Background

Wednesday, January 30, 2013

::Bio-Essence Tri-action Aqua Boost::

After antar adik i naik bus kat Terminal Bandar Tasik Selatan (TBS) tuk balik UTHM kat Batu Pahat, Johor, i pun meronda pergi Jusco...tujuan?? Carik skin care product lagi...sebabnya?? Kulit muka i masih lagi tak okey...tak surelah sebab stress ngan exam or hormone yang x stabil...or i yang suker sgt makan yang bukan2...biasalah i nie allergy seafood and ikan masin tp tekak tetap gedik terasa nak makan and makan ngan banyaknya...hehehehe...
Sampai jer Jusco, i ngan Inchik Amin Botak terus menuju ke Watson...pusing-pusing...baca itu baca ini...compare itu compare ini...finally i decided nak try Bio-Essence...first tym nie...sebelum nie pandang sebelah mata jer...hehehe...
I beli cleanser ngan moisturizer jer...mulanya nak amik trial kit jer...maklumlah klu tak sesuai ngan kulit i, xdelah membazir sgt...tapinya asben i ckp amik jelah yang besar...klu product tue tak sesuai ngan i, nnti biar dia yang pakai...ceehhh...iye sgt laaa tue...(! _ !)

~Nie laa cleanser Bio-essence~
 First tym pakai rasa kulit muka agak pedih...
May be sbb kulit i ader cedera sbb i duk garu-garu jer...
Tapi kulit i rasa agak tegang tym nie...
Tak surelah sbb x sesuai or tym nie kulit i tgk x normal...
Tapi i still proceed lagi sampai hari ke-4...
Setiap kali after cuci mesti i tayang muka kt asben i...
Tnya okey ker tak...
Tapi asben i cakap macham xder effect pun...
Tapi muka i nampak menggelupas...
Okey, i stop pakai...
Huhuhuhu...

~Bio-essence moisturizer water based~
 Ader Hyaluronic acid + Olive oil + Cranberry oil...
Sangat sesuai tuk kulit yang combination...
Tapi still xder effect yang baik tuk kulit i...
Asben i cakap kulit muka i nampak merah-merah...
Nampak macham kene allergic pun iyer...
So, i decided tuk stop pakai...
Walaupun kat dlm pack insert cakap itu mende biasa...
Tapi i dah x nak proceed...
Satu hal pulak i nak kene ngadap masalah nie hari-hari...
Sudahnya, memang i simpan product nie tuk asben i laa...
Hehehehehe...  

Pastu, i ader jugak belek-belek product tuk buang kulit mati...dah nama pun kulit i nie tgh ader problem, of cos laaa ader kulit-kulit mati yang melekat kat muka i nie...so, selagi kulit mati tue x di buang makanya macham mana kulit baru nak tumbuh, kannn??? So, i amik Ginvera Marvel Gel Green Tea...sebabnya?? Product nie mmg berkesan...dari zaman i study lagik i pakai...tapi since i keje i dah stop pakai...konon muka i dah lawa sgt laa masa tue...tapi konon jelah...padahal malas hakikatnya...huhuhu....

~Blackhead remover in 1 step~
~Ader 10 kebaikan biler pakai product nie~
     Dan kebaikannya sangat-sangatlah terbukti...
Sejak i pakai product nie semula...
Kulit i dah kembali okey...
Kulit mati dah x der kerana setiap kali i cuci muka...
Mesti kuar kaler itam...
Dari kaler light green...
Mean sumer kekotoran telah dikeluarkan...
Kulit pun jadi lembut gebusss jer...
Nampaknya memme i stick laa pakai marvel gel nie...

Memandangkan kulit i masih lagik tak jumpe solutionnyer...makanya i kena pergi jumpe pakcik Google lagik...kan pergi Skin Care New York Solution kan, kopak pulak nnti...lagipun i tak tahu product tue konsepnya peeling skin ker or what...yelah, klu tgk iklan kt TV or majalah, kulit muka org tue bukan men lagi jadi putih gebu tapi siap ader merah-merah lagik...adobe potoshop ker apa tak sure laaa...testimoni pun bukan men lagik cakap product nie sangat bagussss...huhuhu...tapi mak jhemah tak tergoda lagik okey...    

Nota kaki:-
Sejak kegagalan product bio-essence nie, i ingat nak bertukar kpd organic product laa pulak...mungkin stock2 kulit i nie elok pakai yang organic jer...yang banyak chemical nie campak dalam tong sampah jer...tapi tym i pakai neutrogena dulu tak jadi macham nie pun...malam karang i nak ajak asben i pergi farmasi carik product yang organic...mahal pun x per...asal okey kat kulit muka i yang terlebih sensitive nie...tapi yang tak okeynya marvel gel nie biler Inchik Amin Botak pakai...kuar jerawat 3-4 bijik kat muka dia....muahhh hahaha...(! _ !)   
  

Friday, January 25, 2013

::Jodoh Untuk Adik::

Semalam, Xingqiwu a.k.a Khamis, 24 Jan 2013...bersamaan 12 Rabiul Awal 1434 Hijrah...adik lelaki i yang nombor 2 (sebenarnya adik2 i sumer lelaki...i sorang jer perempuan) telah selamat menjadi suami org...of cos laa suami kpd adik ipar i kan?? Nama dia, first tym i dengar macham pelik (padahal nama i pun pelik jugak) huhuhu...nama dia Siti Nor Haidalyu Bt Aziz...just panggil Siti jer...nak panggil Siti Nurhaliza pun boleh...hehehe...sbb adik i pun panggil dia Siti jer...majlis akad nikah berjalan ngan lancar mean tanpa sebarang masalah...syukuran jazilan...Alhamdulillah...

~Kalu x bergambar sesama adik-beradik mana best kan?~
~Lagi pic ngan adik-beradik termasuk Inchik Amin Botak~
~Rombongan pengantin lelaki~
~Me and my Mok Nah like sibling~
Mas kahwin?? Hantaran?? Dulang hantaran?? Biarlah rahsia,..itukan lebih baik...buat apa nak digembar-gemburkan macham sesetengah org?? Masing-masing ader cara masing-masing...okey, jom usha theme hantaran diorang...tadaaaa...

~Nie sumer my mom yg buat...tym nie i duk berjuang kat exam hall~
Sedara-mara i yang datang sumer okey...tp mostly belah my mom...belah abah x dpt dtg...sbb adik beradik abah x ramai...4 org jer...sorang dah xder...lagi sorang duk kat Perak...x dpt balik...kerja katanya...yang sorang lagi pun x dpt dtg...tp asben dia jer yang dtg...okeylah tue kira antar wakil...(* _ *)...sepupu sepapat pun ramai yg dtg...pendek kata sumer dtg utk meraikan majlis adik i nie...tym i dulu agaknya pun macham nie jgk feelingnya...cume tym tue i yg jadi pengantinnya, so i x sempatlah nak merasa feeling dikelilingi sedara-mara bagai...pastu nak berkejar balik KL lagik sbbnya kerja...pastu nak prepared tuk majlis belah asben lagik...huhuhu...busy kan?? hehe...

~Siapkan bakal pengantin~
~Dua budak k-pop...Lokman & Shahrul~
~Just arrived at umah pengantin perempuan~
My mom, macham biasa...nebes tak tentu pasal biler nak buat majlis macham nie...bimbang if ader yg x cukup or apa2 jelah yg ader dlm pikiran dia tue...feeling mak-mak memang macham tue kot...i of cos laa steady jer...sbbnyer bukan i pun yg kawen...so, rileks sudah...cool okey (^ _ ^)

~Isha...keletah...chomell...cakap byk mcm i jugak tym kecik-kecik dulu~
Dah sudah majlis belah perempuan, td prepare tuk majlis kat umah i pulak...masak-masak we all dh buat malam sebelumnya lagik...tp bukan dh siap pun...just prepared apa yang patut tuk lauk gulai kawah daging ngan ayam masak merah...pastu seawal jam 5 pagi, i ngan asben i dah bangun peri mesin kelapa...huhuhuhu...semangatkan nak sambut adik ipar??? hahaha...padahal my mom yang risau tak tentu pasal takut x sempat masak...sudahnya jam 9 pagi dah siap masak...majlis dlm kul 12 noon ngan after Solat Jumaat...tapi okeylah, asal my mom tak risau sudah...(! _ !)

~Shahrul...Kie...Rizwan~
 Kat mana i??
i tukang amik gambar jer...

~Inchik Amin Botak and senduk saktinya...nasi minyak tyme~
 Elok jer jam kul 3 ptg...dah abis solat jumaat laa kiranya, rumah i kene serbu...hehehe...belah perempuan pun dtg sekali...so, nmpk macham ramai sgt org yg dtg...jemputan ngan sambut menantu...tapi x pela...i dh biasa handle sumer nie...so, go on jelaaa...lauk abis topup...nasi abis topup...air abis topup...bubur abis topup...ikan masin habis goreng baru...acar abis topup...dan akhirnya, tepat jam 5 ptg, sumer selesai...tym nie dh boleh rehat-rehat...men potong kek sempena besday Zakwan...anak mok tih i...pastu sesi bergambar adik-beradik my mom...

~Mok Long, My mom, Cik Ngoh, Mok Nah, Ayah Ngoh, Che De, Mok Tih, Pok Li~
~Mazakwan (dark blue) with Taufik, Maizatul and Isha...Happy Besday~
Dah abis sumer xtvt tue, ramailah sedara-mara yang nak berangkat pulang...yelah, ader yang duk kt Kuala Terengganu, ader yang duk kat Kerteh...and ader jugak yg duk kt Dungun jer...so, dah siap tapaukan lauk-pauk, bunga telur and apa2 jelah yg ader, makanya mereka pun berangkat pulang...sgt berterima kasih kerana sudi dtg membantu...harap maaf mana yang terkurang yer...

~Saat hati bersatu dan cinta pun bersemi~
~L.O.V.E until Jannah~
Pastu sesi sental periuk belanga...tp xdelah seteruk periuk belanga yg i kene sental masa kenduri i sbb tym tue gune kayu api okey...bukan gas...yela, tym tue masak lagik banyak...jadinya mana boleh gune gas...tym nie adik i ngan wife dia jer yg basuh...ditemani mak cik i duk kat kerteh...i dh penat sgt dah...kaki rasa macham nak tercabut jer...huhuhu...

~Sental periuk belanga with wife terchenta~
~Kanak-kanak ribena sgt i tym nie smpikan my mom pun gelak tgk i ngan budak-budak~
~My mom and Siti~
Entry kali nie memang luar biasa panjangnya...kenapakah??? Sebabnya biler citer 2 majlis kawen yang dijadikan sebagai satu entry...haruslah panjang berjela-jela...tapi, sejujurnya i rasa majlis kali nie macham majlis reunion pun iyer jugak...ramai-ramai berkumpul amik gambar sama-sama...or i jer yang rasa macham tue?? Hopefully, ini adalah permulaan tahun baru yang baik...bersempena ngan maulidur Rasul...harap keberkatannya sentiasa mengiringi dan menemani perjalanan kami sekeluarga...jugak sedara mara yang ada...apapun yang berlaku, satu perkara yang harus dipegang iaitu "Air yang dicincang takkan putus" apatah lagi hubungan adik beradik...

~Mok Nah and Izam...juga macham adik-beradik...tapi mak sedara okey~
~Busy yer Inchik Amin Botak...asyik tgk phone jer...taulah KL keje hari nie~
~xtvt after majlis kawen...check blood pressure oleh Dr.Norun~
Tak luper jugak...i ader wat surprised tuk celebrate besday adik i yg ketiga...maliki...besday yang ke-23...dh tua rupanya adik i tue...huhuhu...apapun, selamat hari tua yer...jom kira uban pulak pasnie...hahahaha...

~Besday boy & Black Forest cake...Happy besday maliki~
~3 penyokong kuat Belanda~hahaha~
~Kie is 23~
 Budak nie pergi tulis jugak Happy Besday...
I dah cakap dah x payah...
I memang nak higlight pada umur adik i jer...
Tapi x pelah...
Dah tulis...
Takkan nak marah kan???    

 Nota kaki:-
Selamat pengantin baru tuk adik i...Muhammad Rizwan and pasangan Siti Nor Haidalyu...semoga jodoh berpanjangan dunia akhirat...semoga sentiasa tabah mengharungi kehidupan berumah tangga...amin...and untuk Maliki, i doakan semoga kamu panjang umur, murah rezeki, happy selalu, success dalam apa jua yang dilakukan, menjadi anak yang baik dan soleh serta mendapat keberkatan hidup di dunia and akhirat dari Allah swt...amin...   

~Because Allah LOVE me~

~Islamic Quotes~