Background

Monday, May 6, 2013

::Trilogi PRU-13 Part II::

Assalamualaikum wbt...
Today, i nak hupdate pasal PRU-13 lagik. Kenapakah?? Sebabnya, masih x abis i story. So, hopefully nie last part laaa. Dah x kuasa nak hupdate bende yang sakitkan hati nie. Motip sangat i nak sakit hati...huhuhu...
Masih lagi berkisar pasal pompuan mulut longkang busuk hati tue. Tym i duk tggu wakil JKKK yg dia maksudkan tue, ader ramai lagi yang dtg tnya pasal claim tue. Sumer pun x tau kene daftar dulu 3 bulan lepas baru blh claim. I yg tgk pun kesian. Bukan dekat pompuan mulut longkang hati busuk tue, tapi kat orang2 yang dtg nk claim tu tp x dapat. Dahlah balik jauh2. I tak taulah negeri lain buat macham nie ke tak or parti lagi satu pun buat macham nie jugak. Ataupun hnya parti itu and tempat i jer yg buat macham tue. Alasan, tuk elakkan orang yg duk kat situ claim duit jugak. Adeh, punyalah canggih teknologi zaman sekarang, tapi masih ader yang berfikiran tak selari ngan perkembangan teknologi. Erkkkk...
Ader satu ayat pompuan busuk hati tue cakap yang smpi skrg terngiang2 kt telinga i. "Na, jangan bagi borang tu kat orang yang bukan kawasan kiter." "Kiter dop kenal anok-anok ye sbb kiter dop penoh napok anok-anok yer."
Tym nie, rasa nak jer i jawab kat pompuan busuk hati tue, kalu mayat makcik esok boleh mandi sendiri, boleh jalan sendiri ker tanah perkuburan, boleh masuk kubur sendiri and boleh baca talkin sendiri, boleh laa makcik nak cakap pasal kawasan2 nie. Kalu x boleh, makcik jgn nak berlagak sombong sangat. Baru jadi wakil JKKK jer pun, tapi berlagaknya mengalahkan calon pulak. Lebih sudu dari kuah. Esok2, kalau dapat jadi calon, jalan mendongak langit la tue. Lupa asal usul datang dari mana. Tapi sebelum uolls lupa, mehla i ingatkan. Datang dari tanah okey.
Lagi satu, memanglah uolls tak kenal i sebab i bukan duk terperuk kat kampung pun. I abis sekolah jer dah kuar dari kampung. Belajar. Kerja. Dah 10 tahun i duk luar dari kampung i tue. So, memang la x kenal i. If uolls betul2 jalankan tugas uolls, msti uolls tau serba serbi hal kat kampung tue. kalu duk sibuk bergosip and jaga tepi kain orang len jer, memang tak tahu apa2lah.  
Apapun, i rasa puas hati sbb parti tu kalah kat tempat i. Sebabnya?? Dari awal lagi dah nampak dah x der ketelusan kat situ. Lepas tu, duit claim patut bagi ikut mileage tp korang bagi ikut suka korang jer. Kalau pun calon dari parti kamu bagus sekalipun tp orang bwh perangai macham hampas, besar kepala and berlagak tak tentu pasal, sorry to say la. Baik kalah dari menang and menyusahkan orang kampung kat situ. At least hampas kelapa pun ader guna.
Kesimpulannya, i sikit pun x terkilan sebab parti tu kalah. Instinct i tak pernah silap yang uolls memang x boleh harap. Isu duit BR1M lagi. Kalu korang rasa boleh kaya amik hak orang len, teruskanlah. Esok2 pun jadi makanan ulat dalam kubur. Mentanglah orang-orang tue tak sokong uolls and parti uolls, uolls amik kesempatan ngan mengenepikan hak yang mereka patut dapat. Sedarlah sikit, duit tu bukan duit uolls pun. Itu semua duit rakyat malaysian yang bayar cukai. Termasuk duit i. So, kepada pompuan mulut longkang, takyah nak persoalkan kenapa orang-orang yang x sokong uolls tapi dapat duit tue. Itu semua rezeki dari Allah. So, harap uolls sumer sedar and muhasabah diri kenapa uolls kalah. Bukan kalah sikit2 tuk DUN tue, tapi boleh dikatakan kalah teruk. Dari 4 kerusi DUN, uolls cuma menang 1 jer. Parlimen pun kalah. Fikirlah baik2 and jgn nak tuding jari kat parti lawan atas sebab parti uolls kalah. Malulah sikit bila bercakap bukan main berbangga diri lagik, tapi tanggungjawab satu pun x sempurna. Bukan boleh jadi bekal bawak masuk syurga pun jawatan tu. Kat akhirat nnti pun, Allah tak tnya pun apa jawatan uolls kat dunia nie. Tapi apa yang uolls dah sempurnakan dari tanggungjawab yang patut uolls laksanakan. Jangan dikejar sangat pangkat yang sementara itu. Kelak biler sampai masa uolls berada dibawah, takut tym tue uolls dah x sempat nak sedar diri and mintak maaf kat semua orang yang uolls dah buat onar
Nota Kaki:-
Kalau rasa diri tidak mampu menjalankan tanggungjawab yang diberi apatah lagi jika jawatan itu memang diharapkan oleh empunya diri, baiklah letak jawatan and muhasabah diri. Fikirkanlah apa yang lebih baik utk diri sendiri kerana itu lebih baik daripada memegang satu2 jawatan itu tapi menyusahkan hidup orang len. Kain, kalu dah kene warna hitam, masih lagi cantik nak buat baju. Tapi, hati kalau dah jadi hitam, susah nak putihkan balik melainkan ader kesedaran yang Allah bagi.

No comments:

Post a Comment

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~