Background

Saturday, August 4, 2012

~Biskut Badam Nestum~

Today, i nak hupdate cookies yang baru siap i buat...biskut badam nestum...asalnya i nk buat biskut coklat chip tapi x jadi sbb Amin Botak tiba-tiba nak buat biskut nestum dulu...so, tukar resepi okey...kene bukak resepi len...huhuhu....
I buat biskut badam nestum nie sbb i nak abiskan nestum yg i beli sebelum puasa hari tue...maklum laa, klu nk harap i sorang jer yg abiskan satu tin besar tue, memme x nyempat laaa sbb pasnie i dah nak balik puncak alam...so, i suggest laa kt asben i buat biskut badam nestum nie...mulanya, i nak letak susu tepung tp asben i ckp takut x sedap...tp i rasa mcm sedap jer kot...tekak i selera i laa kan??? hahhahaa...
Okey, jom tilik resepi yang i gune okey...i pun dah luper mana i dapat resepi nie tp rasanyer dari tenet ngan majalah RASA gak kot...

     Bahan-bahan (180 biji):-

2 cawan tepung gandum
2 teaspoon serbuk penaik
2 cawan nestum (dikisar halus)
1 1/2 cawan nestum (tak perlu dikisar)
1/2 cawan serbuk badam
250 gram mentega
3/4 cawan gula kastor
1-2 teaspoon esen vanila
2 biji telur

     Bahan-bahan untuk hiasan:-

Nestum secukupnya
Buah ceri hijau or merah yang dipotong kecil (1 biji buah ceri di potong 6 jer)

     Cara-cara:-
1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.
2. Satukan nestum kisar, nestum yang tak dikisar, serbuk badam ke dalam tepung yang telah di ayak. Gaul rata.
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang and sebati.
4. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
5. Masukkan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
6. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit dan gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
7. Balut dalam pembalut plastik dan biarkan selama 20 minit. (Tapi tuk step nie i skip jer...sbbnyer i luper ader step nie....tapi Alhamdulillah, jadi jer cookies i tue....huhuhu)
8. Bentukkan doh menjadi bulat (agak2 saiz ibu jari tangan laa yer...bukan ibu jari kaki...hehe), pastu golekkan kat atas nestum, susun dalam loyang and tekan dengan garfu agar leper sedikit.
9. Hiaskan dgn buah ceri di atasnya. Tekan sedikit agar ceri melekat dgn biskut and tak jatuh.
10. Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 12-15 minit sehingga biskut jadi perang. Kalu masih tak perang, boleh tambah lagi 5 minit.
11. Dah masak, keluarkan dari oven, biarkan sejuk seketika di atas loyang.
12. Sejukkan di atas redai and selepas betul2 dah sejuk, barulah disimpan di dalam bekas kedap udara.

Dah siap bakar and sejuk, boleh laa susun chantek2 dalam dulang and amik gambar....tadaaa...nie laaa hasilnyaa....

~Doh yang dah siap diuli and di adun~

~Dalam oven on the way baking~

~Dah siap bakar...baunnya begitu mengoda jiwa i (* _ *)~

~Dah sejuk, boleh makan...oppsss...sambil masak sambil rasa....huhu~

~Nie laa hasilnya....tadaaaaa...nampak cantik...rasa pun sedap~
Nota Kaki:- 
Pasni nak buat biskut sarang semut pulak....i punyer feveret...yummm...yumm...i bukan laaa stock2 yang pandai buat cookies sumer nie, sbb tue i nk kne tggu inchik Amin Botak sekali....baru laaa ader geng nak bertekak masa buat kuih....(* _ *)

No comments:

Post a Comment

~Because Allah LOVE me~