depan okey...very mesmerized)...and jika sekiranya puan Emida Mohamad berminat nak baca thesis i, sangat2 dialukan...
Okey, last but not least, of cos laa utk Inchik Asben Amin Botak (hari-hari duk tulis botak, botak betul2 karang baru tau...huhuhu), terima kasih ngan sokongan yang diberikan...jangan berhenti berdoa utk i yer...kejayaan i adalah kejayaan u kerana ader u bersama i (o _0)

 
Nota kaki:-
This is week 10...mean 4 weeks more to go before final exam...mean after final exam, waiting for the result, clinical training at ppukm, start a new part which is part 7, start fyp, then i am a graduated from UiTM...Amin Botak, nak bagi hadiah apa before and after exam nanti?? hehehe...S4 boleh?? (o _ 0) 

Friday, May 10, 2013

::Inchik Asben Old Day's::

Assalamualaikum wbt and hye...
 
Today is besday Inchik Amin Botak a.k.a inchik asben...atau lebih tepat lagi hari tua dia...hahaha...memang dah tua pun...tua dari i lagik...umur dia 34 okey...umur i muda lagi...(* _ *)
Tapi, memandangkan besday Inchik Amin Botak jatuh pada hari Jumaat (penghulu segala hari), tapinya sebab i ader kelas, maka i cuma mintak asben i amik half day...sbb i nak belikan dia hadiah...hadiah okey...dh tua2 pun dpt hadiah...tp hadiah dari isteri yang bergelar student nie, bukan boleh beli gadget-gadget canggih pun...siap i lagik yg mintak dia belikan i gadget baru...apa lagi kalu bukan Samsung Galaxy S4 yang mabelous iteww...huhuhu...
After kelas, i beli nasi kukus ayam berempah dua (sebab i tau confirm x sempat punyer nak masak tuk lunch...and at the same time i malas nk mkn kat luar...tp beli bungkus pun makan luar jugak...huhuhu), pastu terus jer menapak balik bandar baru bangi dari puncak alam yg terchenta iteww...i memang suka duk puncak alam tue...x crowded sgt...dalam sejam jugak laa perjalanan i petang iteww...siap dah abis jumaat i masih lagi x muncul kat umah sampaikan asben i call tnya i kat mana...itew mesti dh lapar tue...sebabnya malam sebelum tu i cakap kul 12 noon i terus gerak balik tp hakikatnya dekat kul 2 jugak i baru gerak...biasalah, buat lab work memang amik masa...
Sampai jer umah, makan-makan sebab dah lapar tahap 18...i laa tue, asben i okey2 jer...tapi makan bukan men nak laju lagi...mean lapar laa tue...hehehe...pastu gerak pergi jalan-jalan carik hadiah...walopun hakikatnya i terasa macham perasaan penat menyelubungi diri, tetapi sebab besday asben punyer pasal+berjalan, so i pergilah jugak walopun asben i dah cakap tak payah pergi...len kali pun boleh...hurmmm, concern kan asben i kat i?? (^ _ ^)
Besday kali nie, i cuma hadiahkan asben i kemeja+slack baru+belanje makan western=senyum lebar sampai ke telinga sebab dapat hadiah...awal2 lagi i dah pesan kt asben i jangan amik baju warna kelabu, tapi itu jugak yg dia berkenan...motip??? unpredictable okey...after dah jalan2 kat situ, then i singgah bakery cottage beli portugese tart 4 bijik...yg nie feveret i...asben i x mkn sgt...so x payah nak berebut...i boleh makan puas-puan sampai pengsan...hehehe...then balik pergi makan steak...tp yg order steak i jer...asben?? ntah menu apa ntah yg dia order...feveret of cos laa lamb steak tp mlm tue x nak pulak...bajet i x der duit laa tue order yg murah2 jer...cehhh...duit i laku okey walopun duit student...dushhh...
Apapun, kepada Inchik Amin Botak, i doakan moga panjang umur, murah rezeki, success dalam apa jua yang dilakukan, happy selalu, sentiasa berada di bawah lindungan Allah swt dunia akhirat, menjadi anak yang soleh dan suami yang mithali...satu pesanan tulus ikhlas dari isteri u yang cerewet and suka membebel nie, sila berusaha untuk kecikkan saiz perut yer...dah sama macam perut Anje dah...cian Anje saiz perut dia dah ader saingan...hahaha...(pakai bekung nak??) *bunyi cengkerik...krikk...krikkk....krikkk*
 
~Kad ini telah diilhamkan dari redup pandangan mata Anje~Santekkk tak??~
Nota kaki:-
Inchik Amin Botak, boleh dop nak request S4 tuk exam nnti?? hehehehe...tapi u mesti belikan casing S4 jer nnti kan?? hahahaha...teruja nak study kat library ppukm...doakan yang baik-baik utk i yer...doa dari seorang suami, insyaAllah, berkat.

Monday, May 6, 2013

::Trilogi PRU-13 Part III::

Assalamualaikum wbt...
Okey, seperti yang sedia maklum, mengundi itu adalah tanggungjawab yang dituntut demi agama, bangsa dan negara. Tapi, seeloknya, sebelum kiter keluar mengundi, kiter muhasabah diri dulu dan berfikir panjang, parti mana yang kiter nak pangkah. Seharusnya kiter meneliti profil setiap wakil calon sebelum kiter masuk bilik mengundi dan memangkah calon yang selayaknya untuk membantu, mendengar dan membawa suara kiter tanpa ader perasaan pilih kroni atau dengki sesama rakyat jelata. Kenapa i tulis macham nie?? Sebabnya, ader jer yang terlibat dengan dunia politik di atas kepentingan diri sendiri dan anak-beranak dia. Bukti?? Ader sangat!!! Wujud jer...
Berdasarkan pengalaman pertama i balik mengundi dan memangkah calon yang bertanding, sejujurnya i ader kekesalan terselit dihati kerana memangkah parti itu. Biler i fikir balik, i rasa bersalah pulak kat orang kampung i. Tapi, biler asben i cakap, "tak pelah. At least orang yang awak pangkah tu kalah. So, kalau dia tak boleh buat kerja pun, tak pelah sbb dia dah kalah pun. Harapnya moga calon dari parti yang menang tu boleh memberikan khidmat yang sebaik mungkin." 
Rasa sedikit lega biler dengar asben i cakap macham tue. Entah apalah yang i nak menjawab kat akhirat nanti. Lagi 5 tahun mengundi, i harap dah x der situasi begini berlaku di depan mata i ataupun i masih lagi nak kene hadap bende nie semua. So, dalam tempoh 5 tahun nie, i kene perhati dan fikir betul-betul, siapa yang selayaknya untuk diberi mandat. Tapinya, kalau calonnya masih sama, i rasa macham i bakal x balik mengundi jer. Tak pun, asben i cakap i boleh ikut dia balik mengundi kat kampung dia. Tapi, rasanya tak der kot. I lebih suker balik mengundi kat kampung halaman i. Boleh dating ngan ex-boypren...hahaha...motip sangat...(* _ *)
Sebelum i balik kampung utk mengundi, macham2 cerita buruk yang i dengar dan baca. Antaranya:-
PARTI A 
  • Tak telus ngan orang kampung
  • Kroni
  • Mulut macham longkang
  • Suka buat provokasi
  • Korupsi
  • Berlagak+besar kepala+sombong
  • Over react and underestimate
  • Makan duit rakyat
PARTI B
  • Sombong ngan orang kampung
  • Pilih geng tuk jadi kawan ikut parti
  • Over kepartian
  • Suka buat provokasi
  • Kroni
  • Over react
  • Berlagak+besar kepala
  • Makan duit rakyat
  • Korupsi
Kalau diikutkan, lebih kurang sama jer masalah dua parti ni. Patutlah ader yang tak mengundi sebab dua-dua pun sama jer. Patutnya i memang tak payah balik mengundi tahun nie. Biarlah orang len yang menentukan siapa yang mereka nak. Balik pun sekadar balik bercuti jer. Tengok suasana mengundi. Tapi, cakap banyak pun dah tak guna. Keputusan rasmi PRU-13 pun dah dikeluarkan oleh SPR. Terima kasih kepada SPR kerana telah menjalankan tugas yang sebaik mungkin. I selesa untuk balik mengundi ngan segala keperluan yang telah disedikan. Cuma, saya terkilan selepas memilih pasti mana yang i dah pangkah. 
~Saya telah pun mengundi untuk menunaikan tanggungjawab saya kepada agama, bangsa, negara~
Nota kaki:-
Semoga sejarah tak mungkin berulang...2018...i am waiting for the best result...pray for the best...and Allah will answer it...saya sayang Malaysia (^ _ ^)    

::Trilogi PRU-13 Part II::

Assalamualaikum wbt...
Today, i nak hupdate pasal PRU-13 lagik. Kenapakah?? Sebabnya, masih x abis i story. So, hopefully nie last part laaa. Dah x kuasa nak hupdate bende yang sakitkan hati nie. Motip sangat i nak sakit hati...huhuhu...
Masih lagi berkisar pasal pompuan mulut longkang busuk hati tue. Tym i duk tggu wakil JKKK yg dia maksudkan tue, ader ramai lagi yang dtg tnya pasal claim tue. Sumer pun x tau kene daftar dulu 3 bulan lepas baru blh claim. I yg tgk pun kesian. Bukan dekat pompuan mulut longkang hati busuk tue, tapi kat orang2 yang dtg nk claim tu tp x dapat. Dahlah balik jauh2. I tak taulah negeri lain buat macham nie ke tak or parti lagi satu pun buat macham nie jugak. Ataupun hnya parti itu and tempat i jer yg buat macham tue. Alasan, tuk elakkan orang yg duk kat situ claim duit jugak. Adeh, punyalah canggih teknologi zaman sekarang, tapi masih ader yang berfikiran tak selari ngan perkembangan teknologi. Erkkkk...
Ader satu ayat pompuan busuk hati tue cakap yang smpi skrg terngiang2 kt telinga i. "Na, jangan bagi borang tu kat orang yang bukan kawasan kiter." "Kiter dop kenal anok-anok ye sbb kiter dop penoh napok anok-anok yer."
Tym nie, rasa nak jer i jawab kat pompuan busuk hati tue, kalu mayat makcik esok boleh mandi sendiri, boleh jalan sendiri ker tanah perkuburan, boleh masuk kubur sendiri and boleh baca talkin sendiri, boleh laa makcik nak cakap pasal kawasan2 nie. Kalu x boleh, makcik jgn nak berlagak sombong sangat. Baru jadi wakil JKKK jer pun, tapi berlagaknya mengalahkan calon pulak. Lebih sudu dari kuah. Esok2, kalau dapat jadi calon, jalan mendongak langit la tue. Lupa asal usul datang dari mana. Tapi sebelum uolls lupa, mehla i ingatkan. Datang dari tanah okey.
Lagi satu, memanglah uolls tak kenal i sebab i bukan duk terperuk kat kampung pun. I abis sekolah jer dah kuar dari kampung. Belajar. Kerja. Dah 10 tahun i duk luar dari kampung i tue. So, memang la x kenal i. If uolls betul2 jalankan tugas uolls, msti uolls tau serba serbi hal kat kampung tue. kalu duk sibuk bergosip and jaga tepi kain orang len jer, memang tak tahu apa2lah.  
Apapun, i rasa puas hati sbb parti tu kalah kat tempat i. Sebabnya?? Dari awal lagi dah nampak dah x der ketelusan kat situ. Lepas tu, duit claim patut bagi ikut mileage tp korang bagi ikut suka korang jer. Kalau pun calon dari parti kamu bagus sekalipun tp orang bwh perangai macham hampas, besar kepala and berlagak tak tentu pasal, sorry to say la. Baik kalah dari menang and menyusahkan orang kampung kat situ. At least hampas kelapa pun ader guna.
Kesimpulannya, i sikit pun x terkilan sebab parti tu kalah. Instinct i tak pernah silap yang uolls memang x boleh harap. Isu duit BR1M lagi. Kalu korang rasa boleh kaya amik hak orang len, teruskanlah. Esok2 pun jadi makanan ulat dalam kubur. Mentanglah orang-orang tue tak sokong uolls and parti uolls, uolls amik kesempatan ngan mengenepikan hak yang mereka patut dapat. Sedarlah sikit, duit tu bukan duit uolls pun. Itu semua duit rakyat malaysian yang bayar cukai. Termasuk duit i. So, kepada pompuan mulut longkang, takyah nak persoalkan kenapa orang-orang yang x sokong uolls tapi dapat duit tue. Itu semua rezeki dari Allah. So, harap uolls sumer sedar and muhasabah diri kenapa uolls kalah. Bukan kalah sikit2 tuk DUN tue, tapi boleh dikatakan kalah teruk. Dari 4 kerusi DUN, uolls cuma menang 1 jer. Parlimen pun kalah. Fikirlah baik2 and jgn nak tuding jari kat parti lawan atas sebab parti uolls kalah. Malulah sikit bila bercakap bukan main berbangga diri lagik, tapi tanggungjawab satu pun x sempurna. Bukan boleh jadi bekal bawak masuk syurga pun jawatan tu. Kat akhirat nnti pun, Allah tak tnya pun apa jawatan uolls kat dunia nie. Tapi apa yang uolls dah sempurnakan dari tanggungjawab yang patut uolls laksanakan. Jangan dikejar sangat pangkat yang sementara itu. Kelak biler sampai masa uolls berada dibawah, takut tym tue uolls dah x sempat nak sedar diri and mintak maaf kat semua orang yang uolls dah buat onar
Nota Kaki:-
Kalau rasa diri tidak mampu menjalankan tanggungjawab yang diberi apatah lagi jika jawatan itu memang diharapkan oleh empunya diri, baiklah letak jawatan and muhasabah diri. Fikirkanlah apa yang lebih baik utk diri sendiri kerana itu lebih baik daripada memegang satu2 jawatan itu tapi menyusahkan hidup orang len. Kain, kalu dah kene warna hitam, masih lagi cantik nak buat baju. Tapi, hati kalau dah jadi hitam, susah nak putihkan balik melainkan ader kesedaran yang Allah bagi.

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~