Background

Saturday, May 4, 2013

~Mood Balik 'Raya' Bulan Mei 2013~

Assalamualaikum wbt...

Dah lama rasa diri ini tidak berblogging...sibuk ngan study membuatkan masa yang ader seakan tak cukup jer...huhuhu...atau pun i sebenarnya yang dh tak reti nak manae time?? Tapi, to be honest, i memang busy sem nie...sampaikan makan pun ader kalanya terasa macham tak sempat...3 hari x makan nasi, hari ke-4 rasa dh gigil...selalunya berlaku biler ader test yang berderet2...lepas jer test pada hari yang last, i makan macham orang kebulur (* _ *)
But today, i bukan nak story-morry pasal study i yang tak pernah nak abis (buat masa nie la), tp nak story pengalaman i balik kampung halaman i yang terchenta nie tuk beraya...raya di bulan mei 2013...5 tahun sekali jer munculnya pilihan raya nie tanpa perlu berpuasa okey...cuma perlu muhasabah and berfikir secara matang sebelum melalui 'Raya' itu...Pilihan Raya Umum 13... macham significant pulak PRU-13 ngan tahun 2013 *bunyik cengkerik tetiba...motip???*
So, this is first tym i balik ngundi...balik kampung halaman ngan drive sendiri tanpa Inchik Asben disisi...penat??? tak yah cakaplah...dah laa malam sebelum tu i x dapat tidur sbb study tuk test and midterm...after zohor (bajet balik tym org solat jumaat ngan harapan jalan x jammed), dh salam ngan Inchik Asben, duit minyak dah dapat, barang2 sumer dah masuk boot kete, i pun gerak balik...Inchik Asben i ngundi kat kampung halaman dia yang terchenta itu...Banting...i pulak kat Dungun, Terengganu (o _ 0)
Perjalanan balik kampung?? Nak kuar Key Ell jammed okey...i patut bawak roti gardenia supaya boleh makan ngan 'jam' tue sekali...hahaha...dah masuk tol gombak, i lega sbb i pakai smart tag...lorong tunai belum nak crowded lagik...tp dh byk jugak ketenya...tym kat Key Ell i dah start rasa sakit kat lutut even bawak kete auto...sbb before tu i dah travel dari Puncak Alam ke Bandar Baru Bangi...tapi dh nama pun Key Ell, road congestion and traffic jammed tu makanan asasi laa...nak tak jammed, tggu la tym raya aidilfitri...sumer balik kampung...yang ader hanyalah foreigner (^ _ ^)
Kat highway, i tgk byk kete pasang bendera...mostly bendera PAS...BN?? x der...klu ader pun just pasang cover kat side mirror....i?? i memang xde laa nk pasang bendera sgt...i tidak begitu fanatik ngan politik...cukup sekadar i jalankan tanggungjawab i pada agama, bangsa dan negara (* _ *)
Masuk jer kemaman, jammed teruk...i rasa kemaman jumaat cuti...bukan hari bekerja...but why jammed?? makanya sakit lutut i kembali menjenguk...sbb duk tekan brek jer...bawak pun dlm 30-40 km/j jer...adehhh...sabor jelah...but kata Imuda, "rilek brader" but i am not a brader...huhu...
Asalnya, i bajet jat bukit kuang tu yg jammed teruk sbb situ ader construction, and i memang selalu sangkut kat situ *sebabnya i selalu bawak hanger kot...tu pasal asyik sangkut jer* tapi hakikatnya kat bukit kuang tue clear jer...macham iklan clean and clear...huhuhu...
Sampai jer kat traffic light, ader ramai orang duk berkempen...biasalah, hari2 last tuk kempen...suka hati koranglah nak cakap Ini kalilah ker...or whatever...but to me, if okey i support but if not okey, makanya jadi Lain kalilah...i cuma doakan yang baik2 jer tuk semua orang...amin... 
And berita baiknya, sebab pilihan raya punya pasal, maka i dapat cuti 2 hari okey...6/5 and 7/5...even selangor pun cuti...tak kisahlah mana yang menang...cuti i tetap dah ader...and confirm after this, i akan busy ngan kelas ganti...moga i bertabah menghadapi semua ini...amin...
So, after 5 hours i drive, makanya i pun sampai kt umah i ngan selamatnya tepat jam 7.30 malam...masalahnya, i x sure nk gi ngundi pukul brp...i x nak beratur lama...i bajet pergi tym org sikit jer...so, x perlu beratur lama...hehehe...sekolah tu pun kat depan umah i jer, so nnti lapang2 i suh adik i pergi survey ramai org ke tak...tak ramai baru i menapak gi sana (^ _ ^) 

      
Nota kaki:
Undi jangan ikut perasaan...biarlah undi kita itu membantu semua warga Malaysia...dan jangan kerana politik, kita semua bermasam muka, bergaduh tak tentu pasal...sematkan dalam diri, kita semua adalah rakyat Malaysia yang baik dan berilmu...selamat pulang untuk mengundi, selamat mengundi dan selamat pulang kembali dari mengundi (* _ *)

No comments:

Post a Comment

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~