Background

Thursday, July 11, 2013

#Mood Final Exam:OFF#Feeling Kosong#

Assalamualaikum wbt...
  
Akhirnya, final exam (sem 6) dah pun abis. Selalunya biler i abis final exam, mood gumbira nak berjimba2 ilangkan feeling stress or what. Tapinya kali nie, i rasa kosong. Ala-ala gaya Najwa Anak Pak Latiff lagi...Kosong...Kosong...(* _ *)
Last paper, pagi ader final exam theory, 2 jam *tapi serius rasa x cukup masa dua jam tue, sebab i rasa banyak jer mende nak tulis kat kertas jawapan tue* and then petang ader final practical exam, pun 2 jam *yang nie siap berlebih masa pulak, jawab exam dlm 45 minit jer* tapinya xdelah confident betul semua pun...sebabnya bila double-triple check ader salah yg i buat...see?? Nasib baik tak hantar awal...huhuhu...
Kenapa final exam kali ni i rasa kosong?? Sebab i rasa betapa sukarnya nak jadi seorang pelajar yang mendapat ilmu bukan semata utk exam, tp yang penting faham and berkat. Nak kata x dpt buat yang terbaik tue, rasanya i dah buat yang terbaik dah, and yang pastinya Allah lebih tau apa yang terbaik tuk i...insyaAllah...
Secara jujurnya, feeling amik exam sem nie macham-macham ader:-
  • Health Information System: Jawab senyum lebar sampai lupa nak ON henpon, apatah lagi call Inchik Asben...hehehe
  • Tech. Entrepreneurship: Yang nie jawab ngan penuh beremosi sbbnya nak boleh habiskan semua topic tue, banyak benor dugaannya...dahlah x der gap after first paper...ader 10 topic, and sumernye esei...mencabar betul...huhuhu
  • Health Psychology: Yang nie, xdelah nk kene struggle sgt sbb ader 13 topic, ader mcq 70 soklan, 2 soklan esei...yg esei tu cuma chapter 2,3,4 jer...the rest mcq...mulanya nak senyum lebar jugak, tp biler ingat part esei yg 5 marks tue, terbantut nak senyum sebab x ingt sumer point...men goreng jer...huhuhu
  • Lab Advanced Diagnostic: Nie pun boleh kira senyum lebar jugak laa tym menjawab walopun jawab exam sampai x sempat nak angkat kepala tgk jam...huhu...tp sumer yg i baca sumer kuar exam...syukur Alhamdulillah...Allah nak tolong i...yang penting usaha, kan?
  • Biostatistics: Yang nie esaimen banyak giler...tp exam awal...ader 300 soklan true-false, mcm nak cram jugaklah jari nie duk men bulat2 jawapan....huhuhu...
Apa yang pasti, Allah hanya akan tengok pada usaha yang telah diberikan jika kita mahu berjaya. Jangan pernah merungut jika mahu berjaya okey (^ _ ^)
Last but not least, utk Inchik Asben yang selalu bersedia utk membantu dan sentiasa menyokong i sama ada dari segi ilmiah mahupun masa, and belanjer i makan western...nasi ayam kampung yang mahal itu (salah pilih kedai) and steamboat yang juga overprice (pasni dh x yah pegi kedai tu)...tolong i and guide i buat esaimen...rasanya u dah boleh amik kos pengajian yang i amik nie...hehehe (~ _ ~)
Now, exam dh abis, fokus tuk clinical training pulak...cuti sem kali nie i x der cuti, sbb kene pergi clinical training...so, xdela keje i duk umah jer smpi tahap kebosanan sbb xder keje nak buat selain google recepi sbb bulan pose...nie kira xtvt wajib laa nie tgk recepi nak buat apa...hehehe

~Anje kepenatan study lab advanced tym tuan dia men game~
 Nota kaki:-
Raya tahun nie balik kampung i...after terawih nk men masak2 buat biskut raya...and memandangkan result exam akan kuar before raya, makanya kene laa berdoa lebih semoga Allah permudahkan and elmbutkan hati lecturer i tuk bagi marks kt jawapan i...amin... 

Thursday, June 20, 2013

#Welcoming Final Exam#

Assalamualaikum wbt....

Terasa begitu lama x hupdate or meluah perasaan kat sini...bukan apa, perkataan 'busy' tue macam menari2 jer berdampingan mengekori mana i pegi...apa i buat...sem nie very hectic i rasa...even semua bende buat dalam group...but the truth is masa itew sgt mencemburui sehinggakan terasa masa utk berehat and bersuka-ria telah ditarik utk ber'esaimen' semata...hahaha...bahasa apakah ini???
Dah ujung2 sem nie, macham biasalah jalan tak jejak lantai, tp masih sempat bernafas...kenapa?? Lemaskah di tgh2 kesibukan sebagai seorang pelajar and isteri??? Yesss...sebenarnya saya isteri dia!! hahaha...mengarut lagi...see....mood meroyan seakan2 mahu tiba tapi i syukur sebab sem nie walopun tersgt hectic tp mood meroyan i tak on okeyyy....(* _ *)
Special thanks to my group members...mayamin, liya, fieza, shafiq, amirah, khairil...tanpa sokongan kalian apa yg kita usahakan tidak akan membuahkan hasil...dan semoga apa yg telah kita usahakan akan memberikan kerahmatan dan kejayaan sebagai tanda kepuasan diri demi sebuah kejayaan...amin...insyaAllah...*beruntungnya saya ada kawan macham kalian*bercakap sambil nangis laju2...huhuhu...
Tak lupa utk Inchik Asben Amin Botak yang tersangat banyak membantu sem nie...tolong guide utk buat esaimen and bagi input serta output lagi...dan juga kerana menjadi lecturer kedua utk saya bagi semua mata pelajaran...doakan kejayaan i dunia akhirat yer...doakan i supaya i boleh jawab exam ngan baik...amin...*tetiba speechless bila ingat kat u tak dpt tido sbb pikirkan esaimen i...huhuhu...terharu pulak rasa...rasa macham dalam citer novel pulak....thanks* 
Last but not least, supposed to be esok i ader satu lagi test, tp cancel sbb lecturer i ader hal...so buat test online jer okey...30 questions 45 min...harapnya sempatlah and i x merapu lama2 baca soklan tue...tapinya, memandangkan hari sabtu nie i nak berjimba2, so, before kuar umah tu i kene jawab exam dulu laaa...lagipun hari ahad i nak balik banting, and please laa, pakcik celcom sgt tak clear kt sana...rasa macham duduk kt benua antartika pun yer...lembap giler line dia...hahaha...
So, esok i just kene antar blueprint tuk subject ENT 600...malam nnti baru i print...mana tau kot ader yg perlu diubah or what...then, tido awal sebab semalam x dpt tido...semuanya kerana test biostat yang ader 150 soklan tue...macham nak patah jari i hitamkan form omr tue...tp tadi teringat pulak tym nak amik UPSR dulu...cikgu cakap "sila guna pensel 2b...pensel hb mesin x lih baca" nilaah ayat yg lecturer i duk sebut2 td...nostalgic sgt...hehehe...
Okeylaaa, now i nak sambung men candy crush...dah lama sgt level 100 x lepas2 lagi...(^ _ ^)

~Bergaya tak kalu buat macham nie after last test??~
Nota kaki:-
Now, kene fokus tuk final exam pulak....jumaat, sabtu, jumaat, isnin...exam di bulan barakah, semoga barakah jua yang i akan dapat...amin...insyaAllah (* _ *) lepas exam terus bulan ramadhan, terus kene pergi practical pulak...takde cuti sem nie...hectic sem...jangan pathetic sudah...(~ _ ~)

Sunday, May 19, 2013

#Serenity of Garden#Elegance White#

Assalamualaikum wbt...hye...

Today, i nak story pasal dinner MELTECH yang i join tuk kali kedua...tapi kali nie lebih jauh sikit hotel tue...Crstal Crown Hotel...Port Klang...dulu kat Gold Coast Klang jer...tapi yang penting i happy and perut kenyang...(* _ *)
Tema kali ni, Serenity of Garden with Elegance White...memula i dah pikir dah nak pakai baju apa...nk kene kuar duit laa nie nak beli baju...and i ader big problem pasal beli baju nie sbb kalu amik XS pun still rasa mcm besar...konon sangat...hahaha....
And then, asben i bagi cadangan suh i pakai baju nikah jer...huhuhu...memula i mcm excited nak pakai. Teruja semacam...tapi bimbang pulak i kalu tetiba i over shadow mengalahkan budak part 8 pulak nnti...huhuhu...berangan sangat...tapi at the end, i still proceed pakai baju nikah tue...and alhamdulillah, nasib abik masih muat lagi...mean i masih lagi kurus keding seperti tym nikah dulu...huhuhu...tp asben i, jgn cakap laaa, i rasa dia makin membesar compare ngan first dinner yg i pernah join last year...motip nak besarkan diri?? sebab selalu abiskan makanan i...huhu...
Kali nie, dinner santai...x der game...just dinner and awards...awards tue of cos laa yg menang jer yg dapat...tapi meja i dapat meja bertuah okey...dapat hamper gitewww...huhuhu...bertuah sungguh pilih meja NO.14 nie. Nie sumer tuah Ku Nur Amirah sbb dia duk situ (^ _ ^)
Utk persembahan, i totally memang terhibur okey...suka sgt ngan persembahan yang diorang nie buat...walupon x sehebat penyanyi yg ader kt Malaysia nie, tapi pada i maksud lagu tue smpi kt hati i okey...so, i enjoy...part 8 a.k.a my senior, mereka sangat ohsem+happening...
Bab award tuk staff feveret and lecturer feveret, Kak Su a.k.a Khairulsulhi Jalil dapat staf feveret...memang i vote dia pun sbb dia memang baik sgt...i rasa mana2 student pun suker dia...and tuk lecturer feveret ader dua orang, satu En.Norhisham Harun, penasihat MELTECH and Puan Maimunah Mustakim, my lecturer lab advance...so, di pendekkan citer, saper yang i undi sumer menang...i loikessss....
Bab makanan, i okey jer makan apa pun...cuma x der air panas ngan air masak...bagi i yg bukan pengemar air panas x dela isu sgt tp bagi org len yang suke air panas, termasuk laa asben i, so dia duk melilau laa carik air panas...tapi sorry laa, x de okey...may be next year...hehehe...

~Baju nikah, jam hantaran baby-G vs G-shock~
~Serenity of Garden with Elegance White~
~Classmate with En.Norhisham...thanks for coming~
~Happy together...always and forever...sayang korang sumer~
~Me, Shila, Liya, Azila, Min, Nana~
~Persembahan part 8 yang ohsem...touching i (o _0)~
Apa yang boleh i buat kesimpulan, i terasa sedih tetiba tym kt dinner nie bila mana senior i yang buat persembahan nyanyi lagu utk sahabat...terasa yang i pun bakal meninggalkan alam universiti tak lama lagi...1 year more to go...msti i rindu kt kawan2 i nnti...seriusly, i sayang kwn2 i...and i sgt beruntung diberi peluang utk mengenali kalian...
And last but not least, thanks buat Inchik Amin Botak sebab sedia menemani i attend dinner kali nie...next year boleh yer...(* _ *)

Nota kaki:-
Khas utk kawan2 yang sentiasa ada utk di sisi saya, Nur Mayamin Hamsidi, Nur Firliyani Mohamed, Ku Nur Amirah Ku Muhammad Ramli, Siti Maisarah Termiti, Nurhafidza Kamaron, Mohd Shafiq Zahari, Shilla Atika Jamil, Norazzila, Farid Aizat Mohamed, Sayed Azrin Sayed Ali, Nana, Laila Isnin, Nur Dina Zainol, Hafiz Hasnan, Sofea Zarith...semoga kejayaan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kalian walau apapun yang kalian lakukan (yang baik2 jer okey)....semoga persahabatan ini kekal dunia akhirat...amin (^ _ ^)   

Friday, May 17, 2013

::Sisi Busy Norun::

Assalamualaikum wbt...

Sisi bizi norun...tajuk macham tak boleh blah...macham bizi sgt jer tapi itulah hakikatnya...sem nie i dah sem 6...sangat busy okey...sumer pun nak kene wat esaimen individual and dalam group...and syukran jazilan, i punyer group members sgt membantu...i loikeessss...thanks mayamin hamsidi, firliyani jaar, fieza larra, ku amirah, shafiq zahari and last but not least, khairil roslan...for this semester, i kene amik 5 subject...13 jam kredit, so, kene study betul2 if nak score, 4 subject ader final exam, satu x der, so x pack sgt tapi sampai sekarang minggu 10, baru dua subject yg dh habis silibus...molecular and biostat...health info. system, health psycho and entrepreneur belum lagi nak tunjuk tanda2 nak abis...masih byk lagik...huhuhu...tetiba perasaan cuak mengetuk pintu hati...alahai hati, kenapa begitu rapuh...nebes mak jhemah okey (o _ 0)
Juga utk kwn2 len yg selalu share notes and soklan past year, siti maisarah, semoga apa yang dikongsikan itewww membawa keberkatan ilmu utk sarah sama ada tym exam mahupun biler dah bekerja nanti...
Nak tau kenapa i busy sgt?? sebab esaimennya due date sumer dekat-dekat, sumer lecturer nak buat test at the same week, tapi bukan same day pun...dulu tym SPM 2 paper yg berbeza boleh jer jwb dalam satu hari, still boleh dapat result yang bagus...yang penting well prepared...now, jom buat checklist apa yang tinggal:-
  • Biostat: Test (17/6/13), due date esaimen and small research biostat (17/6/13)
  • HIS: midterm HIS (take home test) so, masih x tau biler, due date group esaimen webpage in power point (before study week)
  • Molecular: test 2 (11/6/13), final practical exam molecular (18/6/13), seminar molecular (22/5/13), *i adelah timbalan pengarah, so i mahukan yang terbaik kalu x, sampai 7 keturunan org akan ingt klu x bagus...huhuhu*
  • Health psycho: test 2 (masih belum ditetapkan), due date esaimen health psycho (5/6/13) - ada dua okey, individual and group
  • ENT: due date blueprint (luper tarikh)
So, nampak x betapa busynya norun?? nasib baik sumer esaimen yang dah dalam list dh siap...tggl health psycho jer belum deal ngan group members nak buat tajuk apa...
Now, jom citer pasal final exam pulak...26 june 2013-14 july 2013 dah start final exam, study week macham x wujud sebab 4 hari jer...22-25 june 2013...gap tuk exam macham panjang tp hakikatnya sem nie exam i pack sebab nak kene prepare clinical training pulak on 15 july 2013...mean, habis jer final exam, hari first puasa, i terus kene lapor diri tuk clinical training...and uolls nak tau x i buat kat mana? PPUKM...hehehe...i memang suker kat situ...tempat jatuh lagikan dikenang...ini kan pula tempat jatuh cinta jupe Inchik Asben...hehehe...
Untuk final year project, statusnya settle...i cuma perlu confirmkan semula ngan doctor kat ppukm nak buat tajuk apa...apapun, jutaan terima kasih kpd Dr.(PhD) Siti Nazrina Camalxaman sebab sedia jadi pembaca thesis i walaupun sah2 tajuk FYP i x sama ngan bidang cik ina (i lebih suker panggil cik ina sebab dari zaman dip lagi dia ngajar i memang panggil dia cik sbb tym tu belum kahwin lagi, and now dia dah ader Dr kat depan okey...very mesmerized)...and jika sekiranya puan Emida Mohamad berminat nak baca thesis i, sangat2 dialukan...
Okey, last but not least, of cos laa utk Inchik Asben Amin Botak (hari-hari duk tulis botak, botak betul2 karang baru tau...huhuhu), terima kasih ngan sokongan yang diberikan...jangan berhenti berdoa utk i yer...kejayaan i adalah kejayaan u kerana ader u bersama i (o _0)

 
Nota kaki:-
This is week 10...mean 4 weeks more to go before final exam...mean after final exam, waiting for the result, clinical training at ppukm, start a new part which is part 7, start fyp, then i am a graduated from UiTM...Amin Botak, nak bagi hadiah apa before and after exam nanti?? hehehe...S4 boleh?? (o _ 0) 

Friday, May 10, 2013

::Inchik Asben Old Day's::

Assalamualaikum wbt and hye...
 
Today is besday Inchik Amin Botak a.k.a inchik asben...atau lebih tepat lagi hari tua dia...hahaha...memang dah tua pun...tua dari i lagik...umur dia 34 okey...umur i muda lagi...(* _ *)
Tapi, memandangkan besday Inchik Amin Botak jatuh pada hari Jumaat (penghulu segala hari), tapinya sebab i ader kelas, maka i cuma mintak asben i amik half day...sbb i nak belikan dia hadiah...hadiah okey...dh tua2 pun dpt hadiah...tp hadiah dari isteri yang bergelar student nie, bukan boleh beli gadget-gadget canggih pun...siap i lagik yg mintak dia belikan i gadget baru...apa lagi kalu bukan Samsung Galaxy S4 yang mabelous iteww...huhuhu...
After kelas, i beli nasi kukus ayam berempah dua (sebab i tau confirm x sempat punyer nak masak tuk lunch...and at the same time i malas nk mkn kat luar...tp beli bungkus pun makan luar jugak...huhuhu), pastu terus jer menapak balik bandar baru bangi dari puncak alam yg terchenta iteww...i memang suka duk puncak alam tue...x crowded sgt...dalam sejam jugak laa perjalanan i petang iteww...siap dah abis jumaat i masih lagi x muncul kat umah sampaikan asben i call tnya i kat mana...itew mesti dh lapar tue...sebabnya malam sebelum tu i cakap kul 12 noon i terus gerak balik tp hakikatnya dekat kul 2 jugak i baru gerak...biasalah, buat lab work memang amik masa...
Sampai jer umah, makan-makan sebab dah lapar tahap 18...i laa tue, asben i okey2 jer...tapi makan bukan men nak laju lagi...mean lapar laa tue...hehehe...pastu gerak pergi jalan-jalan carik hadiah...walopun hakikatnya i terasa macham perasaan penat menyelubungi diri, tetapi sebab besday asben punyer pasal+berjalan, so i pergilah jugak walopun asben i dah cakap tak payah pergi...len kali pun boleh...hurmmm, concern kan asben i kat i?? (^ _ ^)
Besday kali nie, i cuma hadiahkan asben i kemeja+slack baru+belanje makan western=senyum lebar sampai ke telinga sebab dapat hadiah...awal2 lagi i dah pesan kt asben i jangan amik baju warna kelabu, tapi itu jugak yg dia berkenan...motip??? unpredictable okey...after dah jalan2 kat situ, then i singgah bakery cottage beli portugese tart 4 bijik...yg nie feveret i...asben i x mkn sgt...so x payah nak berebut...i boleh makan puas-puan sampai pengsan...hehehe...then balik pergi makan steak...tp yg order steak i jer...asben?? ntah menu apa ntah yg dia order...feveret of cos laa lamb steak tp mlm tue x nak pulak...bajet i x der duit laa tue order yg murah2 jer...cehhh...duit i laku okey walopun duit student...dushhh...
Apapun, kepada Inchik Amin Botak, i doakan moga panjang umur, murah rezeki, success dalam apa jua yang dilakukan, happy selalu, sentiasa berada di bawah lindungan Allah swt dunia akhirat, menjadi anak yang soleh dan suami yang mithali...satu pesanan tulus ikhlas dari isteri u yang cerewet and suka membebel nie, sila berusaha untuk kecikkan saiz perut yer...dah sama macam perut Anje dah...cian Anje saiz perut dia dah ader saingan...hahaha...(pakai bekung nak??) *bunyi cengkerik...krikk...krikkk....krikkk*
 
~Kad ini telah diilhamkan dari redup pandangan mata Anje~Santekkk tak??~
Nota kaki:-
Inchik Amin Botak, boleh dop nak request S4 tuk exam nnti?? hehehehe...tapi u mesti belikan casing S4 jer nnti kan?? hahahaha...teruja nak study kat library ppukm...doakan yang baik-baik utk i yer...doa dari seorang suami, insyaAllah, berkat.

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~